Ginekomastija i smanjenje muških grudi

smanjenje muskih grudi ginekomastija

Ginekomastija je stanje preterano razvijenih ili povećanih grudi kod muškaraca – a radi se o prekomernom masnom tkivu ili uvećanoj mlečnoj žlezdi, koje čini da grudi izgledaju veće. Reč je izvedena od grčke reči gyne – što znači „ženske grudi“. Ginekomastija može biti posledica hormonskih promena, nasleđa, gojaznosti ili uzimanja lekova – a može se dogoditi u bilo kom uzrastu.

Kako izaziva nezadovoljstvo, emocionalnu nelagodnost i slabi samopouzdanje – često predstavlja veliki problem. Pogotovo ako se primećuje kroz puniju odeću, a uz to postoji i asimetrija.

Bitno je znati da do 40. godine ovo može da bude problem svakog trećeg muškarca, dok nakon 50. godine čak polovina pati od ginekomastije.

Karakteristike ginekomastije, uz opuštene mišiće, su:

    • Veća količina sala na grudima i lokalizovana masnoća ispod bradavica

    • Višak žlezdanog tkiva uz čest višak kože na grudima

Dakle, kada se uoči da grudi muškarca imaju veći volumen, a ne postoji višak kilograma, niti se promena umanjuje tokom dijete i vežbanja – bilo bi dobro da se obave konsultacije s plastičnim hirurgom. Ovaj problem je jako specifičan, jer prekomerno žlezdano i masno tkivo može da izazove preteranu osetljivost, uvećane areole, višak kože – pa u nekim slučajevima i asimetričan i progresivniji rast samo jedne dojke.

Jako je bitno da se naglasi da ublažavanje ginekomastije dijetom i vežbanjem nije moguće, a nehirurški tretmani poput lipolize se ne preporučuju.

Uz pomoć hirurškog postupka smanjenja grudi, može se ukloniti žlezda, višak masnoće i opuštena koža. Na taj način dobija se skladna muška figura, na koju će pripadnik jačeg pola ponovo biti ponosan.

Operacija i oporavak

Intervencija se obično radi  lokalnoj ili opštoj anesteziji, u zavisnosti od obima intervancije, uz boravak u dnevnoj bolnici. Vreme oporavka je oko 10 dana, kada se uklanjaju konci. U tom periodu preporučuje se mirovanje i uzdržavanje od fizički napornih aktivnosti – a takođe se savetuje nošenje steznika.

U danima nakon operacije uzimaju se analgetici kako bi osećaj pritiska i nelagodnosti bio maksimalno smanjen. Kontrolni pregledi nakon ove vrste intervencije su izuzetno preporučljivi, jer je praćenje oporavka važno. 

Krajnji rezultat je vidljiv nakon nekoliko nedelja, kada se otoci povuku – a ožiljci nestaju nakon nekoliko meseci. Operisanim pacijentima se preporučuje da se ozbiljnije bave svojom telesnom težinom nakon oporavke i ne dozvole da se prekomerno ugoje.

Cena operacije

Za sve informacije o ceni ili zakazivanje konsultacija pišite nam na mejl, Instagram, Facebook, WhatsApp, Viber ili nas nazovite putem telefona 062 757 805