Liposukcija

U svetu estetske hirurgije, ovo je najčešća operacija, uz operaciju povećanja grudi. Liposukcijom uklanjamo višak masti s onih delova tela na kojima nisu mogle da se uklone dijetom i vežbanjem – kao ni lipolizom. Najčešće se liposukcija koristi na zonama kao što su stomak, bokovi, zadnjica, leđa, nadlaktice, butine… 

Svakako da se uvek insistira na tome da osobe s prekomernom težinom prvo pokušaju s klasičnijim načinima da redukuju neželjene masne naslage – ali nekada i kada u tome uspeju, često ostaju zone koje je preteško ili nemoguće popraviti na drugi način.

Najčešće zone liposukcije

Najčešća zona na licu na kojoj se radi liposukcija je podbradak – onda kada se izgubi kontura lica i potrebno je da se uklanjanjem podbratka ono podmladi.

Najčešće zone na telu na kojima se radi liposukcija su:

  • Stomak – posebno problematičan kod pacijenata u srednjim godinama. Uporno salo se često nakuplja na stomaku i leđima, za razliku od pacijentkinja mlađeg uzrasta, kod kojih su izraženiji problemi na zadnjici i bokovima.
  • Butine – neprijatno trljanje butina jedna o drugu, pogotovo tokom leta, može da postane prošlost. Poboljšava se izgled nogu i simetrija tela. Često se uz unutrašnju stranu butine rade i kolena.

Idealan kandidat za liposukciju

Kandidat za liposukciju je svako ko želi da vrati oblik tela kakav je imao u mladosti ili dobije željenu figuru. Takođe, idealan pacijent je onaj koji je već izgubio određeni višak kilograma dijetom i vežbanjem – a planira da s takvim stilom života nastavi i dalje. Zapravo, liposukcija se ne preporučuje onima čiji BMI, indeks telesne mase, prelazi 35.

Kandidat za liposukciju takođe treba da bude dobrog opšteg zdravlja, pa su konsultacije uz pregled, koji uključuje različite analize, jako bitni.

Kako izgleda operacija i tok oporavka?

Liposukcija se izvodi lokalnoj ili totalnoj anesteziji, u zavisnosti od obima operacije. Prvi korak je infiltracija regije koja je planirana, čime se omogućava lakša ekstrakcija masnoća – a takođe time se smanjuju krvarenje i bolovi nakon operacije. Zatim se kroz mali rez na koži uvodi liposukcijska kanila i njenim kretanjem pod kožom uklanjaju se suvišne masne naslage. Nakon zahvata, stavljaju se kompresijska odeća i zavoji, čime otoci ne postaju preveliki.

Postoperativni tok zavisi od tretiranih područja, količine masnoće koja se uklanja, kao i od metode rada – gde postoji klasična liposukcija, gore opisana, ali i laserska. Laserskom liposukcijom se dodatno stimuliše zatezanje kože, pa se posebno preporučuje kod pacijenata sa smanjenom elastičnošću kože.

Prosečnom liposukcijom gubi se i od nekoliko stotina grama do nekoliko kilograma masnih naslaga na tačno definisanim mestima. Bol nakon liposukcije je blag ili umeren, a po potrebi prepisuju se analgetici. Najčešće traje do nekoliko dana, uz svakodnevno smanjivanje intenziteta.

Nakon liposukcije, preporučuju se tretmani limfnih drenaža, koje spadaju u uobičajeni deo rehabilitacije i pomažu postizanju još boljih rezultata.

Trajanje efekta liposukcije

Postignuti efekat je dugotrajan, jer uklonjene masne ćelije ne rastu ponovo. Da pojasnimo:

  • Masne ćelije se umnožavaju samo u detinjstvu, tokom rasta i razvoja. Upravo iz tih razloga, dečija gojaznost je problem – jer će gojazna deca „proizvesti“ veći broj masnih ćelija u telu
  • Kada odrastemo, broj masnih ćelija se više ne menja, tj. ne proizvode se nove.
  • Liposukcija otklanja određen broj postojećih masnih ćelija zauvek.

Ipak, još jedna bitna činjenica jeste da masne ćelije koje već postoje u telu, mogu ‘beskonačno’ da se uvećavaju. Ako se pacijent kasnije ne pridržava principa zdravog života, gojenje se dešava ponovo – koliko god da smanjenje broja masnih ćelija liposukcijom olakšava dalji proces održavanja telesne težine u željenim granicama.

Idealno je da više nikada ne dobijemo preko 5 kg i da se ne dese promene u radu hormona (što zbog bolesti, što zbog trudnoće).

Cena liposukcije

Za sve informacije o ceni ili zakazivanje konsultacija pišite nam na mejl, Instagram, Facebook, WhatsApp, Viber ili nas nazovite putem telefona 062 757 805