Uklanjanje akni i ožiljaka

U zapadnoj civilizaciji, akne su najčešća bolest kože, koja pogađa više od 85% adolescenata – ali i značajan procenat odraslih. Akne, kao i ožiljci od njih, mogu značajno da utiču na kvalitet života i samopouzdanje. Na svu sreću, ti problemi su rešivi.

Zbog čega nastaju akne?

Akne se najčešće javljaju u pubertetu, kada počinje funkcija sebacealnih žlezda pod dejstvom androgenih hormona. Uzroci koji dovode do nastajanja akni su: retenciona folikularna hiperkeratoza, pojačano lučenje sebacealnih žlezda, Propionibacterijum acnes, androgeni koji kod genetski predisponiranih osoba izazivaju pojačano lučenje sebuma i retencionu folikularnu hiperkeratozu.

Dakle, akne nisu samo prolazna pubertetska faza, kroz koju svako mora da prođe. Naprotiv. One zaista predstavljaju dugoročni problem, čije lečenje zahteva stručnost i znanje.

Kako se tretiraju i leče akne?

Estetska medicina danas omogućava uspešno otklanjanje akni i zbog njih nastalih ožiljaka. Ovi problemi se najčešće tretiraju kombinacijom različitih metoda koje, uz neophodnu upornost i disciplinu, dovode do odličnih rezultata.

  • U najvećem broju slučajeva lokalni tretman (hemijski piling, ultrazvučni higijenski tretman), uz odgovarajuću kućnu negu, može da bude dovoljan za postizanje željenih rezultata.
  • Kod težih oblika akni neophodno je uvesti i sistemsku terapiju (antibiotici, roakutan)

Posebno naglašavamo da je lečenje akni potrebno početi što ranije. Ovo je važno kako bi se skratilo vreme do postizanja željenih rezultata, ali i sprečilo nastajanje ožiljaka.

Primenom specijalizovanih protokola sa tretmanima kao što su dubinsko čišćenje lica uz ekstrakciju komedona, laser, mezoterapija, hemijski pilinzi – postižu se odlični  i dugoročni rezultati.

Da li postoje neizlečivi ožiljci od akni?

Postoje slučajevi kada su ožiljci izuzetno intenzivni ili jako stari. Lečenje ovakve kože je mnogo složenije i teže, ali nije nemoguće. U najgorim slučajevima, postiže se značajno i primetno poboljšanje izgleda i zdravlja kože – ako ne i potpuno izlečenje.