Lifting lica i vrata

Nasledni faktori, promene težine, proces starenja, gravitacija, položaji sedenja i spavanja, prekomerno sunčanje… Sve su ovo faktori koji doprinose da se pre ili kasnije lice ‘opusti’. Kvari se struktura koja definiše lice. U manjoj ili većoj meri, opuštaju se mišići i koža.

Bitno je napomenuti odmah u startu da postoje mnoge metode kojima se lifting lica odlaže, pa ponekad i izbegava, samo s njima treba biti uporan i istrajan dugi niz godina:

  1. Neinvazivne metode – u njih spadaju radiotalasi i miolift, kao i druge metode koje poboljšavaju elastičnost i teksturu kože (mikronidling)
  2. Metode estetske medicine – među kojima se ističu niti i Skin busteri, ali i hijaluronski fileri

Kada je, ipak, opuštanje takvo da se više ništa ne može učiniti prethodno pomenutim metodama – hirurškim liftingom efikasno popravljamo izgled lica .

Nekada je opuštanje prisutnije u određenim delovima lica, pa su zone na kojima se interveniše:

  • Gornja trećina lica – radi se o liftingu čela i obrva
  • Donja  i srednja trećina lica – radi se o liftingu lica i vrata (kompletnom ili mini-fejsliftu)

Detalji liftinga gornje trećine lica obrađeni su u ovom tekstu, pa ćemo se sada baviti lifting procedurama koje se izvode na donjoj trećini lica.

Srednju trećinu lica takođe ne pominjemo ovde previše, jer su najčeći problemi kod nje genetika: prirodno neizražene jagodice i gubitak volumena, čak i kod mladih ljudi. Zato se to češće rešava upotrebom hijaluronskih filera ili lipotransferom. Korekcija srednje trećine lica radi se ili kao samostalna procedura, ili u sklopi hiruškog liftinga lica.

Hirurškim liftingom donje trećine lica i liftingom vrata, vraća se definicija, oblik i punoća, a istovremeno, brišu se duboke bore. Ako postoji problem opuštenog vrata i/ili izraženog podbratka – sve može da se koriguje samo jednom procedurom.   

Rezultati su impresivni, a subjektivni doživljaj je da je lice podmlađeno za oko 10 ili 15 godina. Za one koji su odlagali fejslifting, bitna je informacija da lifting srednje, donje i gornje trećine lica može da se radi istovremeno – odnosno, možemo u jednoj operaciji tretirati opuštene obrve, kapke, donji deo lica i vrat. 

Koja je razlika između liftinga i mini-liftinga donje trećine lica?

  • Kompletan lifting uključuje zatezanje bočnih i srednjih delova lica, kao i vrata. Rezovi su ispred ili iza ušiju i u kosi
  • Parcijalni (mini) lifting se izvodi najčešće kod mlađih pacijenta, obično s ciljem da se ublaži opuštanje u srednjoj i donjoj trećini lca. Može se raditi i u lokalnoj anesteziji

Operacija i postoperativni tok

Zbog ove operacije, ostaćete u dnevnoj bolnici samo nekoliko sati. Oporavak traje od 7 do 14 dana. U početku se nose zavoji oko lica, čime se lice štiti i smanjuju otoci, a konci se skidaju nakon oko 10 dana. Za kasniji period oporavka dobijaju se detaljna uputstva.

Rez se ne vidi i ožiljci nisu uočljivi, jer se smeštaju u prirodne nabore lica, a nakon nekoliko meseci i sami izblede. Rezultati su dugotrajni – ali će na njih, tokom narednih godina, značajno uticati vaše ponašanje: nega, dodatni tretmani estetske medicine, pušenje i druge (ne)zdrave navike.

Ne želite da iko zna šta ste radili?

Zahtev je realan, jer dobro urađen fejslifting ne menja lice, već podiže kožu i potkožne strukture i učvršćava ih. Izgledate svežije i odmornije, kao i mnogo mlađe. To je ono što će svi oko vas primetiti. Ali u većini slučajeva, neće moći da kažu da ste imali baš ovu estesku operaciju.

Cena operacije

Za sve informacije o ceni ili zakazivanje konsultacija pišite nam na mejl, Instagram, Facebook, WhatsApp, Viber ili nas nazovite putem telefona 062 757 805