Mezoterapija: #1 tretman za podmlađivanje

Mezoterapija je tajna mladalačkog izgleda i jedan od najpoznatijih tretmana estetske medicine. Predstavlja postupak prilikom koga se aktivne supstance ubacuju u središnji sloj kože: mezoderm. Tako se ciljano tretiraju određena područja kože ili potkožnog tkiva.

Aktivne supstance koje se ubrizgavaju mogu smanjiti specifične probleme i generalno pomoći u poboljšanju izgleda kože. Najpopularnija i najčešća upotreba mezoterapije u estetskoj medicini je na licu, vratu i dekolteu.

Njom postižemo:

 • Podmlađen izgled, dubinsku hidrataciju, stimulaciju sinteze kolagena i elastina
 • Obnavljanje ćelija kože, antioksidativnu zaštitu, poboljšanu cirkulaciju i limfnu drenažu
 • Smanjenje bora, hidrataciju kože, smanjenje tamnih podočnjaka

Mezoterapija se jednako uspešno koristi i na telu:

 • Za postizanje vitke linije (topljenje masnih naslaga) i u borbi protiv celulita
 • Za stimulisanje rasta kose – poboljšanje kvaliteta ili smanjenje gubitka kose
 • Za podmlađivanje šaka – poboljšanje izgleda i teksture kože na rukama
 • U borbi protiv strija

U daljem tekstu, objasnićemo prednosti i efekte mezoterapije, sastav mezoterapijskih koktela i proceduru rada. Takođe, saznaćete šta je biorevitalizacija, kao i mezoterapija bez igle.

Efikasnost i prednosti mezoterapije

Kreme i serumi mogu poboljšati izgled i teksturu kože, ali samo donekle i vrlo kratkotrajno. Razlog leži u zaštitnoj barijeri na površini kože, koja ograničeno i kontrolisano omogućava prodiranje supstanci iz spoljašne sredine – uključujući tu preparate za kućnu negu. Mezoterapija omogućava da željene aktivne supstance ubacimo u dublje slojeve kože, uprkos toj barijeri.

Ovo su načini na koji mezoterapija poboljšava stanje kože i postaje važan saveznik u borbi protiv starenja:

 1. Ciljano delovanje: Aktivni sastojci se ciljano unose se direktno u kožu, dospevajući u dublje slojeve, gde se najintenzivnije ispoljava njihovo dejstvo. Personalizovanim pristupom i odabirom tehnike injektiranja sastojci mezoterapijskog koktela se koncentrišu na problematična područja, kao što su bore, suve zone, pigmentacije ili nedostatak tonusa.
 2. Personalizacija tretmana: Lekar može odabrati i prilagoditi sastojke koktela, ali i tehniku injektiranja kako bi ciljano delovao na specifične probleme kože.
 3. Hidratacija: Mezoterapeutski koktel može sadržati hijaluronsku kiselinu, vitamine i minerale koji pomažu u hidrataciji kože. Hijaluronska kiselina vezuje vodu čime se poboljšava hidriranost kože, pa ona dobija jedar i zdrav izgled.
 4. Stimulacija sinteze kolagena: Neke aktivne supstance koje se koriste u mezoterapiji mogu stimulisati proizvodnju kolagena u koži. Kolagen je strukturni protein koji koži daje čvrstoću, elastičnost i mladolik izgled. Stimulacija sinteze kolagena pomaže u smanjivanju bora, poboljšanju tonusa i učvršćivanju kože.
 5. Antioksidativni efekat: Mezoterapeutski koktel može sadržati i aktivne supstance s jakim antioksidativnim svojstvima – recimo, vitamin C ili koenzim Q10. Antioksidansi pomažu u zaštiti kože od slobodnih radikala i oksidativnog stresa. Oni su saveznici u borbi protiv starenja i oštećenja kože.
 6. Poboljšanje cirkulacije: Aplikovanje aktivnih supstanci u kožu pospešuje cirkulaciju i limfnu drenažu u tretiranom području. To može rezultovati boljim snabdevanjem hranljivim materijama i boljom oksigenacijom, kao i eliminacijom toksina. Intenzivnija cirkulacija poboljšava zdravlje kože i njen izgled.
 7. Minimalne nuspojave i downtime: Mezoterapija je manje invazivna od drugih estetskih tretmana, nema potrebe za dugim periodom oporavka i nuspojave su minimalne. To znači da pacijenti mogu nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima relativno brzo, čak i odmah nakon tretmana.

 

Sastav mezoterapijskih koktela

Mezoterapijski kokteli su smeše aktivnih sastojaka, koji se koriste u mezoterapiji za tretiranje različitih problema kože i potkožnog tkiva. Njihov sastav varira u zavisnosti od ciljeva tretmana i individualnih potreba pacijenta.

Evo nekoliko uobičajenih sastojaka koji se često nalaze u mezoterapijskim koktelima:

 • Hijaluronska kiselina: Hijaluronska kiselina je popularni sastojak koji se koristi za hidrataciju kože. Ona zadržava vlagu u koži, poboljšava elastičnost i smanjuje pojavu finih linija i bora.
 • Vitamini: Vitamini C, E, A i kompleks vitamina B imaju antioksidativna svojstva i mogu podstaći obnovu ćelija kože, poboljšati teksturu i smanjiti posledice oštećenja sunčevim zracima.
 • Minerali: Kokteli za mezoterapiju mogu sadržati i minerale poput cinka, magnezijuma i silicijuma. Minerali imaju važnu ulogu u metaboličkim procesima kože, jer podstiču proizvodnju kolagena i elastina.
 • Peptidi: Peptidi su lanci aminokiselina, koji stimulišu obnovu kože, smanjuju vidljivost bora i povećavaju proizvodnju kolagena i elastičnost kože.
 • Antioksidansi: Antioksidansi poput koenzima Q10, resveratrola i ekstrakta zelenog čaja često se koriste u mezoterapijskim koktelima. Oni pomažu u zaštiti kože od oksidativnog stresa i slobodnih radikala, čime se smanjuju oštećenja kože i podstiče zdrav izgled.

Kako izgleda tretman mezoterapije?

Broj tretmana zavisi od regije, ciljeva i individualnih karakteristika. Često se radi o jednom tretmanu, dok se nekada preporučuje i serija tretmana. Može se primenjivati leti podjednako uspešno kao i zimi.

Pre tretmana mezoterapije neophodne su konsultacije koje obuhvataju pregled i definisanje ciljeva. Dobro je da se nekoliko dana pre izbegne sunčanje i agresivni tretmani kože.

Sam postupak mezoterapije počinje čišćenjem kože, nakon čega se na 15-20 minuta nanosi lokalni anestetik. Kod drugih metoda kao sto su mezoterapija bez igle ili mikronidling nanošenje lokalnog anestetika nije potrebno. Sledeći korak je dezinfekcija kože, a zatim se pristupa aplikovanju preparata (mezoterapeutskog koktela). Na kraju se nanosi završna krema.

Oporavak po završenom tretmanu gotovo da ne postoji. Čak i mezoterapija sa iglom spada u minimalno invazivne procedure, tako da je posle tretmana dovoljno naneti umirujuću kremu i SPF. Povratak uobičajenim dnevnim aktivnostima je odmah moguć. Detaljne instrukcije o merama opreza koje se primenjuju par dana nakon tretmana, dobićete od lekara.

Šta je biorevitalizacija?

Biorevitalizacija je kompleksna, inovativna metoda koja pruža bezbroj mogućnosti individualnog prilagođavanja. Klasična mezoterapija ima moć da ubaci preparat u najdublje slojeve kože i ostvari fantastičan efekat podmlađivanja. Biorevitalizacija je najintenzivniji vid mezoterapije.

Postoji više načina aplikovanja preparata:

 • Iglom/papule ili retro-injection – klasična metoda rada mikro iglicom, najsličnija mezoterapiji na koju smo već navikli
 • Kanilom – najinovativnija metoda, koju mi nazivamo „Biorevitalizacija u 3 tačke“ (Full Face Rejuvenation In 3 Entry Points)

Sve popularnija „Biorevitalizacija u 3 tačke“ je način da se kroz samo tri tačke uradi mezoterapija, rejuvenacija i hidratacija celog lica. Kao bonus, zbog same tehnike rada dolazi do dodatne stimulacije fibroblasta i sinteze novog kolagena u koži. Drugim rečima – pojavljuje se prateći lifting efekat.

Šta je mezoterapija bez igle?

Hipersenzitivnim osobama, koje tretmane s iglicama doživljavaju kao neprijatne, velike koristi od mezoterapije ne mogu da budu dovoljan argument da je urade. Takođe, oni koji se oporavljaju od intenzivnijih tretmana, poput hemijskih plinga ili estetskih operacija – kao i onima s oštećenjima kože (npr. od sunca) – potrebna je nežnija metoda.

Za njih, tu je mezoterapija bez igala. Netermogenom radiofrekvencom povećava se propustljivost ćelijske membrane i omogućava unošenje mezoterapijskog koktela duboko u kožu – što važi i za velike molekule kakvi su hijaluronska kiselina i proteini (peptidi). 

Procedura je potpuno bezbolna i izvodljiva na svim tipovima kože, uključujući veoma osetljivu kožu –  a rezultati su vidljivi nakon samo jednog tretmana. Još intenzivniji rezultati postižu našom unapređenom procedurom – Cryo Mezo Lift tretmanom.