Dermolipektomija – zatezanje kože

Dermolipektomija je uklanjanje viška kože na različitim delovima tela i njeno zatezanje.

Razlozi za formiranje viška kože, koja ne može ponovo da se vrati na nekadašnju poziciju, jesu trudnoće, preveliki gubitak kilograma, genetika… Višak kože koji ostaje kod nekih mukaraca i žena, ne može da se ukloni na bilo koji drugi način, sem operativnim putem.

U zavisnosti od toga na kom delu tela se izvodi dermolipektomija, postoje i posebni nazivi za te operacije:

  • Dermolipektomija abdomena, abdominoplastika – ove reči su sinonimi, a radi se dermolipektomiji koja se izvodi u zoni stomaka, tj. na opuštenoj koži stomaka.
  • Dermolipektomija ruku, brahioplastika – zatezanje kože na rukama, obično na nadlakticama
  • Dermolipektomija nogu, butina, meloplastika – zatezanje viška kože na nogama, butinama

Daćemo više detalja o svakoj od ovih operacija, s naglaskom na abdominoplastici – kao onoj koja je najčešće potrebna i najviše se izvodi.

U startu ćemo naglasiti da se ove procedure često kombinuju s liposukcijom. Ne samo zbog loše preraspodele masnog tkiva, koja nakon zatezanja kože može da bude uočljivija – već i zbog česte potrebe da se uradi lipotransfer masti. Odnosno, da se figura preoblikuje sopstvenim (prerađenim) masnim tkivom – kako bi se dobili što skladniji i što prirodniji rezultati.

Zatezanje kože ruku

Višak kože na nadlakticama izaziva nelagodnost u letnjem periodu kada se nose kratki rukavi, kao i probleme zbog otiranja kože o telo prilikom kretanja. Cilj ovog zahvata jeste da se višak kože i potkožnog masnog tkiva na nadlaktici ukloni – a ostatak kože zategne.  

Zatezanje kože butina

Nakon mršavljenja, čak kod oba pola, može se dogoditi značajan višak opuštene kože na unutrašnjoj stani butina, kao i na zadnjici. Posebno je izražen problem kod ljudi koji su uspeli da smršaju 30-50 kilograma. Viseća koža na ovim delovima tela drastično narušava estetiku figure, kojoj je povraćena preporučljiva telesna težina.

Zatezanje kože stomaka (abdominoplastika)

Najčešća operacija je operacija viška kože na stomaku. Kako koža na ovom delu tela može prilično da se rastegne, nekada je neophodno i repozicioniranje pupka.

Kod mini-abdominoplastike, moguća je intravenska sedacija, jer se prilikom te procedure tretira samo koža na donjem delu stomaka. Nema potrebe za repozicioniranjem pupka – pa samim tim i oporavak traje brže. Veoma je čest zahvat kod žena, pogotovo onih koje su rađale.

Mini-abdominoplastika se veoma često kombinuje s podizanjem i smanjenjem grudi i/ili liposukcijom. Popularan naziv za grupu ovih estetskih operacija, koje telu vraćaju linije i formu pre porođaja – jeste „mommy makeover“. 

Oporavak nakon dermolipektomije

Od dela tela na kome se radi uklanjanje viška kože i od količine tog viška – zavisi vrsta anestezije, trajanje operacije i vreme potrebno za oporavak. Kako je sve veoma individualno – detalje ćete preći s plastičnim hirurgom, tokom pregleda, konsultacija i priprema za operaciju.

Kod većine operacija viška kože, nakon intervencije, neophodno je nositi pojas, kompresivne čarape ili rukave, zavisno od dela tela na kome je dermolipektomija rađena. Insistira se na suzdržavanju od teških fizičkih aktivnosti tokom oporavka, pa je brži povratak na posao moguć onima koji rade u kancelariji. Limfne drenaže spadaju u preporučljive tretmane, kojima se značajno ubrzava oporavak i postižu bolji rezultati.

Ožiljak bledi tokom prve godine i vremenom postaje tanka linija. Naravno, postoje metode kojima se može dodatno ublažiti – a metode su najsličnije onima koje se koriste pri terapiji strija. Druga opcija je uklanjanje ožiljka još jednom manjom hirurškom intervencijom.

Cene

Za sve informacije o ceni ili zakazivanje konsultacija pišite nam na mejl, Instagram, Facebook, WhatsApp, Viber ili nas nazovite putem telefona 062 757 805