nosenje zastitne maske 1

7 zlatnih pravila za čuvanje kože lica prilikom nošenja zaštitne maske

Virus COVID-19 od početka godine hara planetom pa nošenje zaštitne maske postaje deo svakodnevne rutine. Nošenje zaštitne maske je jedna od metoda da bolje zaštitimo sebe i druge, ali to sa sobom vuče i određene posledice.

Čak i da ranije niste imali probleme s kožom lica, sigurno ste primetili određene promene, pogotovo od kada su maske obavezne u zatvorenom prostoru, a još više od kada smo izloženi letnjim vrućinama. Svakodnevno i višesatno nošenje maske može uzrokovati akne, iritaciju, crvenilo, osipe i slično. Uzrok ovih promena na koži jesu tkanine od kojih se prave maske jer većina njih, nakon samo nekoliko minuta, izaziva na licu „efekat staklene bašte“.

Evo 7 konkretnih predloga kako da sačuvate kožu lica, dok istovremeno čuvate svoje zdravlje:

1. Birajte adekvatne materijale i redovno perite masku

Izbegavajte sintetičke maske pod kojima će se koža više znojiti, a birajte maske izrađene od prirodnih materijala kako bi koža mogla da diše. Platnenu masku za višekratnu upotrebu, trebalo bi nakon svakog korišćenja oprati i dezinfikovati. Maske možete prati u mašini za veš na temperaturi koja odgovara tkanini, ručno u toploj vodi i sapunom ili prokuvati u šerpi na šporetu. Kada se maska osuši, poželjno je da se ispegla i do korištenja čuva u papirnoj kesi. Ukoliko nosite prethodno upotrebljenu masku, veća je mogućnost da ćete imati problema sa kožom.

2. Čistite lice

Redovno čišćenje lica je najbitniji korak nege u bilo kojim okolnostima, a sada posebno. Koža se ispod maske više znoji, a maska sprečava kožu da dobije potreban vazduh. Na taj način stvara se plodno tlo za zapušene pore i akne. Nakon svakog korišćenja maske, dobro operite ruke, a zatim i lice. Lice čistite onako kako to zahteva vaš tip kože.

3. Preskočite piling

Sada kada je koža dodatno iritirana, naglasak neka bude na nezi i hidrataciji. Za čišćenje koristiti lagane gelove. pene, tonike… Gruba sredstva za čićenje mogu izazvati dodatnu iritaciju površinskog sloja kože, te dovesti do isušivanja i upale. Svojoj rutini možete dodati proizvode koji sadrže salicilnu kiselinu koja dubinski čisti pore od masnoće i ne dopušta da se začepe. Pre nego što stavite masku, sačekajte da koža upije sve upotrebljene proizvode.

4. Izbegavajte šminku

Maska pokriva veliki deo lica, pa šminka postaje suvišna. Ne samo da se ispod maske ne vidi, već može da stvori dodatne plrobleme. Puder i teške podloge su ono čega se najpre treba odreći jer pojačavaju vlagu ispod maske i tako dovode do začepljenja pora. Ukoliko ipak želite da stavite neku šminku, neka to bude ona koja ulepšava oči i obrve. Ovi delovi lica nisu pod maskom pa je bezbedno da na njih nanesete dekorativu kozmetiku.

5. Intervenišite kod postojećih promena

Ako primetite akne, tretirajte ih preparatima koji su namenjeni za njih, a ukoliko je koža crvena i isušena, posegnite za umirujućim kremama. Osetljiva koža sklona iritacijama treba da se hranljivim kremama pripremi za stavljanje maske. Za sve ostale probleme koje maske mogu da izazovu, ne oklevajte da se obratite stručnjaku.

6. Sprečite folikulitis

Folikulitis je infektivno zapaljenje folikula dlake i čest je problem kod muškaraca. Maske stvaraju dodatni pritisak na folikule dlake i izazivaju peckanje, crvenilo i svrab. Najbitnije je da čistu masku stavljate na čisto lice i da je ne skidate svaki čas i dodirujte prljavim rukama. Da biste obezbedili dovoljan prostor dlačicama, ne stežite masku preterano, tek onoliko da ona obavlja svoju ulogu. Ukoliko dođe do zapaljenja obratite se lekaru.

7. Nanosite kremu sa zaštitnim faktorom

Pre nego što izađete iz kuće, nemojte preskočiti jedan od najvažnijih preparata za negu lica: obavezno nanesite kremu sa zaštitnim faktorom. Čelo, nos, deo ispod očiju svakako namažite kremom, ali i deo koji je ispod maske jer UVA i UVB zraci prolaze kroz nju.

Koliko god nam se ne sviđalo, maske su postale deo naših života i moramo naći način da funkcionišemo sa njima, uz što manje neželjenih propratnih efekata. Osnovno pravilo je, kao što ste videli, da masku i lice održavate čistim, kao i da ruke držite što dalje od lica.

Minimalizam u pogledu preparata koje nanosite na lice neka bude vaša nova normalnost. I svakako ne treba da budete uznemirene savetom pod brojem 4 jer je sigurno da ste lepe i bez šminke!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top