lepe i negovane usne 1

Lepe i negovane usne

Meke, sočne usne imaju moć da ulepšaju lice i osveže osmeh – a ružičasta nijansa usana šalje poruku o dobrom zdravlju i mladosti. Stoga je briga o usnama neophodna, isto onoliko koliko i briga o opštem zdravlju organizma.

Preferirani izgled usana se menjao kroz istoriju, isto kao i trendovi vezani za oblik ženskog tela i telesnu težinu. Toliko da možete pomisliti: “Rođena sam u pogrešnoj deceniji. Ili veku.“

U drevnom Egiptu, usne su igrale sporednu ulogu, zaostajući po važnosti iza ogromnih očiju i kraljevskog nosa. Antički grci su obožavali harmoniju lica, koju su upotpunjavala srcolika i simetrična usta. U Italiji XIV veka, ideal ženske lepote bila su neupadljiva i jedva primetna usta – da bi Francuska XVII veka slavila punije i ružičastije usne, definisanog oblika.

U pedesetim godinama XX veka, naglasak je bio na većoj donjoj usni, a trend šezdesetih na generano povećanje usana kroz jasne oblike. Sedamdesete su sem aerobika i atletskog izgleda, donele providan, ružičasti sjaj za usta – a od devedesetih do danas, puna i izražajna usta postaju i ostaju trend.

Zato ne iznenađuju rezultati modernih istraživanja koji poručuju: ženske usne su najatraktivniji deo njenog lica. Pogotovo ako nosi dobro odabranu nijansu crvenog ruža – a kažu da za svaku ženu postoji prava nijansa. Naučnici su otkrili da će nakon deset sekundi od prvog susreta s damom, prosečan muškarac provesti više od polovine vremena s njom, gledajući njene usne.

Zaštita usana od UV zračenja

Nema sumnje – poželjne usne su posebano istaknut detalj ženske privlačnosti, pogotovo se ističe ta senzualna ružičasta boja. Upravo zato, mnogi ljudi koji imaju tamne usne žele da ih posvetle. Neki od glavnih uzroka tamnih usana su prekomerno izlaganje sunčevom zračenju, alergijska reakcija, upotreba nekvalitetne kozmetike, prekomerno pušenje, visok unos kofeina i hormonska neravnoteža.

Koža na našim usnama je mnogo tanja i samim tim osetljivija. Manji broj ćelija proizvodi melatonin – tako da možete videti krvne sudove ispod. Upravo zbog toga su usne ružičaste ili crvene, zbog čega ih treba više štititi od sunca. Sredstva za ovu vrstu nege mogu se naći se u vidu labela ali, potrudite se i da ih koristite.

od opijuma i vina žeđ moja više voli

eliksir tvog poljupca, tu kaplju odabranu;

kad moje želje k tebi kreću u karavanu,

tvoje su oči zdenci gde piju moje boli.

-Šarl Bodler

Saveti za lepe usne

Osim neadekvatne zaštite usana od sunčevog zračenja, na koju se često zaboravlja – postoje i druge male tajne, koje će pomoći da održite ili povratite mekoću, bujnost i ljupki izgled usana.

  1. Hidrirajte usne – usne se ne regenerišu podjednako brzo kao koža. Da biste ih održali nežnim, morate ih negovati. Koristite i hidratantnu kremu, umesto samo balzama (labela). Balzam može zaštititi vaše usne od sušenja na hladnom vetru, ali im ne može dati potrebnu hidrataciju.
  2. Piling usana – da bi usne mogle da upiju bilo koji od proizvoda koji nanesemo, potrebno je da budu dobro očišćene od mrtvih ćelija. Piling za usne treba da bude blag, a možete ga napraviti i kod kuće. Pomešate malo šećera i meda, zatim blago umasirajte smesu i ispretite vodom.
  3. Rešite se loših navika – usne mogu značajno da oštete i svakodnevne navike kakve su oblizivanje, grickanje usana, suvi ruževi… Odaberite hidratantne ruževe kojima ćete negovati usne, a istovremeno će izgledati privlačnije.

Punije usne bez filera

Pune usne jesu ideal, a sem filera, možete ih učiniti vizuelno večim i atraktivnijim, uz nekoliko trikova koje primenjuju make-up stručnjaci:

#1 konturisanje

pre nego što nanesete ruž, usne prekrijte puderom. Nakon toga iznad gornje i ispod donje usne nanesite proizvod za konturisanje.

#2 crtanje usana

crtanje usana malo van njihovih ivica je tajno oružje svakog šminkera. Važno je zapamtiti da započnete postepeno i ne preterujete, jer će u suprotnom izgledati neprirodno.

#3 hajlajter i sjaj

malo hajlajtera iznad gornje usne i sjaj u centru će odmah učiniti da vaše usne izgledaju punije i veće.

Na kraju, verovatno i najvažniji savet: koristite četkicu za šminkanje, specijalno namenjenu usnama. Dobro izblendajte konture svoje olovke, spojite prelaze između olovke i ruža. Samo tako ćete imati nežan i proziran make-up, koji će signalizirati profinjenost i svežinu.

Moderna dostignuća – hijaluronski fileri

XXI vek nije samo zadržao modu sočnih i punih usana, već učinio dostupnim način da ih svako ko poželi i ima. Prve korekcije usana rađeni su trajnim filerima – silikonom – koji je mogao da bude uklonjen samo hirurškim putem. A uklanjanje je bilo često i bolno.

Danas, s privremenim filerima, kakav je hijaluron – ovaj problem više ne postoji, jer je hijaluron bezbedan i prirodno se već nalazi u našoj koži. Tokom vremena, postepeno i lagano – on se apsorbuje i nestaje.

Ova privremenost je i imperativ, jer se lice menja tokom vremena, pa je neophodno u skladu s tim, prilagođavati i izgled i punoću usana. Zato hijaluronski fileri nisu priča u kojoj „date dinar da uđete u kolo, a dva da izađete iz njega“. Oni su bezbedna metoda, koja će vas učiniti lepšim i privlačnijim.

Mada aplikacija filera može da se čini jednostavnim postupkom, ovo je jedan od ozbiljnijih zahvata za koji je potrebno puno godina iskustva. Vrhunski rezultati se mogu ostvariti samo u rukama iskusnog i spretnog lekara.

Upravo takvo iskustvo nam je vremenom pokazalo koju vrstu hijalurona možemo da upotrebimo i na koji način on može da se aplicira u svakom pojedinom slučaju – pogotovo kod sofisticiranih žena koje žele da izgledaju dobro i mladoliko, a da se istovremeno ne primećuje da su u njihove usne aplicirani fileri.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top