saveti nega lica tela nakon trudnoce 1

Saveti za negu lica i tela tokom i nakon trudnoće

Koje uobičajene promene  koža doživljava tokom drugog stanja?

U trudnoći, koža, kao naveći organ – prolazi kroz niz promena. Ono sto može biti karakteristično za većinu trudnica jeste bujna kosa i blistav ten. Ali to nije uvek slučaj…
Neke trudnice će se boriti sa suvom, dehidriranom kožom sklonom perutanju. Neretko koža postaje osetljivija na spoljašnje uticaje. Može se javiti i osećaj svraba najčešće u poslednjem trimestru trudnoce, ali i on je prolaznog je karaktera. Svakako, ako je svrab intenzivan ili dugotrajan, trebalo bi to saopštiti lekaru.

S druge strane, postoje i one trudnice čija promene na koži idu u drugu krajnost. Njihova koža postaje zamašćena i sklona aknama, posebno na ledjima, dekolteu i licu. Kod nekih pojačana sinteza melanina dovedi do pojave hiperpigmentacija (melazme), pa je zato SPF u trudnoci nešto bez čega se ne može kako bi se koliko-toliko sprečila ova neprijatna pojava.

Za sve to krive su specifične  hormonske, metaboličke i imunološke promene, koje imaju uticaja na celukupan organizam buduće majke. Srećom, ove promene su reverzibilne, tj. u najvećem broju slučajeva isčeznu ubrzo nakon trudnoće.

Da li je najbolje zone sklone strijama mazati i pre početka većeg rasta stomaka?

Strije se javljaju kao posledica velikog rastezanja kože ili kao posledica hormonskih uticaja. Radi se zapravo o pucanju vezivnih vlakana kože. Izuzetno je važno da se od prvog dana trudnoće praktikuje zdrav dijetetski režim i adekvatan unos tečnosti kako bi težina tokom cele trudnoće, ali i za vreme dojenja bila optimalna. Naravno, intenzivno hidriranje kože u regijama sklonim nastajanju strija preporučuje se više puta na dan.

Kako se u trudnoći očekuju ove promene, treba se od starta baviti prevencijom. Jednom nastale strije mogu da se ublaže određenim tretmanima – ali ih je skoro pa nemoguće ukloniti u potunosti. Za ublažavanje strija koriste se različite metode kao što je mezoterapija ili pak intenzivni hemijski pilinzi na primer, međutim, ovi tretmani se smeju primeniti tek po prestanku dojenja.

Koji su najčešći problemi s kojima se žene suočavaju tokom trudnoće vezanih za kožu? Gde greše?

Panika je najveća greška. U strahu od dugotrajnih posledica, buduće mame posežu za gomilom kozmetičkih preparata kako bi se sprečile ili sanirale promene na koži. Pogotovo ovo važi za „trudničke akne“ jer se njihovo lečenje razlikuje od tretiranja tinejdžerskih akni. Lečenje kože u ovom slučaju bolje je prepustiti profesionalcima jer postoje kozmetički preparati čija primena je nepoželjna ili čak zabranjena u trudnoći.

Kakva je situacija s kožom tokom perioda dojenja?

Period dojenja sa sobom nosi nove promene i izazove. Dolazi do bujice novih hormonskih promena: naglog pada estrogena, skoka prolaktina…. Drugačiji bioritam i nedostatak sna su dodatni izazovi.
Koža i kosa više nisu tako suvi, a ovo je i period kada se takođe mogu javiti akne iako ih nikada ranije nije ni bilo. Zbog dodatnog uvećanja grudi mogu da se pojave i strije na grudima, čak i kada se nisu pojavile tokom trudnoće.

Koji su najčešći problemi s kojima se žene suočavaju u dužem periodu nakon porođaja?

U ovom periodu pažnja mame je usmerena pre svega na bebu, ali kako kako vreme prolazi – sve više će primećivati uticaj trudnoće na telo. Najstresnije je opadanje kose koje se obično javlja oko tri meseca nakon porođaja. Bujna, blistava i lepršava kosa iz trudničkog perioda polako prestaje da bude takva, ali na sreću, samo na neko vreme. I ova, kao i većina drugih promena, je privremena.

Ako je opadanje kose bilo intenzivnije brži oporavak bi se dogodio uz mezoterapiju kose – koja se može raditi tek po prestanku dojenja, što će važiti i za ostale intenzivnije tretmane.

Promene na koži i kosi su češće privremenog karaktera, ali ono što može da bude nešto trajnije jeste višak kilograma, poneka strija, opušten stomačić ili drugačiji izgled grudi. U svetu estetske medicine i plastične hirurgije postoji nešto što nazimavo „Mommy makeover“ – kombinacija tretmana i zahvata kojima se u jednom aktu ili više aktova maksimalno saniraju sve gore pomenute promene. Ovaj paket postaje sve traženija procedura kako u svetu, tako i kod nas.

Na šta posebno treba obratiti pažnju kada je reč o nezi kože u ovim životnim periodu?

Sve je u preventivi. Redovna hidratacija, adekvatan unos tečnosti, nega koja je usmerena ka hidrataciji kože – uz obavezan zaštitni faktor pri izlasku na sunce. Ovo je minimum koji svako može primeniti.

Bez bojazni je moguće je raditi lagane hidratacije lica i higijenske tretmane, a kada je telo u pitanju, tu je lagana manuelna limfna drenaža. Naravno, terapeut mora biti specijalno obučen za to.
U periodu trudnoće i dojenja i izbor kozmetičkih preparata je sužen, a dodatni invazivni „anti aging“ tretmani kao što je mezoterapija, botoks, hijaluronski fileri… – ne preporučuju se.

U periodu trudnoće i dojenja i izbor kozmetičkih preparata je sužen, a dodatni invazivni „anti aging“ tretmani kao što je mezoterapija, botoks, hijaluronski fileri… – ne preporučuju se.

Neki hemijski pilinzi, obzirom da se radi o izuzetno širokoj grupi tretmana, mogu se primeniti već nakon prvog trimestra trudnoće, drugi pak u periodu dojenja mogu izazvati kiselost mleka, međutim postoje i oni koji su u ovim periodima strogo zabranjeni i zato je od izuzetnog značaja sve raditi u konsultaciji sa stručnjakom.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top