Urasli nokat

Urasli nokat je stečeni deformitet nokta, gde nokat pri rastu  ivično  urasta u meko tkivo prsta. Najčešće se javlja na nožnom palcu, s jedne ili s obe strane. Pacijent se žali na bol i otežan hod.

Genetske predispozicije mogu da budu razlog urastanja, ali često nisu jedini. Obično postoji veza s mehaničkim povredama kakve su: dugo hodanje, neudobna obuća, povrede – čime se oštećuje tkivo oko noktiju. Pogotovo su česti problemi na palcu obe noge.

Ovakve povrede omogućavaju nokatnoj ploči da prodre u okolno meko tkivo, što dalje dovodi do crvenila, oticanja i bolova. Zanemarivanjem situacije, može doći do infekcije.

U slučaju da imate sklonost ka urastanju nokta ili vidite da nokat raste ukrivljeno – preduzmite mere predustrožnosti na vreme. Ne nosite usku obuću, vodite računa o telesnoj težini, adekvatno skraćujte nokte – idealno kod pedikira, stavite nadprosečan naglasak na higijenu.

Ako se ipak pojave otok, crenilo, pulsirajuća bol – reagujte odmah i posetite stručnjaka koji vam može dati smernice oko lečenja i adekvatnu terapiju.

U slučaju da to ne uradite, tkivo oko nokatne ploče će zadebljati i početi da raste kao zasebno tkivo, što u pojedinim slučajevima dovodi do infekcija. Ovo je posebno opasno kod osoba s dijabetesom.

Kada se problemi ponavljaju više puta, preporuka je hirurška intervencija, koja se radi u lokalnoj anesteziji. Nokatna ploča se zaseca u delu gde ulazi pod kožu i deo s korenom nokta zauvek uklanja. Intervencija je bezbolna, preporučuje se par dana mirovanja, a konci uklanjaju za oko 10 dana. Vežbanje i duže šetnje moguće su nakon 3 nedelje, koliko traje kompletan oporavak.

Nakon intervencije, nokatna ploča je uža i deo nokta koji je pravio problem više ne raste.

Kako je zdravstveni problem rešen, a estetika stopala može biti blago narušena – potrudite se da operacija ipak bude poslednja opcija i učinite sve što je u vašoj moći da ovaj problem rešavate na vreme, koliko je to moguće.

Cene intervencija

Za sve informacije o ceni ili zakazivanje konsultacija pišite nam na mejl, Instagram, Facebook, WhatsApp, Viber ili nas nazovite putem telefona 062 757 805