Uklanjanje kožnih promena

Mladeži, lipomi, ateromi, keratoze, bradavice, fibromi itd. – predstavljaju kožne promene koje mogu biti neugodne u estetskom smislu. Većina pomenutih promena je benigna, međutim – ne smemo ispustiti iz vida i potencijalno maligne, prekancerozne promene i karcinome kože.

Prvi korak prilikom uočavanja kožne promene koju želimo da uklonimo, a pogotovo onih koje nam deluju sumnjivo, jeste obraćanje lekaru radi njene analize. Preporuka je da se to učini u što ranijoj fazi, čim se promena uoči. Plastični hirurg će, zatim, odabrati najbolji i najbezbedniji način za uklanjanje promene.

Ovo naglašavamo jer su zdravlje i bezbednost pacijenta na prvom mestu – a estetika, koliko god bila važna, dolazi nakon toga.

Kožne promene – u zavisnosti od njihove vrste, veličine i rasprostranjenosti – mogu se uklanjati radiotalasima, laserom ili hirurškom ekcizijom:

  1. Radiotalasno uklanjanje kožnih promena – mogu da se uklanjaju: keratoze, bradavice, kondilomi, nekad ksantelazme, itd. Radi se o onim kožnim pomenama za koje je prethodnim pregledom utvrđeno da su benigne. Intervencija traje kratko, nema krvi, ne zahteva šavove, oporavak je kratak
  2. Lasersko uklanjanje kožnih promena – procedura laserskog uklanjanja, isto kao i radiotalasi, može se raditi isključivo na benignim kožnim promenama. I ova, u današnje vreme vrlo popularna intervencija, traje kratko i rezervisana je za promene koje se nalaze površnije.
  3. Hirurško uklanjanje kožnih promena – sve prekancerogene promene, suspektne pigmentne promene, maligne ili potencijalno maligne promene uklanjaju se isključivo hirurškim ekcizijama. Nakon uklanjanja promene, rana se zatvara najčešće direktnim ušivanjem, a kod većih promena nekada je potrebno uraditi i transplantaciju kože ili neku drugu vrstu rekonstrukcije.

Takođe, i neke benigne promene je bolje otkloniti hirurškom ekcizijom ukoliko je procena plastičnog hirurga da će na ovaj način oporavak biti brži, a ožiljak prihvatljiviji.

Više o mladežima

Kako su mladeži kožne promene koje se najčešće kontrolišu i najčešće uklanjaju, posvetićemo im posebnu pažnju.

Mladeži su prirodne izrasline na koži, obično smeđe boje, a nastaju na različitim delovima tela. Variraju u bojama, oblicima, veličini, teksturi – a imaju sposobnost i da blede i nestaju sami od sebe. Isto tako, tokom života mogu se pojavljivati novi. Većina mladeža je bezopasna.

Zlatni standard za uklanjanje mladeža, pogotovo onih sa sumnjivim promenama, jeste hirurška ekcizija (isecanje) – jer samo ta metoda omogućava patohistološku analizu.

Istovremeno, prioritetni cilj plastične hirurgije jeste da osigura da rezovi budu takvi da se svaka sumnjiva promena u potpunosti otkloni i da ne ostanu potencijalno opasne ćelije .

U periodu oporavka nakon uklanjanja promene, ali pre svega preventivno, vrlo je važno izbegavati sunce i štititi se od sunca: SPF kremama, izbegavanjem boravka napolju tokom jačeg sunčanog intervala, adekvatnom odećom, boravkom pod suncobranom…

Cene

Za sve informacije o ceni ili zakazivanje konsultacija pišite nam na mejl, Instagram, Facebook, WhatsApp, Viber ili nas nazovite putem telefona 062 757 805