dobri i losi alkoholi u proizvodima za negu

Dobri i loši alkoholi u proizvodima za negu lica

Alkohol je jedan od sastojaka koji izaziva podeljena mišljenja. Sigurna sam da ste često čuli da je alkohol štetan za kožu, isušuje je i treba da se izbegava. Sa druge strane, sigurno ste bili izloženi i mišljenju da alkohol najbolje dezinfikuje i bubuljice najbrže od njega prolaze.

Neminovno je zapitati se šta je od toga tačno? A kako ćete otkriti u ovom tekstu – postoje dobri i loši alkoholi.

Šta je alkohol?

Alkohol je zajednički naziv za mnoga jedinjenja koje nemaju istu ulogu, niti dejstvo na kožu. Dobijaju se fermentacijom šećera ili biomase bogate skorbom. Alkohol se može naći u mnogobrojnim proizvodima: kremama za lice, losionima za telo, šamponima, tonicima, bojama za kosu, parfemima i sl.

Stav da je alkohol štetan za kožu je delimično tačan.

Napomenuli smo da postoje mnogobrojna i veoma različita jedinjenja, pa samim tim postoje „dobri“ i „loši“ alkoholi. Za početak treba da obratite pažnju na spisak sastojaka preparata koje koristite.

„Loši“ alkoholi

Loše alkohole najčešće pronalazimo u preparatima za masnu i problematičnu kožu. Loši alkoholi su prisutni i u drugim proizvodima za negu, pa i u dekorativnoj kozmetici.

Loši alkoholi koje treba da izbegavate su:

 • Propyl Alcohol
 • SD Alcohol
 • Methylacohol
 • Isopropyl Alcohol
 • Ethanol
 • Alcohol Denat

Najuočljivija i najbrža šteta koju će loš alkohol napraviti je isušenost. Kada je koža isušena i počne da puca, ona je i nezaštićena. Alkohol se preporučuje kod masne kože kako bi uklonio višak sebuma, ali ako se u preparatu nađe neki od navedenih alkohola, desiće se upravo suprotno.

Sebum će u dodiru sa ovim alkoholima u prvo vreme manje da se proizvodi, ali nakon što koža postane isušena, ona će da se bori tako što proizvodi još više sebuma. Koža koja je isušena prerano stari i postaje odlična podloga za razvoj bakterija. Loši alkoholi mogu izazvati i alergijske reakcije. Dužom primenom loših alkohola moguć je poremećaj rada hormona, pojava šećerne bolesti i neplodnost.

Kako loši alkoholi mogu postati „dobri“?

Gore navedeni alkoholi, etanol na prvom mestu, ne moraju biti štetni ako je njihova koncentracija 5% ili manja. Pomešani sa vodom, loši alkoholi ne štete koži, jer u ovoj koncentraciji može da ispari, pa je ne isušuje. S druge strane, alkohol će biti konzervans u proizvodu i omogućiti da on ostane sterilan, što je takođe dobro.

Dobrobiti alkohola

Alkoholi se u kozmetičkoj industriji koriste zato što:

 • Imaju ulogu konzervansa
 • Smanjuju upalu
 • Otapaju masnoće
 • Deluju antibakterijski

Dobri alkoholi se dobijaju iz biljnih izvora – a često se nazivaju i kiselinama. Alkoholi koje nije potrebno izbegavati su:

 • Cetearyl Alcohol
 • Glicerin
 • Cetyl Alcohol
 • Stearyl Alcohol
 • Benzyl Alcohol
 • Lauryl Alcohol
 • Lanolin Alcohol

Cetearyl Alcohol i Steryl Alcohol daju proizvodima finu teksturu i stabilnost, glicerin je u preparatima koji koži treba da pruže vlažnost i gipkost, a Benzyl Alcohol služi za poboljšanje mirisa kozmetičkih preparata. Gore navedeni alkoholi nisu toksični i biorazgradivi su. Dobri alkoholi neguju kožu, hrane je i smanjuju iritiacije.

Alcohol free

Kako ne bi došlo do zabune, natpis „alcohol free“ (bezalkoholno) ne znači nužno da preparat ne sadrži alkohole. Prema evropskim zakonima o kozmetici, proizvodi koji ne sadrže gore pomenute loše alkohole, mogu nositi ovaj naziv. Alcohol free znači da proizvod ili nema alkohola u sebi ili ima masne/voštane alkohole.

Zaključak o upotrebi alkohola u nezi lica

Najbolja preporuka za svako polje upotrebe kozmetičkih preparata je da se informišete, oprezno birate šta koristite i osluškujete kako koža reaguje.

Pre nego što kupite preparat proverite mu sastojke i svakako se vodite potrebama svoje kože. Brend, ambalaža i reklama ne treba da vas vode pri kupovini proizvoda.

Voditi se time na kom je mestu alkohol na popisu sastojaka nije merodavan metod. Oni koji imaju imalo dodira sa hemijom znaju da nije dovoljno videti neki sastojak koji važi za nepoželjan visoko na listi sastojaka da bismo zaključili da preparat nije dobar. Svaka supstanca se različito ponaša u različitom okruženju, na šta takođe obratiti pažnju.

Ukoliko Vam je to sve konfuzno, obratite se stručnjaku ili prosto osluškujte svoju kožu. Pre kupovine možete tražiti tester kako se ne biste doveli u situaciju da tek otovren proizvod nakon nekoliko upotreba izbacite iz upotrebe jer vam ne odgovara.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top