Blefaroplastika – korekcija gornjih i donjih očnih kapaka

Blefaroplastika gornjih kapaka

Korekcija gornjih očnih kapaka (blefaroplastika) najčešća je operacija na kapcima, namenjena svima koji žele da podmlade lice time što će otvoriti pogled. Kako su oči prvo što ljudi primete na nama, a i prvo što sami uočimo kada smo pred ogledalom – blefaropalstika značajno doprinosi kompletnom utisku koji ostavljamo.

Ovom operacijom otklanja se višak kože koji se spustio preko donjeg kapka, a često i trepavica. Taj višak kože se najčešće javlja s godinama, mada postoje osobe kod kojih se ovaj problem pojavljuje dosta ranije, što im smeta. Pored toga, vrši se uklanjanje ili preraspodela masnih jastučića ukoliko postoji poreba i za tim.

Nakon izvršene blefaroplastike, oči ponovo dolaze do izražaja, deluju vedrije i krupnije. Očima koje deluju ostarelo, vraća se mladalački sjaj i lepota. Nestaje izgled „teških kapaka“ koje nisu samo estetski problem – već u značajnoj meri mogu da remete vidno polje.

Korekcija gornjeg kapka često se izvodi u kombinaciji s liftingom obrva ili temporalnim liftingom, jer spušteni kapci mogu da nastanu zbog teških ili spuštenih obrva. Veoma je važno da plastični hirurg proceni da li treba raditi obe korekcije – pogotovo kod žena, čije obrve idealno treba da budu pozicionirane iznad orbitalnog luka. Takođe, ova intervencija se može raditi uz hirurški face lift.

Blefaroplastika donjih kapaka

Sem viška kože gornjeg kapka, kod nekih – pogotovo starijih pacijenata – vidljivi su podočnjaci, višak kože ili masni jastučići na donjem kapku. Sve od pomenutog narušava estetiku oka i stvara dodatne bore. U tim slučajevima vrši se donja blefaroplastika.

Korekcija donjih kapaka predstavlja kombinaciju hirurških procedura kojom se ispravljaju nepravilnosti na donjem kapku – što prvenstveno znači:

  • Uklanjanje podočnjaka
  • Uklanjanje viška kože donjeg kapka
  • Eliminacija ili preraspodela masnih jastučića

Najčešći razlog da se uradi ova operacija jesu upravo „vrećasti“ podočnjaci, koji lice čine mnogo starijim i značajno umornijim – pa je cilj korekcije donjih kapaka da oči ponovo izgledaju mladoliko i odmorno.

Za razliku od „upalih“ podočnjaka koji se mogu korigovati i hijaluronskim filerima ili lipotransferom, ili tamnih podočnjaka kod kojih pomaže mezoterapija, ili PRP tretman – „vrećaste“ podočnjake najčešće možemo rešiti samo operacijom.

Bitno je naglasiti da ako postoji potreba, istovremeno možemo korigovati i donje, i gornje kapke. Kada se na konsultacijama s plastičnim hirurgom primeti da ovakva potreba postoji, tada se napravi i plan intervencija.

Kao i korekcija gornjih kapaka, i korekcija donjih može da se kombinuje – prvenstveno s temporalnim liftingom ili Cat Eyes.

Postupak i oporavak

Blefaroplastika traje oko pola sata i izvodi se u lokalnoj anesteziji ili analgosedaciji ako postoji potreba za ovom vrstom anestezije. Hospitalizacija nije potrebna, a vreme oporavka je 5 do 7 dana, mada se većini dnevnih aktivnosti pacijenti mogu vratiti već sutradan. Šavovi su u pregibu kapaka i biće gotovo nevidljvi. S njih se konci skidaju oko 5 dana nakon operacije.

Operacija kapaka se retko kad ponavlja, ali i ako bude potrebno, to je obično posle dužeg niza godina. Kasniji proces starenja predela oko očiju može se kontrolisati i nehiruškim tretmanima.

Već dan nakon operacije može da se gleda TV i radi na kompjuteru, dok se kontaktna sočiva mogu nositi nakon 14 dana.

Cena