Temporalni lifting

Ako ste pomislili da je operacija gornjih kapaka ono što vam je potrebno da „otvorite pogled“ – prvo bi bilo neophodno da se konsultujete s plastičnim hirurgom. Nekada problem prave čelo i obrve, a ne (samo) kapak.

Naime, način na koji su obrve pozicionirane, definiše lice. Kada je razmak između prevoja kapaka i obrve mali – tj. obrva je nisko, lice izgleda umornije i starije. Na isti način, ovakvom izgledu može da doprinese i spušten kraj obrve.

Temporalni lifting, kojim se najčešće podiže srednji i spoljašnji deo obrve, radi se s ciljem da se uklone znaci starenja, vidljivi na regiji obrva i čela. Tokom godina, manjak kolagena i elastina u koži, čini je sklonom opuštanju, a gravitacija dodatno doprinosi problemu. Ipak, ovu operaciju nekada rade i mlađi ljudi koji genetski imaju prenisko pozicionirane obrve.

Kandidati za temporalni lifting mogu da budu i muškarci, i žene – uz neke bitne razlike. Muške obrve treba da budu pozicionirane tačno na orbitalnoj kosti, a ženske iznad nje – što pogotovo važi za njihov deo koji se završava ka slepoočnicama. Kod oba pola, obrva ispod orbitalne kosti nije dobra pozicija i čini lice umornijim, starijim, tužnim…

Pravo pitanje za plastičnog hirurga jeste upravo koja od dve popularne operacije – temporalni lifting ili operacija kapaka – jeste potrebna baš vama. Ako je pozicija obrva problem – onda to ima prioritet nad operacijom viška kože na gornjim kapcima.

U nekim slučajevima, nakon urađenog temporalnog liftinga, operacija kapaka nije neophodna ili se značajno odlaže još nekoliko godina. U drugim slučajevima, ove dve operacije mogu da se izvedu istovremeno.

Nehirurška „prva pomoć“

Uobičajeno je da se, kod manje izražene spuštenosti obrva/čela prvo pokuša s nehirurškim tretmanima. Efikasnim su se pokazali:

  • Botoks – smanjuje aktivnost mišića koji spušta obrve, dovoljan za diskretnu promenu
  • Niti – kojima se podiže i zateže višak kože iznad obrve
  • Fileri  ili lipotransfer – aplikuju se u slepoočnu regiju ukoliko postoji gubitak volumena ove regije i time podižu kapak i spoljašnji deo obrve

Sve nehirurške metoda daju kratkotrajniji i suptilniji rezultat, a opstaju od 1 do 3 godine, u zavisnosti od izraženosti problema. Zato je operacija, temporalni lifting, nekada mnogo preoporučljivija.

Rezultati operacije i oporavak

Sem podizanja obrva, operativni temporalni lifting značajno utiče i na zatezanje bora oko očiju, kao i bora na čelu. Efekat podignutih obrva i umanjenih bora oko očiju – na izuzetno efikasan način doprinosi vraćanju sata unazad.

Šta sve možemo da postignemo temporalnim liftingom?

  • Mlađi i energičniji izraz lica
  • Eliminisanje ili ublažavanje spuštenih gornjih kapaka
  • Umanjenje bora na čelu
  • Zatezanje bora oko očiju
  • Repozicioniranje i podizanje obrva – uz eventualnu korekciju asimetrija

Dobro je u startu naglasiti da je temporalni lifting operacija s malim rizicima i kratkim vremenom oporavka, ukoliko se stručno izvodi. Rezovi su nevidljivi, jer su najčešće skriveni u kosi. Svakako, postoje i druge metode, ali zbog sakrivenih ožiljaka – lateralna metoda je najpopularnija. Kroz te skrivene rezove jedan sloj kože i potkožnog tkiva, bezbedno se povlači na gore i fiksira, čime se dobija nova idealna pozicija obrva.

Kada se radi samo temporalni lifting, anestezija je najčešće lokalna ili intravenska sedacija – ali ako se izvodi istovremeno s drugom procedurom (face lift), anestezija može biti i drugačija. Kući se odlazi istog dana, mada se u slučaju liftinga više zona na licu, odlazak kući može nekad pomeriti  za sledeći dan.

Prva 2- 3 dana nosi se zavoj u obiku trake za kosu i izbegava horizontalni položaj. Povratak svakodnevnim aktivnostima je moguć 2-3 dana nakon operacije, po skidanju zavoja. Konci su vidljivi oko 10 dana, ali su sakriveni u kosi, dok se ne uklone. Nakon toga, funkcionišete uobičajeno.

Rezultat koji na kraju dobijamo je značajno osvežen i podmlađen izgled. Kako su oči upravo onaj deo lica u koji svi gledaju, imali smo dosta slučajeva da pacijenti koji urade temporalni lifting, odluče da odlože druge nehirurške ili hirurške intervencije – jer sebi, a i drugima, samo nakon ove operacije izgledaju značajno mlađe, vedrije i svežije.

Postignuti izgled je izuzetno dugotrajan kod pacijenata sa tanjom i srednje tankom kožom. Pacijentima s debljom kožom preporučuju se redovniji pregledi i dodatne nehururške metode, botkos pogotovo – kako bi dobijene rezultate zadržali u što dužem vremenskom periodu.

Cena operacije

Za sve informacije o ceni ili zakazivanje konsultacija pišite nam na mejl, Instagram, Facebook, WhatsApp, Viber ili nas nazovite putem telefona 062 757 805