celulit nastanak uklanjanje 1

Celulit – razlozi nastanka i uklanjanje

Koliko je genetika uticajan faktor u nastanku celulita? Kada je reč o starosnoj dobi ljudi, u kom najranijem periodu može da se javi i da li se s godinama starosti pogoršava?

Glavni uzročnici pojave celulita, pored genetskih predispozicija, jesu loša cirkulacija limfe i krvi, nakupljanje viška tečnosti i toksina, uvećanje masnog tkiva, loša ishrana – kao i način života koji uključuje stres, neadekvatnu fizičku aktivnost, dugo sedenje, tesnu odeću i obuću, napetost, zamor, UV zračenje. Hormonska neravnoteža je još jedan bitan uzročnik. 

Nisu pošteđene osobe ni jednog pola i ni jedne životne dobi – kako starimo, naše telo proizvodi manje estrogena, a cirkulacija se pogoršava. Slabija cirkulacija dovodi do smanjene produkcije kolagena, zbog čega vezivno tkivo degradira, koža i muskulatura gube tonus pa tako dolazi do postepenog gubitka mišićnog tkiva i povećanja masnih naslaga. Sve ovo rezultuje progresijom stanja.

Dakle, godine nisu glavni uzrok, ali će doprineti tome da problem postane izraženiji. Celulit može nastati već u pubertetu, ali s obzirom da je koža mnogo elastičnija – neće se videti još neko vreme.

Šta se dešava ako se celulit ne tretira i da li može da prouzrokuje određene zdravstvene probleme?

Vremenom, u regijama zahvaćenim celulitom, biće sve manje cirkulacije, produkcija vezivnog tkiva i kolagena se smanjuje, nastavlja se nagomilavaje masnih naslaga, metabolizam tih regija postaje sve lošiji. Dalje degradiranje tkiva zahvaćenog celulitom dovodi do pojave fibroze. Radi se o poremećaju tkiva, gde ono gubi elastičnost, postaje hladno pa pored estetskog, počinje da predstavlja i funkcionalan problem.

Neohodno je imati na umu da celulit neće direktno i značajno uticati na zdravlje, ali zato faktori koji su doveli do toga da se celulit razvije u većoj meri, negativno utiču na organizam. Ovde pogotovo mislim na nezdrave navike koje ne povećavaju samo nabore na koži, već i rizike od hroničnih bolesti kardiovaskularnog i endokrinog sistema.

Koji su još Vaši saveti, koje životne navike bi trebalo promeniti i kako bi trebalo da se hranimo kako bi uticali na smanjenje celulita?

U lečenju celulita najbitnije mesto zauzima promena nezdravog načina života. Da bismo to postigli neophodno je da sve one faktore koji uzrokuju celulit eliminišemo ili promenimo.

Kad je u pitanju fizička aktivnost neophodno je redovno vežbanje. Čak i kada rekreacija ne eliminiše postojeći celulit, smanjiće masne naslage, poveđati tonus mišića i uticati na vezivno tkivo. Samim tim celulit će biti manje vidljiv. Prednost treba dati anaeorobnonim ciljanim vežbama, istezanju i vežbama velikih mišićnih grupa.

Što se ishrane tiče, oko nas se nalazi veliki broj namirnica koje mogu biti od pomoći, a čak nije potrebno ni tragati za prodavnicama zdrave hrane ili specijalnim programima ishrane. Verovali ili ne, najbolja oružja protiv celulita nalazi se u svakom supermarketu, na odeljenjima sa svežim voćem i povrćem. Tamo potražite banane, jagode, grejprut, trešnje, borovnice, ananas, kruške, lubenice, paradajz, kelj, spanać, brokoli, beli luk… Što više biljnih vlakana, to veći osećaj sitosti uz malo kalorija. Uvrstite u svoj jelovnik semenke i orašaste plodove – kao i začine poput đumbira i ruzmarina. Započnite dan skuvanim ječmom ili domaćom ovsenom kašom. I svakako vodite računa da unosite dovoljno kvalitetnih proteina kakvi se nalaze u jajima i ribi. Neka vaši obroci budu redovni, tako ćete na lak način ubrzati metabolizam i stabilizovati nivo šećera u krvi, regulisati apetit, poboljšati rad sistema za varenje i optimalno iskoristiti nutrijente. 

Iz svog jelovnika izbacite ili maksimalno ograničite sve industrijske prerađevine – kako slatke, tako i slane. Prvenstveno ovde mislim na salamu, kobasice, usoljeno meso, slaninu, slane grickalice, prženu hranu, slane sireve, viršle, gazirane napitke, jako začinjena jela, instant supe, pavlaku, majonez i prerađena ulja.

Celuzit Express

Celulit više nije medicinski fenomen već potpuno proučena strukturna promena u potkožnom sloju koja dovodi do poremećaja mikrocirkulacije i limfne drenaže. Mi smo spojili savremena naučna saznanja iz ove oblasti sa proverenim metodama i razvili optimalan anticelulit program, Celuzit Express. Ovaj program je naš „čarobni štapić“.

Program je rezultat iskustava vodećih svetskih stručnjaka za estetsku medicinu i anti-ejdžing. Kada svoj profesionalni rad usmerite na borbu protiv celulita vremenom pouzdano utvrdite šta je u toj borbi efikasno oružje a šta gubljenje vremena. Tako je Celuzit Express i nastao, kao skup najboljih praksi kod uklanjanja celulita čija je efikasnost potvrđena u vodećim svetskim kućama za estetsku medicinu.

Kada je potrebno da brzo i efikasno postignete dobre rezultate, što je uvek cilj, onda nemate mnogo izbora. Navešću jedan, tipičan primer skorašnje klijentkinje. U pitanju je poslovna žena iz Beograda, u ranim četrdesetim godinama, koja je došla po preporuci prijateljice. Godine sedenja su ostavile trag na njenoj figuri u vidu poodmaklog stadijuma celulita na zadnjici i bokovima, sve češćeg oticanja nogu i opuštene kože.

Primenom Celuzit Expres programa prvo je rešen problem oticanja nogu. Nakon nekoliko nedelja postignuto je i željeno smanjenje obima tretiranih regija, a tonus kože je vidno poboljšan. Neželjeni prateći efekat – konfekcijski broj manje i kupovina nove garderobe.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top