Uklanjanje kožnih promena

Mladeži, lipomi, ateromi, keratoze, bradavice, fibromi itd. – predstavljaju kožne promene koje mogu biti neugodne u estetskom smislu. Većina pomenutih promena je benigna, međutim – ne smemo ispustiti iz vida i potencijalno maligne, prekancerozne promene i karcinome kože.

Prvi korak prilikom uočavanja kožne promene koju želimo da uklonimo, a pogotovo onih koje nam deluju sumnjivo, jeste obraćanje lekaru radi njene analize. Preporuka je da se to učini u što ranijoj fazi, čim se promena uoči. Plastični hirurg će, zatim, odabrati najbolji i najbezbedniji način za uklanjanje promene.

Ovo naglašavamo jer su zdravlje i bezbednost pacijenta na prvom mestu – a estetika, koliko god bila važna, dolazi nakon toga.

Kožne promene – u zavisnosti od njihove vrste, veličine i rasprostranjenosti – mogu se uklanjati radiotalasima, laserom ili hirurškom ekcizijom:

  1. Radiotalasno uklanjanje kožnih promena

Mogu da se uklanjaju: keratoze, bradavice, kondilomi, nekad ksantelazme, itd. Radi se o onim kožnim pomenama za koje je prethodnim pregledom utvrđeno da su benigne. Intervencija traje kratko, nema krvi, ne zahteva šavove, oporavak je kratak…

  1. Lasersko uklanjanje kožnih promena

Procedura laserskog uklanjanja, isto kao i radiotalasi, može se raditi isključivo na benignim kožnim promenama. I ova, u današnje vreme vrlo popularna intervencija, traje kratko i rezervisana je za promene koje se nalaze površnije.

  1. Hirurško uklanjanje kožnih promena

Sve prekancerogene promene, suspektne pigmentne promene, maligne ili potencijalno maligne promene uklanjaju se isključivo hirurškim ekcizijama. Nakon uklanjanja promene, rana se zatvara najčešće direktnim ušivanjem, a kod većih promena nekada je potrebno uraditi i transplantaciju kože ili neku drugu vrstu rekonstrukcije.

Takođe, i neke benigne promene je bolje otkloniti hirurškom ekcizijom ukoliko je procena plastičnog hirurga da će na ovaj način oporavak biti brži, a ožiljak prihvatljiviji.

Više o mladežima

Kako su mladeži kožne promene koje se najčešće kontrolišu i najčešće uklanjaju, posvetićemo im posebnu pažnju.

Mladeži su prirodne izrasline na koži, obično smeđe boje, a nastaju na različitim delovima tela. Variraju u bojama, oblicima, veličini, teksturi – a imaju sposobnost i da blede i nestaju sami od sebe. Isto tako, tokom života mogu se pojavljivati novi. Većina mladeža je bezopasna.

Zlatni standard za uklanjanje mladeža, pogotovo onih sa sumnjivim promenama, jeste hirurška ekcizija (isecanje) – jer samo ta metoda omogućava patohistološku analizu.

Istovremeno, prioritetni cilj plastične hirurgije jeste da osigura da rezovi budu takvi da se svaka sumnjiva promena u potpunosti otkloni i da ne ostanu potencijalno opasne ćelije .

U periodu oporavka nakon uklanjanja promene, ali pre svega preventivno, vrlo je važno izbegavati sunce i štititi se od sunca: SPF kremama, izbegavanjem boravka napolju tokom jačeg sunčanog intervala, adekvatnom odećom, boravkom pod suncobranom…