Niti – nehirurški lifting i konturisanje

Do pre nekog vremena, jedini način da se reši manji ili značajniji problem s opuštanjem kože, najčešće najuočljiviji na vilici i obrazima, bio je hirurški lifting lica. Ipak, za neke ljude prerano je za facelift, a drugi žele da ga izbegnu. Sada, između tretmana koji regenerišu kožu pomažući joj da sporije stari i hirurškog liftinga – pojavila se još jedna opcija: lifting nitima.

Šta je tretman nitima?

Umesto da se odstrani višak opuštene kože, primenjuje se nehirurška procedura koja taj višak suptilno, ali vidljivo zateže. Za samo 30 minuta, bez značajnijeg oporavka i ožiljaka – može se povratiti mladalačka kontura lica.

Specijalne biorazgradive niti, koje se koriste prilikom tretmana, predstavljaju inovaciju koja svojom strukturom omogućava da se podigne i zategne koža – ali je ovo samo prvi efekat koji se vidi odmah.

Drugi efekat javlja se tokom vremena… Samim umetanjem niti, inicira se proces zarastanja, mikrotrauma, čime se u tretiranim oblastima podstiče veća proizvodnaj kolagena – a ovo dovodi do kasnijeg dodatnog efekta podmlađene i zategnutije kože primetnog nakon oko 2 meseca.

Niti su biorazgradive. Najčešće i same u sebi sadrže supstance koje će dodatno podstaći proizvodnju kolagena i elastina. Dakle, proces tretiranja lica nitima je višefazan, jer uključuje i dugoročniju regeneraciju uz popravljanje tonusa kože.

Područja koja mogu biti tretirana nitima

Najčešći tretmani su:

 • podizanje obrva⁠
 • nehirurški „cat eyes
 • konturisanje obraza⁠⁠, eliminacija nazolabijalnih bora⁠⁠⁠, ublažavanje bora oko usta i brade⁠⁠⁠
 • konturisanje „palih“ usana⁠⁠⁠, kao i podizanje vrha nosa
 • zatezanje donje trećine lica: vrata, podbratka, vilice
 • lifting celog lica
 • balansiranje izraženih i manje izraženih asimetrija na licu
 • na telu: zatezanje ruku, stomaka i bokova

Ono što dobijamo primenom niti je:

 • Zategnuta i podignuta koža
 • Koža regenerisana stimulacijom kolagena
 • Vraćanje volumena u celo lice ili tretiranu zonu

Kada odabrati niti umesto hirurškog liftinga?

Niti su preferirani način liftinga, jer je vreme oporavka izuzetno kratko, a oporavak lak. Umesto totalne anestezije – dovoljno je par malih i bezbolnih uboda iglom, kojim se anestezira samo područje za rad.

Povratak dnevnoj rutini se dešava odmah, uz manje otoke ili čak bez njih. Mere opreza se sastoje samo u tome da oko nedelju dana ne sme da se trlja tretirano područje tokom redovne nege lica, preporučuje se spavanje na leđima, kao i što nežniji pokreti glavom uz umereniju mimiku.

Rizik od nastanka modrica, ožiljaka, krvarenja i sličnih komplikacija, gotovo da ne postoji, jer su niti neinvanzivna procedura. U ekstremno retkim slučajevima iritacije, niti mogu biti uklonjene i koža vraćena na prethodno stanje.

Na kraju, niti su jednostavnija procedura, pa samim tim i pristupačnija za većinu ljudi. Ipak, prednost hirurgije je u tome što može dugoročno da reši značajnije opuštenu kožu – dok je kod niti ovo dejstvo ograničeno.

Neophodno je da svaki pojedinac ima realistična očekivanja od ove, pa i druge, nehururške procedure. Mada niti mogu da naprave vidljivu razliku, one mogu da ‘podignu’ kožu nekoliko milimetara – pa su kandidati za niti oni koji žele prirodan rezultat, a imaju manje ili srednje izraženu opuštenost kože.

Idealan kandidat za niti je u kasnim tridesetim ili ranim četrdesetim godinama – dok će većina onih koji imaju preko 55 godina ipak biti kandidati za hirurški facelift. Nove metode rada koje se sprovode danas omogućavaju čak i kombinaciju hururškog facelifta s nitima, što je idealno za sve one koji nisu u mogućnosti da imaju hirurški zahvat iz zdravstvenih razloga.

Upravo zbog svega navedenog, razultati postignuti nitima mogu da traju od 1.5 godine do 3 godine. Ovo će zavisiti od godina starosti, provobitnog stanja kože i veličine problema koji se tretira. Dobra stvar je da niti, oni koji su bili zadovoljni rezultatima, najčešće ponove nakon godinu do godinu i po dana, kako bi imali trajnije rezultate i maksimalno odložili hiruršku intervenciju.

Niti služe za nehirurški lifting lica

Razlike između niti

Mada se procedure izvode na sličan način, postoje različite vrste niti koje se koriste za tretiranje različitih problema. Najčešće se koriste niti od biorazgradivih materijala koji se resorbuju obično nakon nekoliko meseci. Za ređi, ograničen broj indikacija se koriste neresorbilne niti. Efikasnost tretmana dobrim delom zavisi od odabira adekvatnih niti, ali i od same tehnike aplikacije, tako da je presudno iskustvo i stručnost doktora estetske medicine koji izvodi ovaj zahvat.

Ograničenja i kombinovanje s drugim tretmanima

Kao što je već objašnjeno, u 6. deceniji često ređe postoji mogućnost da se uradi lifting nitima, ali je svakako potreban pregled lekara da se ovo utvrdi. Takođe, mada će niti podići i zategnuti kožu – one neće imati uticaj na potencijalne probleme na površini kože: akne, ožiljke, neke bore, neujednačenu pigmentaciju i slično.

Zato se tretman nitima, po planu koji pravi lekar, kombinuje s drugim procedurama – najčešće lipotransferom, hemijskim pilingom i mezoterapijom.

Cena tretmana nitima

Za sve informacije o ceni ili zakazivanje konsultacija pišite nam na mejl, Instagram, Facebook, WhatsApp, Viber ili nas nazovite putem telefona 062 757 805