greske koje uzrokuju prosirene pore 1

Greške koje uzgokuju proširene pore

Jedini odgovor na pitanje da li se pore mogu smnjaiti je NE, veličina pora se ne može menjati. Ono na šta se može uticati je izgled pora, on se može ublažiti.

Postoje dve vrste pora:

  • znojne pore
  • lojne pore

Veličina vaših pora najviše zavisi od 2 faktora:

  • godine
  • genetika

Znojne pore su male i one uglavnom nisu problem. Lojne pore su te koje se mogu zapušiti i uzrokovati akne.
 
Sa godinama i nedostatkom kolagena i elastina pore počinju da budu sve izraženije. Naravno, postoje tretmani koji mogu da pomognu stvaranju ovih sastojaka i daju koži i porama zategnut izgled.

Što se tiče “otvaranja” i “zatvaranja” pora – to nije moguće. Ono što se dešava jeste da se sebum u porama opusti i otčepi ih.

Ako imate problem sa proširenim porama u mladosti najverovatnije imate začepljene pore. Postoje dosta grešaka pri nezi lica koje izazivaju začepljenje pore:

  • Komedogeni proizvodi –Ironično je što su to najčešće proizvodi za koje se tvrdi da smanjuju pore, a ustvari samo ih začepe i napune da bi izgledale manje. Ovim “punjenjem” pora bakterije i sebum ostaju u njima, što znači da će se vremenom problem samo pogoršati. Komedogene proizvode treba izbegavati. Jedan od komedogenih preparata koji se koristi pri nezi je kokosovo ulje.
  • Sunce – ako provodite previše vremena izloženi suncu, posebno bez adekvatne zaštite, ubrzavate proces starenja – gubite više elastina, kolagena – a već je navedeno da je to jedan od faktora proširenih pora.
  • Pilinzi –Ljudi uglavnom ili preteruju sa pilinzima ili ih uopšte ne rade. Ako imate začepljene pore jedini način da ih otčepite tj. očistite jeste piling. Bilo to hemijski ili fizički piling. Balans kao i u svemu je ključan.
  • Proizvodanja sebuma – masna koža izaziva proširene pore, ali ako preterujemo sa otklanjanjem te “masti”, tačnije sebuma, naše lice će još više proizvoditi sebum, čineći problem još gorim.
  • Ishrana – konzumiranje slatkiša, masne, začinjene i slane hrane u velikoj meri, kao i alkohola ima loš efekat na kožu.

Vremenom sva kozmetika i šminka će se nakupiti u vašim porama čak i sa redovnim pilinzima, tada nije loše da potražite pomoć stručnjaka. Higijenski tretman lica će se postarati da vaše pore bude čiste i manje vidljive. Kako higijenski tretman lica izgleda kod nas:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top