da li je prirodna kozmetika pravi izbor

Da li je prirodna kozmetika pravi izbor?

Kozmetika i koža u brojkama

Prosečna žena svakodnevno koristi oko 10 kozmetičkih preparata. Uobičajeni su šampon, regenerator, maska za kosu, balzam za usne, kupka za telo, mleko za telo, krema za lice, sredstvo za skidanje šminke, krema za ruke i naravno šminka, čije varijacije nećemo nabrajati. Na taj način, koža prosečne žene je tokom dana u dodiru sa oko 100 hemikalija.

Koža je najveći organ našeg tela i ovo svi znaju. Ono što predstavlja manje poznat podatak jeste da taj najveći organ apsorbuje čak 60% onoga što stavljamo na njega. Drugim rečima, koža žene koja se svakodnevno šminka, tokom života upije 2 kg šminke. Samo šminke!

Predočene brojke nisu tu da vas uplaše, već kako bi vas navele da se zapitate šta koristite, šta vam je od toga stvarno potrebno i kakvog je sastava kozmetika koju koristite.

Kako ovi podaci postaju poznati sve većem broju korisnika, tako se u svetu kozmetike sve češće govori o prirodnoj i organskoj kozmetici. Informisanost o samim pojmovima, a posebno o prednostima i manama nije zadovoljavajuća. Pre nego što u nadi da ćete se rešiti štetnih sastojaka kozmetike, posegnete za preparatima na kojima pise „prirodno“ ili „organsko“ – hajde da saznamo šta se zapravo krije iza tih reči.

Bitna razlika između prirodne i organske kozmetike

Prirodno podrazumeva dobijeno direktno iz biljaka ili minerala, bez prerade ili uz minimalne procese obrade. „Prirodna kozmetika“ nije dovoljno zakonski regulisan termin, pa može da podrazumeva da je samo neki udeo sastojaka u preparatu prirodan. Kako nema jasne definicije, od preparata i kompanije zavisi je koliko sastojaka je prirodno i koji su to sastojci. Natpis „prirodno“ tako mogu dobiti i preparati sa samo jednim prirodnim sastojkom, kao i oni čiji je kompletan sastav prirodan. Čest je primer da preparat sadrži prirodan sastojak, ali je on toliko obrađen da je izgubio tako željenu „prirodnost“ – ali proizvođač i dalje ima pravo da proizvod nazove prirodnim.

Organska kozmetika je s druge strane pravno regulisana i sertifikovana. Biljke i sastojci od biljaka, koji ulaze u sastav organskih proizvoda, imaju garantovano ekološko poreklo. Sertifikat dobijaju proizvodi čiji su sastojci strogo uzgojeni prema svim parametrima i pravilima organske proizvodnje – bez upotrebe nanotehnologija i sterilizacija zračenjem, bez genetski modifikovanih biljaka, veštačkih đubriva i pesticida.

Prednosti prirodne kozmetike

Prirodna kozmetika nije ništa novo na tržištu, zapravo je najstariji koncept nege poznat ljudstvu. Stari Egipćani i Rimljani su za negu kose i lica koristili maslinovo i bademovo ulje, med i kamilicu – a pomenuli smo samo neke od najčešćih biljaka i ulja za negu.

Razlozi za izbor prirodnog i organskog se kriju u sledećim stavkama:

 • Koncept prirodne kozmetike je u vraćanju prirodi. Ovaj koncept se fokusira na prošlost, kada nisu postojale moderne laboratorija i hemikalije, kada su ljudi su koristili samo darove prirode da održe lepotu.
 • Parfemi sadrže strukturu koja može da draži kožu. Prirodna kozmetika ne sadrži parfeme, već eterična ulja koja su kompatibilnija s ljudskom kožom.
 • Prirodna kozmetika ne sadrži agresivne deterdžente, sulfate. Sulfati stvaraju penu koja veže i uklanja nečistoće, ali sa njom ukloni i prirodne masnoće kože. Redovnom upotrebom sulfata koža može postati isušena i iritirana.
 • Sastojci organske kozmetike su ekološki proizvedeni, bez veštačkih supstanci štetnih po biljke i okolinu.
 • Prirodna kozmetika ne sadrži sintetičke boje i sintetičke konzervanse.
 • Parabeni utiču na hormone i sumnja se da podstiču razvoj raka dojke te su u organskoj kozmetici zabranjeni.
 • Organska kozmetika zabranjuje upotrebu sirovina dobijenih iz uginulih životinja, a često i uopšte od životinja.
 • Prirodna kozmetika se ne ispituje na životinjama.
 • Prirodna kozmetika dolazi u ekološki prihvatljivoj ambalaži.

I prirodna kozmetika ima mane!

Prirodna kozmetika može biti mač sa dve oštrice. Benefiti prirodne kozmetike su mnogobrojni, ali ne mora da znači da je ona adekvatan izbor za svaku osobu:

 •  Prirodna kozmetika može biti drastično skuplja od komercijalne kozmetike na koju smo navikli.
 • Komercijalna kozmetika je poznata potrošačima i proizvođači ulažu u reklamu. Proizvođači prirodne kozmetike su često manje kompanije, te potrošači neretko sami otkrivaju brendove prirodne i organske kozmetike. Manje kompanije mogu ponuditi odlične proizvode, ali u eri društvenih mreža je bezbroj načina za prevaru ukoliko nismo dobro informisani. Srazmerno rastu popularnosti prirodne kozmetike raste i broj proizvođača koji nisu uvek proveren i bezbedni.
 • Kako termin“prirodna kozmetika“ nije zakonski definisan ovaj natpis na preparatu vas može zavarati. Samo jedan prirodan sastojak u preparatu ne čini taj preparat apsolutno prirodnim.
 • Kao i ostala kozmetika, tako prirodna i organska kozmetika mogu izazvati alergijske reakcije i iritacije. Krema može biti organska i napravljena npr. od badema, ali ako vam izaziva alergijsku reakciju ili iritaciju kože, onda nema svrhe da je koristite.
 • Voćne kiseline koje su često sastojak pilinga, mogu biti agresivne prema koži i izazvati iritaciju, pogotovo ako se odmah po korišćenju izađe na sunce.
 • Organska i prirodna kozmetika se brže kvari. Kvarenje proizvoda se nekada ne može uočiti golim okom, ali ne uvek – što je dodatna opasnost za potrošača.
 • Navikavanje na prirodnu nakon konvencionalne kozmetike može biti dug proces. Možda će vam biti potrebne sedmice, pa čak i meseci dok ne vidite rezultate.

Izbor je na vama

Odgovor na pitanje iz naslova ne možemo da vam damo. Na osnovu svega što smo naveli, izbor je svakako samo na vama. Pratite svoja uverenja, ali i osluškujte svoju kožu. Ako vidite da nema rezultata ili se pak javljaju neželjene reakcije na proizvode – promenite ih.

Umesto da vas zavede pakovanje, istražite koliko možete sastojke u preparatima koje želite da kupite. Ako je vaš izbor prirodna kozmetika, obavezno utvrdite su sastojci zaista prirodni i koliko sastojaka je prirodno. Ako želite da koristite organsku kozmetiku – proverite da li ona ima validan sertifikat.

Isto tako nije svaki konvencionalan preparat napravljne od štetnih sastojaka. Tajna lepe kože je u balansu efikasnosti, bezbednosti i održivosti izvora sirovina. Uz sve ovo, ne zaboravite da se zapitate koliko kozmetičkih proizvoda policama vam je stvarno potrebno?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top