Bukalno masno jastuče

Nekada se lice konturisalo samo bronzerom i hajlajterom, zatim su došli dermalni fileri, odnosno povećanje volumena delova lica – pogotovo jagodica – hijaluronom. Novija metoda, koja u mnogim slučajevima može da da prirodniju konturu lica, jeste uklanjanje masnih jastučića na obrazima. Dakle, ciljano smanjenje volumena.

Masni jastučići u centralnom delu obraza nazivaju se „buccal fat“ – a što su oni manje prisutni, to lice izgleda izvajanije. Kako je nemoguće ukloniti ove masti dijetom i vežbanjem, za to postoji hirurška procedura, koja je sve traženija i popularnija. Nakon nje, rezultat je definisano i konturisano lice, koje je standard lepote – a jagodice deluju akcentovano i visoko podignute. 

Važno je odmah naglasiti da je bukalna masnića anatomska celina (formiran jastučić). Samim tim nalazi se duboko u obrazu pa nehirurške metode topljenja masnih naslaga (radiotalasi, lipoliza) ili hirurške metode (liposukcija) – ne mogu da pomognu.

Nastanak bukalne masnoće je genetski, što je upravo i razlog za nemogućnost redukcije „buckastih obraza“ na drugi način. Uklanjanjem „buccal fat“ kreira se udubljenje ispod jagodične kosti i lice postaje atraktivnije.

Kako je operativni rez mali, nalazi se s unutrašnje strane obraza i operacija se radi u lokalnoj anesteziji – samim tim i oporavak bude kraći, negde oko 5 dana. Tokom oporavka, preporučuje se meka i hladna hrana. Otečenost lica može biti prisutna oko 2 nedelje, a nakon 1 meseca vidi se finalni rezultat: definisanije lice i jagodice.

Kandidati za ovu operaciju su sve osobe iznad 18 godina, kada se završava razvoj skeleta lica.

Ipak, među plastičnim hirurzima postoji mišljenje da ova permanentna procedura nije preporučljiva u dvadesetim godinama, jer nakon deceniju ili dve može da napravi „ispumpan“ izgled lica – tj. lice s umanjenim volumenom. Ovo se dešava jer bukalna masnoća, manje ili više, prirodno nestaje s procesom starenja.

Upravo zato, iskusan plastični hirurg na konsultacijama i pregledu treba da proceni da li ste kandidat za ovu operaciju.

Cena

Za sve informacije o ceni ili zakazivanje konsultacija pišite nam na mejl, Instagram, Facebook, WhatsApp, Viber ili nas nazovite putem telefona 062 757 805