Operacije grudi

Operacije grudi su hirurški zahvati kojima se utiče na izgled grudi pacijentkinje. Tri najvažnije su:

  1. Augmentacija, povećanje grudi – operacija kojom se menja veličina, oblik i punoća grudi – ali i koriguju asimetrije 
  2. Mastopleksija, podizanje grudi – radi se o podizanju spuštenih grudi koje su izgubile čvrstinu  
  3. Podizanje s uvećanjem – kombinacija prve dve operacije 
  4. Redukcijska mamoplastika, smanjenje grudi – dizajnirana da pomogne ženama koje imaju prevelike grudi i zbog toga probleme s leđima, vratom, ramenima…

U slučaju da je uz operaciju grudi neophodna i korekcija bradavica, ona može da bude sastavni deo operacije grudi.

Kako je povećanje grudi najpopularnija operacija kod žena uzrasta od 18 do 50 godina, počećemo s njom, a zatim pojasniti i ostale.

Povećanje grudi

Lepo oblikovane grudi, idealne veličine za svaki tip građe, oduvek su bile simbol ženstvenosti. Upravo zato 98% žena smatra augmentaciju jednom od najboljih odluka koje su donele, prvenstveno zbog porasta samopouzdanja.

Posao plastičnog hirurga je upravo u tome da uz adekvatne konsultacije i sagledavanje svih telesnih karakteristika, odabere pravu veličinu i pravi oblik implanta koji će koristiti. Većina žena bi se odlučila da kao rezultat dobije „C korpu“ – a jedna uloga plastičnog hirurga jeste u tome da pomogne oko izbora idealne veličine.

Takođe i oko oblika implanta, kao i odabira načina na koji će implant biti ugrađen.

  • Ovde mislimo na ugradnju ispod ili iznad mišića – kao i na vrstu reza koji će dati optimalni rezultat i ostaviti najmanje tragova,
  • Bitno je pomenuti i odabir oblika implanta koji može biti okrugli (različitih profila) i anatomski

Od sve tri operacije (uvećanje, podizanje i smanjenje) – kako nema uklanjanja viška kože i drugih korekcija – uvećanje grudi spada u „najlakšu“ od njih.

Sama operacija se izvodi najčešće u opštoj anesteziji. Oporavak traje oko 7 dana, a šavovi su reapsorbujući i nema njihovog uklanjanja. Umerene fizičke aktivnosti su dozvoljene oko mesec dana nakon intervencije. Najčešće nema uticaja na dojenje, a takođe ne ometaju kasnije mamografske i ultrazvučne preglede.

Odabir implanta je od suštinske važnosti. Neki trendovi danas su da se oni ugrađuju ispod mišića, imaju što prirodniji oblik – a takođe postaju sve lakši i udobniji. Najnovije generacije implanta mogu da traju do kraja života i menjaju se samo ako postoji posebna potreba ili pacijentkinja sama poželi da izmeni veličinu svog dekoltea. 

Za žene koje nisu sigurne da li žele implante, ali su sigurne da žele bujniji dekolte, rešenje može da bude uvećanje grudi sopstvenim masnim tkivom (lipotransfer). Prednost je prirodnost, ali je mana to što se grudi mogu uvećati samo za jedan broj. Takođe, rezultat nekad nije trajan, pošto će se ove masnoće vremenom delimično reapsorbovati. Pogodni kandidati su pretežno mlađe žene, koje prirodno imaju lepo oblikovane grudi – uz očitu elastičnost i čvrstinu kože, kako ne bi došlo do opuštanja grudi.

Podizanje grudi

Podizanje grudi (mastopeksija) je zahvat kojim se opuštene grudi podižu, čime im se daje puniji i čvršći oblik. Ova operacija se često, uz implante, kombinuje  s uvećanjem grudi, radi povećanja volumena.

Podizanje grudi je čest izbor majki nakon porođaja i dojenja, kao i žena u zrelijim godinama koje žele da podmlade svoje telo. Opuštenost grudi može da bude neprijatna i tokom bavljenja fizičkom aktivnošću, isto kao što o mogu da budu i prevelike grudi.

Zato se na ovoj operaciji uklanja višak kože i tkiva dojke, pa često vrši i korekcija bradavica. Rezultat su grudi koje ponovo imaju mladalački oblik, podignute su i usklađene s ličnom konstitucijom.

Konačan rezultat se vidi nakon par meseci. Najčešće nema uticaja na dojenje, ako se pacijentkinja odluči za (narednu) trudnoću. 

Smanjenje grudi

Prevelike grudi ruše sklad tela, ali predstavljaju i prepreku svakodnevnom životu: kretanje, spavanje, sport. Često negativno utiču na zdravlje izazivajući probleme s leđima. Grudi se tada redukuju i podižu, s ciljem da im se da umereniji volumen – a vrati mladalački „oblik suze“. 

Tokom operacije uklanja se višak kože i potkožnog tkiva, a takođe se preoblikuju i smanje areole. Podizanje grudi je sastavni deo operacije smanjivanja grudi.

Umanjenje bolova u leđima, ramenima i vratu uz bolji san, prvenstveno budu razlog zadovoljstva zbog odluke da se uradi operacija smanjivanja grudi. Nakon toga dolazi i zadovoljstvo skladnijom figurom – uz aktivniji život, koji više nije ometan teretom prevelikih grudi.

Cene operacija grudi

Za sve informacije o ceni ili zakazivanje konsultacija pišite nam na mejl, Instagram, Facebook, WhatsApp, Viber ili nas nazovite putem telefona 062 757 805