celulit pitanja odgovori

Celulit: 8 najvažnijih pitanja i odgovora

Ima li žene koja nije muku mučila sa celulitom? Nisu ga pošteđene ni sportistkinje, glumice, manekenke. Glavni uzročnici pojave celulita jesu loša cirkulacija limfe i krvi, nakupljanje viška tečnosti i toksina, kao i masnog tkiva, genetska predispozicija, loša ishrana, ali i način života, stres, neadekvatna fizička aktivnost, dugo sedenje, tesna odeća i obuća, napetost, stres, zamor, UV zraci, hormonska neravnoteža… Zato je celulit mnogo više od pukog estetskog problema.

1) Ko sve ima celulit?

Ako niste znali ili niste obratili pažnju – celulit imaju i bebe. On može nastati još za vreme puberteta, ali s obzirom da je koža mnogo elastičnija, neće se videti još neko vreme. Često se ovaj problem vezuje za gojaznost, mada celulit nije oblik gojaznosti i može se javiti i kod vrlo vitkih osoba. Takođe jedna od karakteristika celulita jeste da se češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Razlog tome treba tražiti u građi potkožnog masnog tkiva.

2) Šta je celulit?

Celulit predstavlja želatinoznu materiju, sačinjenu od kapljica masnoće, vode i otpadnih produkata nastalih razmenom materije u organizmu. Nalazi se neposredno ispod kože u vezivnom tkivu, između ćelija, krvnih sudova i limfnih puteva. Ove naslage vremenom vrše pritisak na okolno zdravo tkivo i ne dozvoljavaju normalnu i redovnu razmenu materija u organizmu.

3) Gde se na telu pojavljuje?

Celulitom su najčešće napadnuta bedra, butine i sedalni deo. Zatim dolaze kolena, listovi, gležnjevi, stomak, donji deo leđa, vrat, ruke…

4) Kako u koštac sa celulitom?

U borbi s celulitom dopuštena su sva sredstva, a ono što je najvažnije za pobedu, osim uporne spoljašnje nege, jeste i pametno delovanje iznutra zdravom i uravnoteženom ishranom, fizičkom aktivnošću, a često i masažom. Ako niste jedna od tih mitskih srećnica kojima je potpuno strano druženje sa celulitom, onda su vam dobro poznate sve one osnovne strategije koje koristimo u pokušaju „peglanja“ kože – puno vode, vežbanje, masaža, anticelulit kreme.  Sve to može da pomogne, ali ostaje ključno pitanje:

5) Šta je najbolje da jedemo?

…ako želimo da se rešimo celulita na nogama, rukama, kukovima, zadnjici i ostalim delovima tela?

Oko nas se nalazi veliki broj namirnica koje mogu biti od pomoći, a čak nije potrebno ni tragati za specijalnim prodavnicama zdrave hrane. Verovali ili ne, najbolje oružje protiv celulita nalazi se u svakom supermarketu. I evo ih:

 • banane, jagode, grejprut, trešnje, borovnice, ananas, kruške, lubenice
 • đumbir, med
 • semenke suncokreta, ruzmarin
 • paradajz, kelj, spanać, list repe, brokoli, beli luk
 • ovsena kaša, ječam
 • jaja, riba

Obroci treba da budu redovni, što se pozitivno odražava na metabolizam, jer na taj način se stabilizuje nivo šećera u krvi, reguliše se želja za hranom, poboljšava se prolaz hrane kroz organe za varenje i hrana se optimalno iskorišćava. Kad god je moguće jedite povrće u sirovom, nekuvanom obliku, jer tako unosite najviše biljnih vlakana i vitamina u svoj organizam.

Preporučuje se dva do tri litra negazirane vode (bar 30 minuta pre ili posle jela), jer voda vezuje so i pomaže oslobađanje suvišne tečnosti iz organizma. Odličan je i zeleni čaj, čaj od rastavića i peršuna (naravno, bez šećera) koji sprečavaju skupljanje otpadnih supstanci koje pospešuju pojavu celulita.

6) Šta ne smemo da jedemo?

Salamu, kobasice, usoljeno meso, slaninu, slane grickalice, prženu hranu, slane sireve, viršle, gazirane napitke, jako začinjena jela poput instant supa, kao i jake začine, pavlaku, takođe izbegavajte puno kafe.

7) Koje zdrave navike moramo da usvojimo?

U lečenju celulita najbitnije mesto zauzima promena nezdravog načina života. Da bi to postigli neophodno je da sve one faktore koji uzrokuju celulit eliminišemo ili promenimo.

 1. ISHRANA – mora biti bogatija voćem i povrćem jer ono sadrži hranljive i zaštitne supstance koje obezbeđuju normalno i redovno pražnjenje creva. Iz ishrane treba izbaciti meso (naročito svinjsko), životinjske masti, so, šećer, belo brašno, kafu, gazirana pića, alkohol i sve veštačke i hemijske proizvode.
 2. ELIMINACIJA ili izlučivanje štetnih produkata mora savršeno funkcionisati što se odnosi na bubrege, creva i kožu.
 3. DISANJE – pravilno lagano i duboko disanje naročito na čistom vazduhu potpomaže eliminaciji otpadnih materija. Cigarete obavezno izbaciti.
 4. RELAKSACIJA – doprinosi oslobađanju stresa, napetosti, otklanjanju zamora koji su takođe veliki uzročnici nastanka celulita.
 5. FIZIČKA AKTIVNOST – povezuje sve prethodno navedene aspekte zdravog života. Međutim i aktivnost mora biti kontrolisana i dozirana od strane stručnog lica, jer u protivnom, kada se organizam prenapreže dolazi do sasvim suprotnog efekta, stvara se još više mlečne kiseline i ostalih štetnih materija, pa samim tim i do celulita.

8) Koje tretmane možemo da koristimo?

Celulit se može tretirati i na druge načine:

 • stimulacija mikrocirkulacije krvi i limfe
 • masaža – ručna ili aparaturna
 • kozmetički anticelulit preparati
 • lipoliza
 • mezoterapija
 • liposukcija
 • laserski tretman
 • ultrazvučni tretman
 • endermološki tretman (LPG)
 • razne obloge
 • parafango

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top