Uklanjanje strija

Uz bore i celulit, strije spadaju u jedan od najomraženijih neprijatelja svake žene – a da li će se strije ikada pojaviti, zavisi od tipa kože i količine kolagena u koži. Kolagen je protein koji kožu čini elastičnom i rastegljivom, pa njegov manjak utiče na pojavu i intenzitet strija. Još jedna istina o strijama jeste da ih je teško pobediti – ali može da se umanji već nastala šteta.

Efikasne, individualno kreirane i višestruko potvrđene metode za uspešno tretiranje strija sigurno su naš zaštitni znak. Preciznije, naš program pod nazivom “Stretch Marks Reducer” prilagođavamo konkretnim potrebama svakog klijenta, kombinujući više različitih metoda i tretmana za poboljšanje izgleda i zategnutosti kože.  

Koji je razlog nastajanja strija na telu?

Strije nastaju zbog istanjivanja površinskog sloja kože. Urušava se struktura vlakana elastina i kolagena u dubljim slojevima, a njihova funkcija je da pomažu koži u zadržavanju oblika. Kada se srednji sloj kože prebrzo rastegne – bilo tokom trudnoće, naglog povećanja mišićne mase, drastične promene težine ili u pubertetu zbog hormonalnih poremećaja – dolazi do smanjenja elastičnosti kože i do cepanja vlakana.

Koje su vrste strija i gde se pojavljuju?

U zavisnosti od prirodnog tona kože, strije se prvo pojavljuju kao ružičaste, crvenkasto-smeđe ili tamno-smeđe linije, koje kasnije dobijaju ljubičastu nijansu. Tokom vremena, te linije se izravnaju sa površinom kože i poprime nekoliko nijansi svetliji ton od prirodnog tona kože. Mogu se pojaviti na bilo kom mestu na telu, gde se koža rastegla, a najčešće na delovima gde se skladišti salo – abdomen, grudi, nadlaktice, bokovi i zadnjica.

Kako lečimo strije?

U ranoj fazi, većina žena pokušava da spreči ili ublaži strije hidrantnim, namenskim kremama i serumima, a u novije vreme piju kolagen. Na žalost, kod nekih ova preventiva ne donese rezultat.

Ukoliko već imate problem sa upornim linijama na telu, zabrinuti ste zbog izgleda kože ili imate strije koje prekrivaju velike površine vašeg tela – ovo su metode koje koristimo da ih ublažimo ili gotovo eliminišemo. Važno je istaći da se zbog popucalih kolagenih vlakana strije ne mogu ukloniti u potpunosti, ali je moguće učiniti ih skoro nevidljivim.

Metode koje se koriste su sledeće:  

1. Mezoterapija

Mezoterapija je medicinska procedura kojom se odgovarajuće supstance (vitamini, minerali, antioksidansi, hijaluron) ubrizgavaju u srednji sloj kože (mezoderm). Efekat mezoterapije se postiže hemijskim delovanjem samih preparata i mehaničkom stimulacijom kože mikro-iglama. U zavisnosti od problema koji se rešava, za svakog klijenta dizajniramo poseban mezoterapijski koktel.

Koktel za strije deluje tako što poboljšava ćelijski metabolizam i stimuliše ćelije vezivnog tkiva kože na produkciju kolagena i elastina. Potrebno je uraditi seriju tretmana (1 tretman nedeljno), koji se mogu kombinovati s drugim metodama za tretiranje strija.

2. Hemijski piling

Hemijskim pilingom se uspešno tretiraju strije. On poboljšava strukturu i kvalitet kože, površina kože postaje ujednačena. Nekada je potrebno ponoviti tretman.

3. Pixel peel

Pixel Peel je kombinacija medicinskog hemijskog pilinga i mikronidlinga. Upravo kombinacijom ova dva tretmana ostvaruje se sinergijski učinak, zahvaljujući kome se koža još efikasnije regeneriše.

4. Indukciona terapija klagenom

Radi se o terapiji kojom se podstiče stvaranje sopstvenog vezivnog tkiva u dubljim slojevima kože. Sprovodimo penetraciju mikroigala (dermarolera) u kožu, što izaziva mikrotraume u dubokim slojevima. Nakon te procedure, sledi normalno zarastanje tkiva u sklopu kojeg se formira kolagen. Koža postaje glatka i zategnutija, ima veći volumen – a pigmentacije vremenom izblede.

5. Tretman preparatima na bazi kolagena

Metoda koja dovodi do sužavanja i smanjenja dubine strija. Može se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim metodama.