Lipotransfer

Fat Transfer, lipofiling, lipotransfer – sinonimi su za hiruršku proceduru poznatu kao „presađivanje sopstvene masti“. Radi se o postupku koji omogućava da se masne ćelije prebace s onog mesta na telu gde su višak, na mesta u licu i telu kojima nedostaje jedrina i volumen.

Kako masno tkivo potiče iz vašeg tela, organizam ga uvek prihvata bez alergijskih reakcija – a rezultat je prirodan i gotovo trajan. Razlog što se ove prednosti sopstvenih masnoća ne iskorišćavaju u potpunosti i prečesto, jeste taj što je za pripremu masnoće koja će se koristiti, potrebno više vremena. Takođe je potrebno uraditi manju ili veću liposukciju.

Lipotransfer ili fileri?

Za lice, često nisu potrebne prevelike količine masti, pa se odmah nameće pitanje zašto koristiti masti, a ne dermalne filere?

 • Lipotransfer je minimalno invazivna hirurška procedura, dok su fileri nehirurški tretman.
 • Kod lipotransfera postoji manji oporavak, kako zone s koje je uzeto masno tkivo – tako i zone u koju je presađeno. Fileri su postupak nakon koga oporavak praktično ne postoji, pa su samim tim i pristupačniji.

Tu se priča o prednosti filera završava.

Kako je masno tkivo sopstveni i prirodni deo tela, jedan jako mali deo bude resorbovan, (savremenom tehnologijom pripreme ta količina je svedena na minimum), ali ostatak nastavlja da postoji na mestima gde je izvršen transfer mnogo duže od filera.

U masnom tkivu postoji veliki broj matičnih ćelija, pa je njegov regenerativni potencijal izuzetno veliki – popravlja se kvalitet kože i ona izgleda značajno bolje. Ovo je najviše primetno na regijama s tankom kožom, kakve su lice i šake. Dakle, transfer ne utiče samo na promenu volumena u tretiranim zonama, kao što je slučaj kod filera.

U praksi se lipotransfer i fileri često kombinuju, jer su fileri veoma precizni na malim površinama. Zato od konsultacija s plastičnim hirurgom zavisi da li ćete se odlučiti za lipotransfer ili filere, kada je umorno i „splaslo“ lice u pitanju.

Ipak, kada je u pitanju konturisanje i podmlađivanje tela – transfer sopstvenih masti je skoro pa nezamenljiva procedura.

Gde se koristi lipotransfer?

LICE:

 • Ulepšavanje celog lica
 • Povećanje volumena usana i jagodica
 • Nehirurška korekcija nosa
 • Korekcija nazolabijalnih bora
 • Korekcije ožiljaka od akni
 • Eliminacija dubokih bora na čelu
 •  

TELO:

 • Udubljenja na koži nakon liposukcije
 • Povećanje dojki
 • Preoblikovanje zadnjice
 • Podmlađivanje šaka
 • Labioplastika – a ili kod muškaraca, povećanje penisa

Postupak transfera masti

Neophodno je prvo uraditi manju liposukciju, s neke pristupačne regije – a obično su to stomak, bokovi, zadnjica, butine.

Zatim se to masno tkivo odmah priprema specijalnim postupkom, kako bi se što pre vratilao nazad u telo. Svaka od ovih faza mora da se izvodi s izuzetnom pažnjom, kako bi stepen preživljavanja masnih i matičnih ćelija bio maksimalan.

Sledeći korak je ubacivanje masnog tkiva na mesta gde je planirano uvećanje volumena. Sve se radi uz lokalnu anesteziju – nekada sa sedacijom, za slučajeve većih zahvata.

Instrukcije oko perioda oporavka dobijate od plastičnog hirurga, ali je bitno da znate da momenat vraćanja u svakodnevne životne aktivnosti zavisi pre svega od obima intervencije.

Zbog procesa apsorpcije masti, koji se kod nekih pacijenata može desiti tokom vremena, nekada je potrebno „dopuniti“, tj. ponoviti postupak transplantacije masnog tkiva. Krajnji cilj jeste da se masno tkivo „primi“ na tačno ciljana mesta u tačno određenoj količini.

Trajnost rezultata zavisi od mnogih faktora – od rada plastičnog hirurga, do specifičnosti organizma pacijenta. O ovome se takođe detaljno razgovara s plastičnim hirurgom na konsultacijama.

Cena

Za sve informacije o ceni ili zakazivanje konsultacija pišite nam na mejl, Instagram, Facebook, WhatsApp, Viber ili nas nazovite putem telefona 062 757 805