vitamini kao saveznici negovane koze 1

Vitamini kao saveznici negovane kože

Širenje kozmeričke industrije doprinelo je trenutnom prikrivanju i površinskom rešavanju problema sa kožom. Sasvim pogrešno je negde u senci ostalo negovanje iznutra. Vitamini koje uzmemo kroz namirnice ili kao dodatke ishrani su bitni, ako ne više, onda bar jednako kao i preparati koje koristimo.

Vitamini i njihova uloga u negovanju kože

Vitamini su grupa organskih jedinjenja koja je, iako u malim količinama, neophodna za rast i razvoj ljudskog organizma. Vitamini igraju ključnu ulogu u zdravlju kože. Oni su uključeni u regeneraciju kože, zaštitu, jačanje i vraćanje elastičnosti. U organizam se mogu, sem kroz namirnice koje jedemo, uneti i kroz dodatke ishrani. Svakako da je bolja opcija birati prirodan put i hranu koja obiluje vitaminima. Vitamini koji će negovati i rehabilitovati Vašu kožu su: A,C,D,E,B i K. U nastavku pročitajte kako svaki od tih vitamina deluje na vašu kožu i gde da ih nađete.

Vitamin A

Ako su akne fleke nešto što narušava izgled vašeg lica, onda bi na vašoj trpezi trebalo da se nađu namirnice koje sadrže Vitamin A. Vitamin A sem što pomaže uklanjanju akni i fleka takođe usporava nastanak bora. Kreme protiv akni će možda problem rešiti kratkotrajno, ali da se one ponovo ne pojave, neophodno je da telu obezbedite dovoljne količine vitamina A. Unosom vitamina A u organizam sprečićete da Vaše lice opsednu duboke i za oko neprijatne bore.

Vitamin A ćete pronaći u spanaću, šargarepi, mangu, ali i dinji, kajsiji i u bundevi.

Specifičnost vitamina A je u činjenici da u velikim dozama može biti toksičan. Zbog toga ne preterujte, ali svakako uvrstite neke od navedenih namirnica u vašu ishranu.

Vitamin C

Sasvim sigurno svi kad se prehlade od okoline čuju „Uzimaj dosta vitamina C“. Sem što jača imunitet i sprečave prehlade, vitamin C igra bitnu ulogu i za održavanje kože, kostiju i zuba. Što se kože tiče, vitamin C sprečava štetno delovanje UV zračenja, ima antioksidansno dejstvo i stimuliše sintezu kolagena.

Šta je kolagen?

Kolagen je najvažniji protein u ljudskom organizmu i osnovni je deo vezivnog tkiva. Kao najrasprostranjeniji protein, kolagen se nalazi u koži, kostima, crevima, zubima i mišićima. Kolagen se neprekidno obnavlja no vremenom se taj proces usporava. Usporena sinteza kolagena vidljiva je na koži u vidu pojave bora i neelastičnosti.

Redovnim unošenjem vitamina C usporićete proces starenja tako što će vitamin C da podstiče proizvodnju kolagena.

Vitamin C ćete pronaći u limunu, narandžama, grejpfrutu, paprici, brokoliju, kelju, rotkvama i sl.

Vitamin E

Vitamin E je poznat kao antioksidans i pomaže u odbrani od štetnog uticaja sunčevih zraka. Sem toga, vitamin E smanjuje bore i ožiljke i reguliše nivo sebuma (sastojak koji luče lojne žlezde i nalazi se svuda sem na stopalima i dlanovima).

Vitamin E ćete uneti u organizam ako konzumirate: orašaste plodove, semenke i avokado.

Vitamin B

Kompleks B vitamina čini osam vitamina: B1, B2, B3, B5, B6, B7(biotin), B9, B12. Za kožu ključnu ulogu ima vitamin B7, drugačije nazvan biotin. Usled nedostatka ovog vitamina koža postaje osetljiva, peruta se, usne pucaju, kosa opada.

Vitamin B, kao i ostale vitamine, je najbolje uzimati kroz hranu, a ona koja je bogata ovim vitaminom je: losos, spanać, jaja, džigerica i mleko.

Sem toga, primenom odgovarajućih prirodnih ulja bogatih vitaminom B7, koža može očuvati negovan izgled. Ulje šargarepe i pasjeg trna sem vitamina B7 sadrže i vitamine B1, B2, B6 i B9. Ovi vitamini pozitivno deluju na kompletan organizam, a kožu regenerišu.

Vitamin K

Vitamin K je poznat kao vitamin koji zgrušava krv, ali bitan je i za kožu. Ukoliko vam pucaju kapilari, imate strije ili proširene vene, pokušajte da unosite više hrane koja ima vitamin K u svom sastavu. Sem toga, ako imate tamne kolutove oko očiju i tu bi rešenje mogao biti vitamin K. 

Vitamin K ćete pronaći u: kupusu, karfiolu, spanaću, grašku i šampinjonima.

Vitamin D

Za razliku od mnogih vitamina, D vitamin je teško uneti oralnim putem jer je kratak popis namirnica koje ga sadrže. 

Najbolji izvor vitamina D je sunčeva svetlost.

Ovaj vitamin je najpoznatiji kao vitamin koji je neophodan za rast i razvoj kostiju i regulaciju krvnog pritiska, ali je bitan i za kožu. Vitamin D usporava starenje i utiče na kožne bolesti poput psorijaze i akni.

Vitamin D se se u prirodi nalazi u skuši, tuni i lososu. Kao što smo rekli, najbolji izvor ovog vitamina je sunčeva svetlost. Usled nepovoljnog UV zračenja koje može imati nepopravljive štete za kožu, potrebno je biti umeren i zaštićen. Zaštitu od zračenje ćete obezbediti ukoliko se pri svakom izlaganju suncu, u ma koje doba godine, mažete kremama sa zaštitnim faktorom. Leti sem krema je poželjno da nosite prirodnu i laganu odeću koja će sačuvati kožu. Dnevna potreba izloženosti suncu je 15 minuta pa nema potrebe da sedite satima izloženi sunčevoj svetlosti.

Savet za unos vitamina

Kao što se moglo uvideti kroz tekst, vitamini su neophodni za celokupan organizam, pa samim tim i za kožu koja je najveći ljudski organ. Da biste sačuvali negovan izgled neophodno je da unosite sve vitamine i to redovno i u dovoljnim količinama. Sve navedene vitamine možete naći u vidu suplemenata, ali i u nekim kozmetičkim preparatima, no ništa neće tako delotvorno i brzo uticati kao redovna ishrana raznovrsnim zdravim namirnicama bogatim vitaminima. Možda vam neke namirnice nemaju lep ukus, ali zarad zdravlja i izgleda istrpite, kombinujte ih sa drugom hranom koja vam više odgovara. Dok još nauka nije došla do otkrića i rešenja problema, žene su pribegavale raznim neprijatnim i bolnim ritualima zarad lepote, a sada se ključ za negovan izgled krije u frižideru. Prirodi treba biti zahvalan i iskoristiti blago koje nam nudi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top