Hemijski piling

Hemijski piling ukratko

Čemu služi? Koristi se za uklanjanje „ostarelih“ i oštećenih ćelija s površine kože, čime se stimuliše regeneracija i podmlađivanje.

Vrste: Postoji više vrsta, a osnovna podela je na: blagi, srednji i duboki.

Oprez: Veoma su bezbedni, kada ih sprovodi posebno edukovano medicinsko osoblje. Neophodno je da se pažljivo pridržavate uputstva, koja dobijate nakon pilinga.

Oporavak: Blagi hemijski pilinzi ne zahtevaju vreme za oporavak. Srednje duboki mogu zahtevati vreme za oporavak od nekoliko dana do nedelju dana. Duboki hemijski pilinzi se smatraju ozbiljnom procedurom, nakon koje oporavak traje minimum nedelju dana, uz pojačanu pažnju oko nege i zaštite kože

Hemijski piling je tretman koji podrazumeva nanošenje određene hemijske supstance na kožu. Cilj je uklanjanje površinskih slojeva kože ili stimulisanje regenerativnih procesi u samoj koži.

Izlaganje suncu, akne i starenje ostavljaju ten neujednačenim, naboranim, često s flekama ili ožiljcima. Upravo ovi problemi se rešavaju hemijskim pilingom. Koriste se za tretiranje akni, bora, hiperpigmentacija, ožiljaka, proširenih pora, strija…

Postoji širok spektar hemijskih pilinga – od vrlo blagih površinskih pilinga lica do onih izuzetno dubokih. Duboki hemijski pilinzi nude impozantne rezultate, ali i zahtevaju više vremena za oporavak. Kod blagih i srednje dubokih pilinga, procedura se nekad mora ponoviti više puta da bi se dobili željeni rezultati.

Mada se hemijski pilinzi uglavnom koriste na licu, daju sjajne rezultate kod podmlađivanja kože na vratu i rukama, ali i na ostalim delovima tela. Hemijski piling se može raditi sam ili u kombinaciji sa drugim tretmanima.

Generalno, hemijski piling se može koristiti na svim tipovima kože. Naravno, pre svake procedure je neophodan je pregled lekara.

Blagi i srednje duboki hemijski pilinzi MOGU da reše sledeće probleme:

 • Akne i ožiljke od akni
 • Fine linije i bore
 • Hiperpigmentaciju
 • Proširene pore
 • Oporave kožu oštećenu suncem
 • Poboljšaju teksturu i ten

Blagi i srednje duboki hemijski pilinzi NE MOGU:

 • Ukloniti duboke bore
 • Značajno zategnuti opuštenu kožu koja visi
 • Ukloniti duboke ožiljke

Hemijski piling lica spada u jedan od najomiljenijih tretmana, jer su rezultati vidljivi izuzetno brzo. Kako različiti hemijski pilinzi daju različite rezultate – od problema koji se tretira i učinka koji želimo da dobijemo, zavisi odabir vrste pilinga.

Osnovna podela je:

Blagi hemijski piling – deluje na nivou površinskog sloja kože (epiderm).

 • Tretira sitne bore, akne, neujednačen ten, hiperpigmentaciju, kožu oštećenu prekomernim sunčanjem…
 • Obično se radi u manjim serijama i ponavlja jednom nedeljno do jednom u dve nedelje. Naravno, moguće je raditi i pojedinačni tretman.
 • Vreme oporavka je najčešće nekoliko sati i odmah možete nesmetano nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima. Ova osobina ga čini veoma komfornim i omiljenim. Najčešće se koriste alfa-hidroksi i beta-hidroksi kiseline, supstance koje se nekada nalaze i u preparatima za kućnu upotrebu u nižim koncentracijama, radi održavanja efekata postignutih profesionalnim tretmanima.

Srednje duboki hemijski piling – deluje na nivou epiderma i površinskog sloja dermisa.

 • Njima se tretiraju bore, akne, ožiljci, proširene pore, hiperpigmentacija i druge nepravilnosti kože.
 • Može se ponoviti i više puta da bi se postigao ili zadržao željeni rezultat.
 • Oporavak nakon ove vrste pilinga traje od nekoliko dana do jedne nedelje. Najčešće se koristi TCA, trihlorosircetna kiselina.
 • Iskustvo nakon srednje dubokog (TCA) pilinga možete pročitati na blogu

Duboki hemijski piling – prodire do dubljih slojeva kože.

 • Tretira duboke bore i ožiljke, ostvarujući čak i lifting efekat.
 • Tretman se ne ponavlja.
 • Oporavak traje i do nekoliko nedelja, a zaštita i specijalna nega kože su neophodne i do nekoliko meseci nakon pilinga. Najčešće se koriste fenol ili trihlorosircetna kiselina.

Hemijski piling se može bezbedno i veoma uspešno uklapati s drugim tretmana. Kombinacije za najbolje rezultate su:

Hemijski piling + dermapen (mikronidling) – istovremena stimulacija proizvodnje kolagena i uklanjanje nepravilnosti. Mikro iglice dermapena pomažu pilingu da bude što efikasniji u tretmanu ožiljaka ili bora.

Hemijski piling + mezoterapija – intenzivno poboljšanje kvaliteta kože. Dubinska hidratacija, regeneracija i ujednačen ten u jednom tretmanu.

Hemijski piling + tretman kiseonikom – ubrzavaju proces regeneracije kože, zahvaljujući kiseoniku i hranljivim serumima.

Na konsultacijama ćete dobiti sve neophodne informacije. Neka opšta pravila su:

 • Karakteristike vaše kože utiču na to da li ste dobar kandidat za hemijski piling.
 • Neke vrste hemijskih pilinga bi trebalo izbegavati ako ste trudni ili dojite.
 • Nakon hemijskog pilinga koža ce postati osetljiva na sunce i biće neophodno da nanosite kremu sa zaštitnim faktorom.
 • Vreme oporavka će varirati u zavisnosti od procedure.

Pre hemijskog pilinga radimo konsultacije:

Medicinska istorija – biće potrebno da odgovorite na pitanja o kozmetičkim procedurama koje ste imali, o trenutnim i prošlim zdravstvenim stanjima, kao i o lekovima koje uzimate ili ste nedavno uzimali.

Pregled – pregled kože i područja koje treba tretirati, kako bi se odabrala vrsta pilinga.

Očekivanja – razgovaramo o željama, očekivanjima i potencijalnim rizicima tretmana. Bitno je da razumete koliko tretmana vam može biti potrebno i kakve rezultate možete da očekujete.

Instrukcije – informišemo vas o pripremi kože za piling (ako je potrebno) i dajemo uputstva o oporavku i zaštiti kože nakon pilinga.

Tokom hemijskog pilinga, na pripremljenu kožu se kontrolisanim postupkom nanosi odabrani preparat. Najčešće se oseća blaže ili intenzivnije peckanje, koje se sve vreme ublažava hlađenjem. U zavisnosti od toga koja je vrsta hemijskog pilinga korišćena, proces se završava uklanjanjem preparata ili neutralizacijom, a zatim i nanošenjem umirujuće kreme.

Tretman blagim hemijskim pilinzima obično traje oko 30 minuta, a za srednje duboke i duboke potrebno je odvojiti do 60 minuta.

Hemijski piling u akciji: nanošenje na lice za blistav ten

Kod blagih hemijskih pilinga nekad se nakon tretmana javlja blago crvenilo koje obično prolazi za nekoliko sati. Srednje duboki pilinzi uzrokuju i blago perutanje kože – a nakon dubljih pilinga ljuštenje površnih slojeva kože je intenzivnije.

Da biste postigli najbolje rezultate, bez obzira na dubinu vašeg pilinga, sledite ove savete:

 • Ne koristite solarijum i ne sunčajte se tokom oporavka kože
 • Ako je rađen piling šaka ne koristite UV lampe kod manikira
 • Kremu za zaštitu od sunca s visokim SPF nanosite svaki dan, na svaka dva sata
 • Nanosite dnevnu hidrantnu kremu

Ožiljci i hiperpigmentacija – novi ožiljci i promene u boji kože posle hemijskog pilinga su najčešće posledica nepravilne kućne nege nakon tretmana (čupkanje kože koja se peruta, izlazak na sunce, zaboravljanje SPF kreme…)

Infekcije su jako retke, ali ipak se mogu javiti nakon intenzivnijih pilinga

Fenolni piling (duboki) može imati i ozbiljnije komplikacije, pa se ovoj proceduri pristupa veoma ozbiljno, isključivo uz lekara

DOBIĆETE: poboljšanu teksturu kože, ujednačen ten, blistavo i glatko lice..

IZGUBIĆETE: hiperpigmentaciju, fine bore, pege, fleke, malazmu…

POBOLJŠAĆETE: stanje aknozne kože, stare i novije ožljike – a nakon dubokog hemijskog pilinga poboljšanje je toliko intenzivno da se može se meriti sa hirurškim procedurama.

Cena hemijskih pilinga

Za sve informacije o ceni, dodatna pitanja u vezi tretmana ili zakazivanje konsultacija kontaktirajte nas preko mejla, Viber-a, WhatsApp-a, Instagram-a ili Facebook-a.