uticaj zagadjenog vazduha na kozu 1

Uticaj zagađenog vazduha na kožu

Goruća tema koja nas uznemirava poslednjih nedelja je zagađenost vazduha, a Beograd se spominje kao jedan od najzagađenijih gradova u regionu. Moderan čovek neprestano pogoršava uslove za život, pa je pravo vreme da se zapitamo kako da se zaštitimo?


Moj tim može da vam pomogne savetima kako da zaštitite svoju kožu – u kućnim uslovima, kao i pomoću pažljivo selektovanih tretmana.

Pojam i uzroci zagađenog vazduha

Kada kažemo zagađen vazduh, tu mislimo na vazduh koji sadrži hemikalije ili čestice koje mogu naštetiti zdravlju ljudi, životinja i biljaka. Zagađenost se javlja u tri oblika: čvrste čestice, kapljice tečnosti i gasovi. Izvori zagađenosti mogu biti prirodni (dim od požara ili pepeo od vulkana) i antropogeni poput izduvnih gasova iz automobila, fabrika, aviona kao i dim od cigarete.

Najveći neprijatelj čistog vazduha u Srbiji su motorna vozila i individualna ložišta. Specifičnost ove zime kao izrazito tople, bez snega, kiše i jakog vetra dodatno pogoduje nečistom vazduhu. Zagađenje je najintenzivnije u velikim gradovima.

Uticaj zagađenosti na ljude i životnu sredinu

Posledice koje uzorkuje zagađen vazduh mogu biti kratkoročne i dugoročne.

Kratkoročne posledice su iritacije nosa, očiju, grla, kože, bronhitis, ali i glavobolje i mučnine.

Dugoročne posledice su mnogo ozbiljnije, a o njima se, kao i o svemu što ne nastupa odmah, ne razmišlja dovoljno. Zagađen vazduh može da prouzrokuje bolesti srca, pluća i respiratorne bolesti. Takođe, zagađen vazduh može dugoročno da ošteti mozak, bubrege i jetru.

Od osobe do osobe zavisi kako će da reaguje na zagađenje. Deca, stariji ljudi i osobe oslabljenog imuniteta osetljiviji su na zagađenje. Pluća najviše stradaju zbog nečistog vazduha, kao i koža koja je najveći i najizloženiji čovekov organ.

Koža pati zbog zagađenog vazduha!

Koža je barijera koja treba da nas zaštiti od loših uticaja, ali konstantno izlaganje zagađivačima slabi taj štit. Hemikalije koje se oslobađaju sagorevanjem uglja, benzina, smeća ili duvana, isparljiva organska jedinjenja, kao i druge čestice koje čine vazduh zagađenim – uzrokuju značajna oštećenja na koži.

Gore pomenuti zagađivači utiču na pojavu akni, psorijaze, a moguće su i upale, hiperpigmentacija, dehidratacija i povećana osetljivost kože. Brojna istraživanja su u jasnu vezu dovela zagađen vazduh i ubrzano starenje kože.

Epiderm je završni sloj kože i kao prva barijera česticama koje ulaze u pore svakako da je osnovna meta zagađivača. Svi nabrojani zagađivači podstiču oksidaciju i upalu kože. Kao rezultat, često vidimo kožu koja je potamnela, reaktivna, osetljiva, suva, sklona aknama…

Zagađenje i nečistoće koje se talože na koži mogu dovesti do neravnomernog tonusa kože i „sivog izgleda“. Nedostatak sna, stres i loša ishrana u kombinaciji sa zagađenjem dodatno pogoršavaju stanje.

Šta možete uraditi kod kuće?

Koliko god zagađen vazduh uticao na spoljašnji izgled, sa druge strane je opasna pretnja za zdravlje kože. Nemojte sedeti skrštenih ruku nego poslušajte neke od sledećih saveta kako biste smanjili posledice zagađenja:

  1. Čišćenje lica je uvek bitan korak do negovanog izgleda, ali posebno sada je bitno da ga ne preskočite kako se nepoželjne čestice ne bi gomilale na licu. Pogotovo je važno da se naglasi čišćenje u večernjim časovima, nakon boravka na zagađenom vazduhu.


2. Nezavisno od godišnjeg doba, odgovarajuća krema kao zaštita od UV zraka je nezaobilazna. Stavite naglasak na zaštitne kreme.


3. Jedan vid zaštite je i kvalitetna dekorativna kozmetika (nekomedogena), poput podloga i tečnih pudera – koju takođe morate pažljivo ukloniti na kraju dana.


4. Hidrirajte se jer time jačate prirodnu barijeru kože. Mislimo ovde na hidriranje spolja, pažljivo odabranim preparatima – ali i iznutra. Adekvatan unos vode je izuzetno bitan.


5. Uvedite zdrave navike u ishranu. Neka se na meniju nađu namirnice sa antioksidansnim svojstvima, posebno one koje sadrže vitamine A, C, D i B-kompleks.


6. Regulišite spavanje, kvalitetan san je nezaobilazan na putu do zdravlja, pogotovo zbog očuvanja imuniteta.


7. Kako se u ovoj situaciji uobičajeno savetuje, ne provodite napolju više vremena od onoga što stvarno morate.

Tretmani koji pomažu u borbi protiv zagađenog vazduha

Ako ste u mogućnosti, priuštite sebi i neki od tretmana koje nudimo te dopustite da stručno lice shodno stanju vaše kože učini sve da ona bude zdravija i lepša.

1. Najbitniji tretmani u ovakvim okolnostima su tretmani čišćenje lica, koji sprečavaju zapušenje pora i upalne procese.
2. Sledeće što obavezno treba razmotriti je tretman kiseonikom. Tretman kiseonikom spada u neinvanzivne tretmane – isto kao i Cryo Meso Lift biološki tretmani.
3. Ostali tretmani koji pomažu u borbi sa zagađenjem, održavajući kožu u optimalnom stanju su različiti tretmani:
     ◦ Hidratacije
     ◦ Bioravitalizacija (pogotovo mezoterapija s revitalizacijom)
     ◦ PRP (vampirski tretman)

Posledice zagađenje ne možemo da rešimo preko noći, biće nam potrebno vreme. Promene moraju da budu sistematske, ali i svako od nas može da doprinese na svom „mikroplanu“. Dok se poboljšanja ne osete, vodite računa o sebi – kako posledice ne bi bile drastične i primetne.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top