Mezoterapija: #1 tretman lica

Šta je mezoterapija?

Mezoterapija predstavlja jedan od napoznatijih tretmana estetske medicine. To je postupak prilikom koga se različite aktivne supstance ubacuju u središnji sloj kože – mezoderm. Na taj način, ciljano s etretiraju određena područja kože ili potkožnog tkiva.

Istorija mezoterapije

Ideja o mezoterapiji nastala je kada je Dr Michel Pistor, francuski lekar, primetio da lokalno ubrizgavanje lekova može pružiti bolje i brže rezultate u odnosu na oralnu upotrebu istih lekova. On je prvi razvio i primenio tehniku mezoterapije davne 1952. godine. Sjajni rezultati ove metode doveli su ga do osnivanja francuske medicinske akademije “Société Française de Mésothérapie” (Francusko društvo za mezoterapiju). Na početku, mezoterapija je bila korišćena za lečenje vaskularnih oboljenja, ali se brzo proširila i na druge grane medicine. Dr Pistor je primenjivao mezoterapiju za lečenje reumatoloških oboljenja, sportskih povreda, neuralgije i drugih stanja koja su zahtevala lokalno davanje leka.


Vremenom je mezoterapija evoluira i počinje da se primenjuje u estetskoj medicini. Danas se koristi za tretiranje problema kao što su: bore, proširene pore, dehidrirana i beživotna koža, gubitak kose, celulit, strije…

Mezoterapija lica: Tretman za mladalački izgled

Kako mezoterapija deluje na našu kožu?

Delovanje mezoterapije na kožu zavisi od aktivnh supstanci koje se koriste u tretmanu. Neki od ključnih delovanja su:

 • Hidratacija: Mezoterapeutski koktel može sadržati hijaluronsku kiselinu, vitamine i minerale koji pomažu u hidrataciji kože. Hijaluronska kiselina vezuje vodu, čime se poboljšava hidratacija kože i ona dobija jedar, zdrav izgled.
 • Poboljšanje cirkulacije: Aplikovanje aktivnih supstanci u kožu pospešuje cirkulaciju i limfnu drenažu u tretiranom području. To može rezultovati boljim snabdevanjem hranljivim materijama i boljom oksigenacijom, kao i eliminacijom toksina. Intenzivnija cirkulacija poboljšava zdravlju kože i njen izgled.
 • Stimulacija sinteze kolagena: Neke aktivne supstance koje se koriste u mezoterapiji, mogu stimulisati proizvodnju kolagena u koži. Kolagen je strukturni protein koji daje koži čvrstoću, elastičnost i mladolik izgled. Stimulacija sinteze kolagena pomaže u smanjivanju bora, poboljšanju tonusa i učvršćivanju kože.
 • Antioksidativni efekat: Mezoterapeutski koktel može sadržati i aktivne supstance s jakim antioksidativnim svojstvima – na primer, vitamin C ili koenzim Q10. Antioksidansi pomažu u zaštiti kože od slobodnih radikala i oksidativnog stresa, a oba su u bliskoj vezi s procesom starenja i oštećenjima kože. Ovi antioksidativni sastojci doprinose mladalačkog izgleda kože.

Popularnost mezoterapije u svetu

Estetski zahtevi i popularnost tretmana se razlikuju u različitim zemljama i kulturama – ali je mezoterapija jedna od najpopularnijih metoda u svetu estetske medicine. Široko je prihvaćena i primenjena u mnogim zemljama sveta. U Evropi je mezoterapija posebno popularna u estetskim klinikama. Zemlje kao što su Francuska, Španija, Italija i Nemačka imaju dugu tradiciju u primeni mezoterapije, ali i edukovanju lekara za primenu ove metode. Takođe je popularna u Americi gde se koristi u različitim grandma medicine. Iako se u SAD-u drugi tretmani kao što su botulinum toksin (Botox) i dermalni fileri možda više koriste, mezoterapija ima svoje zlatno mesto među estetskim procedurama.


U drugim delovima sveta, uključujući Južnu Ameriku, Aziju i Australiju, ova metoda takođe ima svoje pristalice. Naravno, uvek je važno konsultovati se s kvalifikovanim medicinskim stručnjakom, kako biste dobili najnovije informacije o sigurnosti i efikasnosti mezoterapije.

Zašto nam je potrebna mezoterapija?

Mezoterapija se koristi iz više razloga i može biti veoma korisna u određenim situacijama.
U estetskoj medicini se primenjuje da bi se poboljšao izgled kože i rešili određeni estetski nedostaci. Na primer, može se koristiti za smanjenje bora, hidrataciju kože, smanjenje tamnih podočnjaka, uklanjanje celulita ili stimulaciju rasta kose.
Aktivne supstance koje se koriste u mezoterapiji mogu doprineti regeneraciji i revitalizaciji kože. Ubacivanje vitamina, minerala i antioksidanasa može poboljšati zdravlje kože, podstaći proizvodnju kolagena i elastina, ojačati prirodne odbrambene mehanizme kože.

Mezoterapija se može koristiti za tretiranje određenih stanja kože, kao što su akne, ožiljci, hiperpigmentacija ili strije. Aktivne supstance koje se ubrizgavaju mogu smanjiti ove specifične probleme i generalno pomoći u poboljšanju izgleda kože. Mezoterapija se takođe koristi za lokalno delovanje lekova. Na primer, može se koristiti za ublažavanje bolova, tretiranje sportskih povreda ili upalnih stanja.

Važno je napomenuti da je mezoterapija veoma korisna, ali da ima svoje granice. Ona nije namenjena da zameni druge medicinske ili estetske tretmane. Međutim, može se veoma uspešno kombinovati sa drugim metodama čime se dobija njihovo sinergetsko dejstvo.

Kreme i serumi ne deluju?

Kreme i serumi mogu poboljšati izgled i teksturu kože, ali samo donekle i vrlo kratkotrajno. Razlog leži u zaštitnoj barijeri na površini kože. Ona vrlo ograničeni i kontrolisano omogućava prodiranje supstanci iz spoljašne sredine. Mezoterapija omogućava da aktivne supstance ubacimo u dublje slojeve kože. Imajući u vidu ovu važnu činjenicu,neophodno je biti realan u pogledu očekivanja i biti svestan granica kozmetičkih proizvoda.

Kako mezoterapija pomaže u borbi protiv starenja kože?

Mezoterapija pruža dubinsku hidrataciju kože. Hijaluronska kiselina i drugi aktivni sastojci mezoterapeutskih koktela pomažu zadržavanje vlažnosti u koži, čime se smanjuje pojava suvoće i finih linija.
Aktivni sastojci samog koktela stimulišu proizvodnju kolagena i elastina, važnih elemenata za održavanje elastičnosti i čvrstine kože. To može poboljšati teksturu kože i smanjiti vidljivost bora, proširenih pora i sitnih ožiljaka.


Mezoterapija pruža koži važne hranjive elemente koje koži nedostaju. Vitamini, minerali, peptidi i antioksidansi koji se ubrizgavaju u kožu, stimulišu obnavljanje ćelija i poboljšavaju celokupno zdravlje kože.
Takođe, postoje i specifični preparati za tretmane mezoterapije koji se koriste u smanjenju hiperpigmentacija i nepravilnosti boje kože. Aktivni sastojci poput vitamina C i alfa-arbutina mogu inhibirati proizvodnju melanina, koji je odgovoran za tamne mrlje na koži.


Mezoterapija poboljšava cirkulaciju krvi i limfnu drenažu čime se poboljšava i dotok kiseonika, ali i hranljivih materija u kožu. To može osvežiti i oživeti umornu kožu dajući joj zdraviji i sjajniji izgled.

Šta sadrže mezoterapijski kokteli?

Mezoterapijski kokteli su smeše aktivnih sastojaka, koji se koriste u mezoterapiji za tretiranje različitih problema kože i potkožnog tkiva. Sastav mezoterapijskih koktela varira, u zavisnosti od ciljeva tretmana i individualnih potreba pacijenta. Evo nekoliko uobičajenih sastojaka koji se često nalaze u mezoterapijskim koktelima:

 • Hijaluronska kiselina: Hijaluronska kiselina je popularni sastojak koji se koristi za hidrataciju kože. Ona zadržava vlagu u koži, poboljšava elastičnost i smanjuje pojavu finih linija i bora.
 • Vitamini: Mezoterapijski kokteli često sadrže vitamine poput vitamina C, E, A i kompleksa vitamina B. Vitamini imaju antioksidativna svojstva i mogu podstaći obnovu ćelija kože, poboljšati teksturu kože i smanjiti posledice oštećenja kože sunčevim zracima.
 • Minerali: Kokteli za mezoterapiju mogu sadržati i minerale poput cinka, magnezijuma i silicijuma. Minerali imaju važnu ulogu u metaboličkim procesima kože. Mogu podstaći proizvodnju kolagena i elastina.
 • Peptidi: Peptidi su lanci aminokiselina, koji mogu stimulisati obnovu kože. Oni mogu smanjiti vidljivost bora, a povećati proizvodnju kolagena i elastičnost kože.
 • Antioksidansi: Antioksidansi poput koenzima Q10, resveratrola i ekstrakta zelenog čaja često se koriste u mezoterapijskim koktelima. Oni pomažu u zaštiti kože od oksidativnog stresa i slobodnih radikala, čime se smanjuju oštećenja kože i podstiče zdrav izgled.

Kombinacija ovih ključnih sastojaka u mezoterapeutskim koktelima pruža koži potrebne hranjive supstance, poboljšava njenu hidriranost, teksturu, elastičnost i sjaj.

Mezoterapija lica: Vaša tajna za mladalački izgled

Mezoterapija lica se često naziva “tajnom za mladalački izgled”, jer pruža brojne benefite za kožu. Rezultat je mlađi, svežiji i zdraviji izgled. Evo nekoliko razloga zašto je mezoterapija lica bitna u postizanju mladolikog izgleda: dubinska hidratacija, stimulacija sinteze kolagena i elastina, obnavljanje ćelija kože, antioksidativna zaštita, personalizovani pristup.

Zašto je mezoterapija lica efikasna

Mezoterapija lica smatra se veoma efikasnom zbog više faktora. Neki od tih faktora, koje do sada nismo detaljnije pomenuli u ovom tekstu, su:

 • Ciljano djelovanje: Mezoterapija lica omogućuje ciljano djelovanje na određene probleme i u određenoj regiji kože. Aktivni sastojci unose se direktno u kožu, dospevajući u dublje slojeve, gde se najintenzivnije ispoljava njihovo dejstvo. To omogućava da se sastojci direktno koncentrišu na problematična područja – kao što su bore, suvoća, pigmentacije ili nedostatak tonusa.
 • Personalizacija tretmana: Mezoterapija lica omogućava prilagođavanje tretmana prema individualnim potrebama pacijenta. Lekar može odabrati i prilagoditi sastojke koktela, kako bi ciljano delovao na specifične probleme kože. Personalizovani pristup omogućava postizanje optimalnih rezultata.
 • Minimalne nuspojave i downtime: Mezoterapija lica je obično manje invazivna od drugih estetskih tretmana. Uglavnom nema potrebe za dugim periodom oporavka, a nuspojave su minimalne. To znači da pacijenti mogu nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima relativno brzo, čak i odmah nakon tretmana.

Kako mezoterapija lica poboljšava strukturu kože

Mezoterapija može poboljšati strukturu kože na više načina. Intenzivna hidratacija, stimulacija proizvodnje kolagena i elastina, poboljšanje cirkulacije i limfne drenaže, antioksidativna zaštita… Sve ovo kombinovano čini da se poboljša struktura kože.

Rezultati mezoterapije lica

Rezultati mezoterapije lica mogu varirati u zavisnosti od individualnih karakteristika kože, tehnika tretmana i kvaliteta preparata koji se koriste. Naši pacijenti posle samog tretmana najčešće primećuju da je koža hidrirana, poboljšane teksture i ujednačenog tena. Fine linije i bore se smanjuju,a čvrstoća i elastičnost povećavaju.

Kako izgleda tretman mezoterapije?

Nakon konsultacije koje obuhvataju pregled i definisanje ciljeva samog tretmana, pristupamo primeni mezoterapije na određenoj regiji kože, najčešće je to lice. Pre svega, potrebno je detaljno očistiti kožu. Nakon čišćenja, ukoliko primenjujemo metodu unošenja preparata injektovanjem, na kožu nanosimo lokalni anestetik koji držimo petnaestak minuta. Kod drugih metoda kao sto su mezoterapija bez igle ili mikronidling nanošenje lokalnog anestetika nije potrebno. Sledeći korak je dezifekcija kože a zatim pristupamo aplikovanju preparata, nakon čega nanosimo završnu kremu.

Šta možete očekivati tokom i nakon tretmana?

Ako govorimo o mezoterapiji bez igle, osećaj tokom samog tretmana se može poredti sa opuštajućom masažom. Mikronidling nam u toj vrsti poređenja liči na malo intenzivniju masažu – dok bi mezoterapija bila, obzirom da koristimo lokalni anestetik – više kao neko štipkanje, na primer. Oporavak po završenom tretmanu gotovo da ne postoji. Čak i mezoterapija sa iglom spada u minimalno invazivne procedure tako da je posle tretmana dovoljno naneti umirujuću kremu i SPF nakon čega se možemo vratiti uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Šta je biorevitalizacija u 3 tačke?

Klasična mezoterapija ima moć da ubaci preparat u najdublje slojeve kože i ostvari nezamenljiv efekat podmlađivanja. Biorevitalizacija je najkompleksniji i najintenzivniji vid mezoterapije. Zovu je i Full Face Rejuvenation In 3 Entry Points. Biorevitalizacija je način da se kroz samo tri tačke uradi mezoterapija, rejuvenacija i hidratacija celog lica. Kao bonus, zbog same tehnike rada dolazi do dodatne stimulacije fibroblasta i sinteze novog kolagena u koži. Drugim rečima – pojavljuje se prateći lifting efekat. Ovo je kompleksna, inovativna metoda koja pruža bezbroj mogućnosti individualnog prilagođavanja.

Saveti pre i posle mezoterapije

Evo nekoliko saveta koje možete slediti prie i posle mezoterapije lica kako biste osigurali optimalne rezultate i brz oporavak:

Kako se pripremiti za tretman mezoterapije?

 • Konsultujte sa sa lekarom i u tom razgovoru obavezno pričajte o svojim ciljevima, očekivanjma i specifičnim zahtevima.
 • Izbegavajte sunčanje par dana pre tretmana, jer to može povećati osetljivost kože.
 • Izbegavajte agresivne tretmane kože neposredno pre mezoterapije, ukoliko nisu preporučene od strane samog lekara

Šta treba izbegavati nakon tretmana mezoterapije?

 • Sledite uputstva lekara nakon tretmana.
 • Nije preporučeno izlagati se suncu, prašini ili posećivati saunu 48 sati nakon tretmana.
 • Izbegavajte agresivne tretmane u tretiranom području nekoliko dana nakon tretmana, osim ako nisu preporučeni od strane samog lekara.

Mezoterapija tela: Više od estetskog tretmana

Mezoterapija tela se često promoviše kao „više od samo estetskog tretmana“ zbog svojih potencijalnih terapijskih prednosti i koristi za celokupno zdravstveno stanje. Ciljano aplikovanje aktivnih sastojaka pri mezoterpiji tela, omogućava isporuku hranjivih materija, vitamina, minerala, enzima – pa čak i lekova u određenu regiju, čime se postiže targetirano delovanje. Poboljšava se cirkulacija krvi i limfe u tretiranom području, eliminaciju toksina, uklanjanje nakupljene tečnosti i poboljšanje opšteg stanja tkiva.

Mezoterapija u borbi protiv celulita

Mezoterapija tela se često koristi kao tretman za smanjenje celulita. Aktivni sastojci ciljano deluju na potkožno vezivno tkivo i masne ćelije, odnosno na celulit, stimulišući njihovu razgradnju i poboljšavajući izgled kože. Pored toga, bolja cirkulacija i limfna drenaža dovode do poboljšanja stanja tkiva, kože i potkože.

Mezoterapija za uklanjanje masnih naslaga

Metoda tokom koje se mezoterapijski kokteli ubrizgavaju radi redukcije masnih naslaga naziva se i lipoliza. Ova metoda se može koristiti i za smanjenje lokalizovane masnoće i oblikovanje tela. Aktivni sastojci podstiču razgradnju masnih ćelija, ubrzavaju metabolizam i smanjuju nakupljanje masnoće na delovima tela na kojima je lipoliza primenjena.

Mezoterapija kose

Mezoterapija kose je tretman koji se koristi za stimulisanje rasta kose, poboljšanje kvaliteta i smanjenje gubitka kose. Ovaj tretman se izvodi aplikovanjem mezoterapeutskih koktela aktivnih sastojaka direktno u kožu glave ili drugu regiju (obrve, na primer). Da bi se postigli optimalni rezultati, obično se preporučuje serija tretmana mezoterapije kose. Broj tretmana varira zavisno od individualnih potreba, ali obično se preporučuje između 4 i 8 tretmana s razmacima od 1 do 2 nedelje.

Podmlađivanje šaka mezoterapijom

Podmlađivanje šaka mezoterapijom je tretman koji se koristi za poboljšanje izgleda i teksture kože na rukama. Ovaj tretman uključuje primjenu mezoterapijskog koktela aktivnih sastojaka direktno u kožu šaka radi hidratacije, pomlađivanja i smanjenja znakova starenja.

FAQ - često postvaljana pitanja o mezoterapiji

Koliko tretmana mezoterapije je potrebno?

Broj tretmana zavisi od regije, ciljeva i individualnih karakteristika samog pacijenta. Nekada je to samo jedan tretman, dok se nekada preporučuje i serija tretmana.

Da li mezoterapiju možemo raditi i leti?

Mezoterapija se može primenjivati i leti podjednako uspešno kao i zimi.

Ko ne bi trebao da radi mezoterapiju?

Mezoterapija se ne preporučuje trudnicama i dojiljama. Sa svim ostalim eventualnim ograničenjima pacijent se upoznaje pre samog trtmana, na konsultacijama sa lekarom.

Zaključak: Zašto je mezoterapija ključ za zdravu i mladalačku kožu?

Mezoterapija se često smatra ključem za zdravu i mladalačku kožu zbog niza benefita koje pruža. Redovnom primenom ove metode dobijamo mogućnost da mnoge komplikovanjije estetske metode odložimo, a u isto vreme budemo zadovoljni svojim izgledom.

Prednosti mezoterapije u odnosu na druge tretmane

Ovom metodom pored stimulacije prirodnih regenerativnih procesa, možemo nadoknaditi i neke od deficitarnih elemenata, a delovanjem na više nivoa – rezultati koje dobijamo su kompleksniji i dugotrajniji.

Zašto je uvek pravo vreme za mezoterapiju?

Svaka osoba ima jedinstvene potrebe i ciljeve kada je u pitanju izgled kože. Mezoterapija se može prilagoditi individualnim potrebama, koristeći odgovarajuće koktele i metode primene. Bez obzira na vaše specifične potrebe, uvek možemo pronaći odgovarajuću mezoterapiju.

 • Mezoterapija može biti korisna za različite probleme kože i može se primenjivati u različitim periodima života.
 • Mezoterapija se može koristiti kao preventivni tretman za očuvanje zdravlja kože i smanjenje znakova starenja.
 • Mezoterapija može ciljati specifične probleme kože
 • Mezoterapija je idealna metoda kojom možemo pripremiti svoj izgled za posebne događaje

Cena mezoterapije

Za sve informacije o ceni ili zakazivanje konsultacija pišite nam na mejl, Instagram, Facebook, WhatsApp, Viber ili nas nazovite putem telefona 062 757 805