kako izgledati lepo u onlajn video pozivima

Kako da izgledate lepo u onlajn video pozivima

Zbog trenutne situacije sa pandemijom većina nas je prinuđena da dobar deo svojih poslovnih obaveza obavlja od kuće, onlajn. Za neke je to spas od svakodnevnih gužvi u saobraćaju, nekima više nedostaje direktan kontakt sa kolegama… U svakom slučaju, situacija je takva kakva je – nama ostaje da se borimo i da iz nje izvučemo najbolje što možemo, odnosno da minimizujemo njen negativan uticaj na naš život i karijeru. U ovom tekstu ćete pronaći korisne savete kako da ostavite što bolji utisak i u svom onlajn nastupu.

Izgled je bitan

“Ne sudite o knjizi prema koricama”, “odelo ne čini čoveka”… Od malih nogu čujemo da izgled nije važan. Da li je baš tako? Pa i Pepeljugu je princ izabrao baš po… tome kako je izgledala?

Moderna psihologija se ovim problemom aktivno bavi poslednjih nekoliko decenija i sada je već dobro poznato da naš mozak odluke najčešće donosi emotivno – na osnovu toga da li nam se neko ili nešto dopada ili ne. Razum malo kasni, pa mu najčešće ostaje samo da logički potkrepi već donešenu odluku.

Zato se već godinama (uspešno!) borimo da anti aging metodama sačuvamo Vašu lepotu i privlačnost, da otklonimo svaku nesavršenost, urođenu ili posledicu procesa starenja. A da li ima potrebe da izgledamo lepo i sada, u izolaciji, kada se gotovo ni sa kim ne viđamo, osim preko Interneta? Naravno! Sada je najvažnije da lepo izgledamo upravo na onlajn sastancima, na ekranima kolega i saradnika – koji više nego ikada imaju priliku da neometano zagledaju svaki detalj našeg pojavljivanja. Na onlajn video pozivu možda baš nećete imate priliku da se diskretno pohvalite novim cipelama koje ste kupili na poslednjoj rasprodaji u Milanu. Ali, verujte, neurednu kosu, podočnjake, ten, loš kvalitet slike i zvuka… svi će primetiti!

Evo nekoliko saveta kako da i preko Interneta ostavite najbolji utisak, da izgledate lepo i profesionalno.

Kamera

Kvalitet kamere koju koristite je veoma značajan. A nisu sve kamere iste. Razlikuju se po oštrini snimka, po broju snimaka u sekundi, kvalitetu boja, itd.

Video konferencije su nekada bile samo zamišljene u futurističkim crtanim filmovima i naučnofantastičnim produkcijama. Ali danas to rade gotovo svi. Od radnih sastanaka do poziva s bakom, strimovanja igara, snimanja video zapisa za kasnije postavljanje, kamere su postale jedan od najčešće korišćenih dodataka na našim računarima. A opet, većina laptopova ima prilično loše kamere.

Rezolucija i broj sličica u sekundi

Kada birate veb kameru prvo uzmite u obzir kvalitet u pogledu oštrine snimka (rezolucije). Kao što možda znate iz kupovine TV-a ili računarskog monitora, rezolucija se meri brojem piksela (tačaka) na ekranu, po širini i visini, najčešće u pravougaonom odnosu 16:9. Tri najčešće rezolucije su standardna visoka rezolucija (HD, 720p) koja je 1280×720 piksela, puna visoka rezolucija (FHD, 1080p) koja meri 1920×1080 piksela i ultra visoka rezolucija (UHD, 4K) koja ima 3840×2160 piksela.

Jednostavno rečeno – što veća rezolucija, veći kvalitet slike.

Za video pozive minimalna je rezolucija 360p – što je prilično mutna slika, tako da većina softvera preporučuje rezoluciju od 720p. Ako biste možda želeli da snimate video zapise višeg kvaliteta, koje kasnije planirate da otpremite na Internet, poželećete kameru koja podržava rezoluciju od najmanje 1080p pri 30 ili više sličica u sekundi (fps). Ono što je takođe sjajno u vezi sa kamerom visoke rezolucije je to što većina programa za video konferencije sada podržava i do 1080p, pa to znači da Vaši sastanci mogu biti oštriji i čistiji.

Da li to znači da je sve preko 1080p bacanje novca? Ukoliko kameru koristite samo za prenose “uživo”, trenutno je odgovor – da. Međutim, ukoliko želite da snimate video materijale za kasniju reprodukciju – na primer, za svoj YouTube kanal – onda možete da razmislite i o 4K kameri, sa što većim brojem sličica u sekundi – najmanje 30, a poželjno 60. Imajte u vidu i to da sam računar mora biti dovoljno moćan da podrži rad takve kamere, odnosno da poseduje dovoljan kapacitet za prijem i skladištenje video sadržaja koji od nje stiže.

Dakle, nije neophodno imati najnoviju i najskuplju kameru, ali jeftine i već ugrađene kamere uglavnom ne nude sliku zavidnog nivoa. Investirajte u dobru kameru.

Pozicija kamere

Najbolje je da kamera stoji direktno ispred Vas, u visini očiju. Ovo ne bi trebalo da je problem, s obzirom na to da većina kamera ima mogućnost da se prikači na gornju ivicu monitora. Postavljanje kamere sa strane onemogućiće da gledate u sagovornike u oči. Prenisko ili previsoko postavljena kamera dovodi do istog problema a može ostaviti i utisak skučenog prostora.

Osvetljenje

Ako želite da izgledate dobro na snimcima ili fotografijama bez dobrog osvetljenja ni najbolja kamera Vam ne može pomoći.

Dobro osvetljenje jedan je od najvažnijih elemenata za snimanje sjajnog video zapisa, potencijalno čak i važniji od kvaliteta Vaše kamere. Na kraju, mnogo toga možete učiniti sa povoljnijom kamerom, pa čak i telefonom, ali ako pokušavate da snimate video u mraku, to neće funkcionisati. Pravo osvetljenje pomaže u podešavanju raspoloženja i tona, stvara laskavi kadar i osigurava da Vaši gledaoci zaista vide šta želite.

Zlatni standard za osvetljenje su LED reflektori. Bitno je da reflektori koje koristite imaju opcije za podešavanja intenziteta i topline (boje) svetlosti. Profesionalni reflektori najčešće imaju mogućnost izbora nijansi između 3.200 i 5.500 Kelvina. Niže vrednosti će simulirati skoru posetu nekoj sunčanoj destinaciji ili solarijumu.

Izvor osvetljenja treba da bude u ravni sa kamerom ili iza nje, odnosno da svetlost iz pravca kamere pada na Vaše lice.

Na dnevnu svetlost najčešće ne možete računati u video-konferencijama tokom kojih se nalazite u zatvorenom prostoru. Prvenstveno zato što se intenzitet i boja svetlosti, kao i ugao pod kojim ona pada na Vas menjaju tokom dana.

Česta greška je da se prozor nalazi iza Vas, tako da svetlost putuje mimo Vas, direktno u kameru. U situacijama kada svetlost dopire sa strane mogu se javiti senke na licu. Ukoliko nosite naočare, dobro je da svetlost dopire pod takvim uglom da se ne javlja odsjaj u njima. Takođe, površina sa koje dopire svetlost treba da bude što veća kako ne biste “škiljili” u monitor.

Zvuk

Dobar utisak koji ostavlja kvalitetna slika može narušiti loš zvuk. Zvuk u video pozivima će prvenstveno zavisiti od kvaliteta mikrofona, njegove pozicije i buke u Vašem okruženju. Većina kvalitetnih Veb kamera ima ugrađene, najčešće prilično kvalitetne mikrofone.

Bitna funkcija dobrog mikrofona je i to da eliminiše pozadinske zvuke, odnosno izdvoji samo Vaš govor. U tom cilju je poželjno da mikrofon stoji što bliže ustima. Kvalitetne i dobro dizajnirane slušalice sa mikrofonom mogu predstavljati najbolje rešenje u pogledu kvaliteta zvuka, ukoliko ne narušavaju previše Vaš izgled i imidž. Dodatno, osim što omogućavaju da bolje čujete sagovornike, korišćenjem slušalica se izbegava i javljanje mikrofonije.

Internet bonton propisuje da treba da isključite mikrofon u periodima kada nemate reč, kako ne biste ometali sagovornike. Na taj način imate mogućnost da se u pauzama konsultujete sa nekim, pročistite grlo ili “srknete” kafu. Neki softveri za video konferencije automatski prikazuju sliku osobe od koje stiže zvuk, tako da ne želite da se sve oči usmere ka Vama jer ste se nakašljali. Sa druge strane, ovu funkciju možete zloupotrebiti u situacijama kada želite da privučete pažnju – na primer, kada direktor govori o napredovanju i povišicama. Često je dovoljno da samo suptilno očešete mikrofon ili ispustite olovku na tastaturu.

Pozadina

Naravno, potrudite se da izaberete što prijatniju pozadinu iza sebe tokom video poziva. Neki softveri imaju mogućnost da “zamute” ono što je iza Vas, pa da se “provučete” sa možda neurednim ambijentom. Međutim, izbegavajte ovu opciju pošto razdvajanje Vas od pozadine često nije idealno, niti pouzdano.

Zaboravite na tzv. “virtualne” pozadine. Slika plaže i palme ispod koje sedite u zimskom džemperu teško da će nekoga da zavara. Takođe, osim ukoliko nemate studijske uslove i zelenu pozadinu, razdvajanje Vas od pozadine opet neće biti idealno, odnosno više će ličiti na početničke korake u Fotošopu.

Izbegavajte dinamične pozadine koje će odvlačiti pažnju sagovornika.

Internet

Brzina i kvalitet veze kojom ste povezani na Internet takođe može imati veliki uticaj na kvalitet zvuka i slike koje dobijate, odnosno šaljete. Kada birate paket kod Internet provajdera brzine su izražene sa dva broja, na primer 200/40Mb/s. Prvi broj se odnosi na najveću moguću brzinu prijema podataka (downlink) a drugi na najveću moguću brzinu slanja podataka (uplink). Da li će najveća moguća brzina biti dostignuta zavisi od više faktora – kvalitet veze (optika je pouzdanija od telefonskih kablova i bežičnih veza), kvalitet samog provajdera, da li ste sa ruterom povezani žično ili bežično, kod bežičnih veza koliko ste daleko od rutera, da li ima zidova između, da li neko u tom trenutku koristi mikrotalasnu pećnicu, koliko Vaših komšija u tom trenutku koristi svoje WiFi mreže, itd.

Za kvalitet primljene slike i zvuka zadužen je prijemni deo Vaše Internet veze – downlink. U slučaju da veza nije dovoljno brza, programi za video konferencije će obično smanjiti kvalitet primljene slike ili je potpuno isključiti. Ukoliko veza nije stabilna, kvalitet slike i zvuka će varirati, a mogu se javljati i povremeni prekidi. Imajte u vidu da uzrok niskog kvaliteta primljene slike i zvuka ne mora biti Vaša veza sa Internetom, već i kvalitet veze osobe koja šalje sadržaj.

Sa druge strane, kvalitet slike i zvuka koji Vi emitujete prvenstveno će zavisiti od dela Vaše Internet veze zaduženog za slanje podataka – uplink. Dakle, čak i ako ste svojom kamerom i mikrofonom snimili sliku i zvuk vrhunskog kvaliteta, programi za video konferencije će oboriti kvalitet ukoliko kapacitet Internet veze nije dovoljan za njihovo slanje u realnom vremenu.

Za slanje slike niskog kvaliteta (320p) moguće je koristiti Internet veze brzine (uplink) od 2Mb/s. Ukoliko želite da idete na višu definiciju slike (720p), računajte da je minimalna brzina oko 5Mb/s. Za FHD (1080p) kvalitet minimalna brzina je 15Mb/s.

Imajte u vidu da su ovo zahtevi vezani samo za Vaš video poziv. Ukoliko Vaši ukućani istovremeno koriste Internet ili su na Vašem računaru pokrenuti i drugi programi koji koriste Internet, oni će oduzeti deo veze sa Internetom.

A koji anti aging tretmani će imati najveći efekat?

Kvalitetno osvetljenje može značajno doprineti Vašem tenu tokom video konferencije. Dodatno, neki softveri imaju mogućnost da dodatno poboljšaju Vaš izgled. Međutim, to su samo dopune stvarnom izgledu Vaše kože. Iz tog razloga, jedan od najboljih tretmana čine pilinzi kojima se uklanjaju fleke i ostvaruje blistav, ujednačen ten. Dodatno, zimsko vreme i smanjeni izlasci iz kuće su idealan period za obavljanje ovih tretmana. Mezoterapija takođe može pomoći u ujednačavanju tena i hidriranju kože, ali i kod smanjivanja podočnjaka.

Želite li da umanjite znakove starenja, podmladite kožu lica i vrata i ponovo joj osigurate mladalački sjaj, „izbrišete“ bore ili samo povećate volumen usana? Tretman hijaluronskim filerima pravo je rešenje i idealna antiage procedura koja će koži vratiti hidriranost i svežinu.

Botoks uspešno uklanja bore na čelu, bore nastale mrštenjem te sitne bore oko očiju. Dodatno može ukloniti bore na nosu, podignuti obrve, ukloniti linije oko usana, zategnuti vrat, ali i smanjiti prekomerno znojenje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top