kako bolje spavati

Kako bolje spavati?

Dve trećine populacije lose spava. Osim toga, ženski san je lošijeg kvaliteta od muškog sna. Hormonske promene imaju ogroman uticaj na našu sposobnost spavanja.
 
Istraživanje pokazuje da nas samo jedan sat spavanja više može učiniti sretnijima i zdravijima.

Preuzmite kontrolu nad stresom

Znamo da je nemoguće dobro spavati pod stresom – dnevne brige i obaveze nas progone tokom noći. Jedna od ideja koju vredi pokušati – ušuškajte se pod teškim jorganom ili dekom. Kao terapija, ovo nije novi koncept i već se godinama koristi u industriji nege ljudi koji pate od autizma. Stručnjaci veruju da bi ovo moglo povećati proizvodnju hormona sreće uz istovremeno smanjenje anksioznosti i zaustavljanje neprekidnog, nemirnog pokreta koji mnogi od nas doživljavaju noću.

Vežbanje pre spavanja

Zdrav razum bi sugerisao da vežbanje pre spavanja predstavlja lošu ideju. Kombinovani učinak povišenog broja otkucaja srca, adrenalina i telesne temperature, bi trebao biti katastrofalan za dobar noćni san. Međutim, istina je da kada, ujutru ili naveče, vežbate,to utiče na san. U stvari, razgradnja znoja može vam smanjiti telesnu temperaturu i spremiti vas za spavanje, a da ne spominjemo da vežbanje povećava vašu fizičku iscrpljenost.

Dodaci ishrani

Magnezijum nam je poznat kao pomoć za spavanje – smiruje nervni sistem i priprema um i telo za odmor – ali postoje i drugi, manje očigledni dodaci koji će vam pomoći da zaspite tokom noći. Ako ne možete da prestanete da se vrtite u pokušaju da zaspite, iako niste umorni, proverite nivo gvožđa u krvi. Hrana bogata gvožđem, poput zelenog lisnatog povrća može pomoći.

Aromaterapija

Kada su u pitanju eterična ulja koja poboljšavaju san, lavanda je najočigledniji izbor, ali postoje još bolje alternative o kojima možda ne znate ništa. Vetiver i divlja kamilica imaju najjača sedativna svojstva. Opuštajuća kupka pred spavanje takođe može pomoći.

Još par saveta

  1. Pokušajte da ležete i ustajete u približno isto vreme. 
  2. Ograničite dremke tokom dana.
  3. Povećajte izlaganje prirodnom dnevnom svetlu
  4. Smanjite izlaganje plavoj svetlosti ekrana pre spavanja
  5. Nemojte unositi kofein u popodnevnim satima
  6. Nemojte piti alkohol
  7. Nemojte jesti kasno naveče

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top