Vitak struk – targetirano topljenje masnih naslaga

Istina koja se nikome ne dopada jeste da masne naslage ne mogu da se skidaju ciljano. Konkretno, hiljade i hiljade trbušnjaka hoće ojačati trbušne mišiće – ali neće „ciljano“ otopiti salo baš na stomaku. Tokom mršavljenja masne naslage se tope, ali najčešće obrnutim redom od onog kojim su nastajale. Nestaju s onih mesta s kojih ih naš organizam obično „pusti“ da prve odu, a to često nisu ista ona mesta koja su nama prioritetna.

Upravo iz tih razloga, čak i osobama koje predano sprovode redukovanu ishranu i redovnu rekreaciju – potrebna je podrška. Ta podrška je u vidu ubrzanog i targetiranog topljenja masnih naslaga na najproblematičnijim i odabranim tačkama na telu.  

Radi se o tretmanima koji se definišu prema individulnim potrebama i zahvaljujući kojima više ne moramo da čekamo „odluku našeg organizma“ da otopi salo baš na stomaku, ili baš na butinama.

Jasno je da ovakvi neinvazivni tretmani zahtevaju da prođe određeno vreme, kako bi se postigli željeni rezultati. Za one manje strpljive, ili one koji imaju jako izražen problem s masnim naslagama – nekada su efikasnija rešenja hirurška liposukcija ili dermolipektomija. O ovakvim očekivanjima i vremenu koje je pojedinac spreman da investira, obavezno se razgovara na konsultacijama, prilikom kreiranja programa.

Program se sastoji od kombinacije metoda koje omogućavaju ciljani napad na problematične zone. Kako bismo postigli što brži i što vidljiviji rezultat, ovo su najčešće metode koje biramo:

1. Radiotalasni lifting 

Radiotalasi su izuzetno moćno sredstvo za zatezanje kože i redukciju masnih naslaga. Radiotalasima je moguće tretirati regije ruku, stomaka, nogu ili zadnjice. Posebno je efikasan kod onih kojima je ostalo „samo malo na stomaku„ – ili što kod žena može da bude veliki problem „nešto malo više na nadlakticama“.

2. Acoustic wave therapy

Terapija akustičnim talasima, popularno je nazvana „shock wave“ – a ne zovu tako samo zbog načina rada aparata, kojim se razbijaju najtvrdokornije naslage celulita i masti na telu. Razlog su i šokantno brzi, vidljivi rezultati. Opuštena koža na rukama, nogama i stomaku – pa čak i postporođajni stomak, mogu da budu prošlost mnogo brže nego što ste očekivali.

3. Mezoterapija i lipoliza tela

Kokteli koji se koriste u mezoterapiji i lipolizi tela su koncipirani tako da potpomažu smanjenje masnih naslaga, a ubacuju se na mesta s kojih želimo da nestane neželjeni višak. Oni su najmoćnija sredstva za lokalizovano uklanjanje masnih naslaga. 

Koja je razlika između njih?

  • Mezoterapijom tela se deluje na mezoderm, središnji sloj kože. Deluje stimulativno i podstiče bolju funkciju tkiva.
  • Lipolizom se, za razliku od mezoterapije, deluje na masno tkivo – koje se nalazi ispod mezoderma. Lipoliza deluje tako što lizira membrane masnih ćelija, čime ih trajno uništava.

4. Gipsane bermude

Samo jedan tretman „gipsanih bermuda“ učiniće da izbacite višak vode u zoni od rebara do stopala, čime izgledate „jedan konfekcijski broj manje“. Uz to, vraća se motivacija i želja da dijetu, vežbanje i tretmane izgurate do željenog cilja. Jedne gipsane bermude su tretman koji se radi dan pred važan događaj, kako bi haljina bolje stajala, a samopouzdanje bilo na zavidnom nivou.

5. Stimulacija mišića

Ni najbolji tretmani za topljenje masnih naslaga ne mogu da deluju sami. Potrebno je da se koriguje ishrana i poveća nivo fizičke aktivnosti, makar to bile i redovne šetnje. Ipak, nekome se žuri da se vrati u formu – pogotovo da jače stimuliše određenu grupi mišića. Drugi ne mogu da vežbaju jer imaju neku prepreku (često fizičku povredu). Upravo tome služe tretmani stimulacije mišića, koji mogu da se rade i na stomaku.

6. Ostali dopunski tretmani

Pored navedenih ključnih i prilično moćnih tretmana, postoje specifični i dopunski – poput limfne drenaže ili ultrazvuka, čiji efekti nisu zanemarljivi.