izboriti se s posledicama pusenja 1

Loša navika koja uništava kožu: kako se izboriti s posledicama pušenja?

Kao što preterano sunčanje i težak život čine da izgledate stariji tako i nikotin dodaje godine vašem izgledu. Kada se duvanski dim udahne samo jednom u tkivu pluća se oslobađa više miliona molekula slobodnih radikala. Sluzokoža u disajnim organima tada izgleda kao da postoji neka upala. Nedostatak kiseonika ima pogubno delovanje na kožu i ona gubi elasticitet i vlažnost, odnosno dehidrira.

Odavno u medicinskim terminima postoji i izraz „pušačko lice” koji označava osobu koja izgleda starije nego što ustvari ima godina. Dugogodišnjim pušačima promene na koži vidljive su već u ranim tridesetim godinama života. S godinama štetni efekti postaju sve vidljiviji i pogoršavaju se tokom života.

Ne možete vratiti godine i izmeniti prošlost, ali zato možete ostaviti pušenje i poraditi na svom zdravlju.

Odlike pušačkog lica:

  • Smanjena elastičnost kože. Ćelije kože postaju osetljivije i gube vlagu. Koža gubi sposobnost regeneracije.
  • Pojava bora ranije nego kod nepušača: najčešće na gornjoj i donjoj usni, oko očiju, duboke bore na obrazima i duž donje vilice
  • Takozvani „šuplji“obrazi
  • Siva boja kože
  • Kosti lica postaju izraženije

Prestanak pušenja ne treba odlagati, jer što je čovekov pušački „staž“ duži, trajna šteta je veća.

Kada osoba prestane da puši koža dobija više kiseonika. To joj omogućava da zadrži vlažnost. Postupno se menja struktura kože i bore postaju pliće. Vraća se boja i ton kože. Koža izgleda svežije.

U cigaretama se nalazi preko 4000 različitih toksina. Mnogi od njih prelaze u krv i sužavaju kapilare. Posle popušene samo jedne cigarete kapilari mogu biti suženi u narednih 90 minuta. To dovodi do smanjenja koncentracije kiseonika u koži, samim tim i kolagena u koži.

Pušenje ne samo da pravi bore na licu i izaziva njegovo žutilo, već iste posledice ostavlja i na koži celog tela. Cigarete organizmu oduzimaju C vitamin koji je ključan u proizvodnji kolagena, ali i u održavanju zdrave kože i kose, kao i zubi. Tipičan izgled kože kod dugogodišnjih pušača su „šuplji“ obrazi, uspravne bore iznad gornje usne i brojne bore u uglovima oka.

Šteta se može popraviti, ali samo do određene mere. Ipak, postoje razni tretmani koji mogu doprineti vlažnosti kože i zaustaviti štetne efekte.

  • Kako bi vam koža izgledala zdravije i bila bolje prokrvljena, može se uraditi mezoterapija sa koktelom koncipiranim specijalno za pušačku kožu.
  • Kako bi se povećao nivo kiseonika u koži neophodno je uraditi tretman kiseonikom koji će kožu nahraniti i ona će „prodisati“
  • Hemijski pilinzi mogu pomoći u uklanjanju diskoloracija (fleka), kao i uklanjanju sitnih, a smanjenju dubljih bora
  •  Za vraćanje elastičnosti kože neophodno je češće raditi biološke tretmane ili čuveni PRP (vampirski) tretman

Ipak, da bi se „izlečenje“ kože ubrzalo potrebno je piti više tečnosti, uzimati vitamin C i E, kao i likopen, koga u prirodnom obliku najviše ima u paradajzu, a upravo je on najzaslužniji za vraćanje svežine i elastičnosti u kožno tkivo.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top