kako stres utice na nasu kozu 1

Kako stres utiče na našu kožu?

Dok za nezadovoljavajuće stanje kože krivimo neadekvatne kreme ili godine, obično ne uzimamo u obzir da učestali blagi osipi, suva koža, prerane bore, akne, perutanje lica – mogu biti uzrokovani konstantnim stresom.

Kao što stres utiče na mentalno zdravlje, kvalitet sna i zdravlje creva, tako može imati uticaj i na kožu. Nikako ne treba gubiti iz vida da stres može da pogorša stanje kože u gotovo istovetnoj količini koliko to mogu da učine spoljašnji agresori. Um i koža su tesno povezani. Brojni nervni završeci se nalaze upravo u koži, pa ona postaje iskreno ogledalo i jasna refleksija naših emocija.

Kada smo pod stresom, telo proizvodi niz hemikalija koje crpe vlagu iz kože i smanjuju količine kolagena, pa tako mogu doprineti stvaranju fleka, akni, ekcema ili psorijaze. Jedan od najvećih zlotvora među hormonima je kortizol, hormon stresa, dobro znan kao ‘uništitelj’ kolagenskih vlakna, napadač zaštitne barijere kože i pospešivač upalnih procesa.

Koje probleme na koži može da izazove stres?

 • Akne
 • Bore 
 • Oštećuje zaštinu barijeru kože
 • Hiperpigmentacija
 • Osipi (psorijaza, crvenilo, ekcemi)
 • Podočnjaci

Brze popravke i trajnija rešenja

Za sve pomenute probleme na koži može se odabrati adekvatan tretman. Tačno je da vam uvek možemo pomoći da brzo osvežite dehidrirano lice mezoterapijom ili dermapen tretmanom. Možemo da tretiramo čak i najdublje bore filerima i učinimo da one nestanu. Botoksom za menje od sat vremena zabranjujemo novim borama da se uopšte pojave.

Ipak, istovremeno s brzom i uspešnom korekcijom svake od ovih posledica – znamo koliko je važno da se glavni uzročnik, stres, saseče u korenu. Za borbu sa stresom, koja je kontinuirani proces, potrebno je više truda, vremena i uložene energije.

Stvarna preventiva pomenutih posledica jeste eliminacija ili značajno umenjenje stresa, za šta postoje mnoge tehike i metode:

 1. Svakodnevno i redovno opuštanje je ključno, a njega možete postići pravilnim disanjem, šetnjom u prirodi, igranjem sa kućnim ljubimcem, provođenjem vremena s dragim i pozitivnim ljudima. Pored toga, neophodno je odvojiti malo vremena za sebe svakog dana. Budite bar 10-20 minuta u potpunom miru sami sa sobom.
 2. San je veoma lekovit za kožu i psihu, pa je potrebno spavati barem sedam sati svaki dan i leći pre ponoći. Ako ne ide, isprobajte sve metode koje se smatraju zdravim i preporučljivim: zamračenu sobu, odlazak na spavanje i ustajanje uvek u isto vreme, umirujuće arome lavande u prostoriji za spavanje, šoljicu čaja od valerijane pre odlaska u krevet…
 3. Dobro odabrana aktivnost ili hobi mogu da umanje stres. Nebitno da li se radi o odlasku na ples, tretman lepote, masažu ili spa-centar, časovima meditacije ili joge, ili običnom sedenju uz knjigu, film, pa i igle za pletenje – svako od nas može da pronađe redovnu ili periodičnu aktivnost koja pomaže da se lakše nosimo s emocijama.
 4. U borbi protiv stresa pomaže i pravilna ishrana bez puno kofeina, alkohola i nikotina. Obroci koji su uravnoteženi i redovni veoma su bitni za ublažavanje stresa. Ne zaboravite nikada na skriveni kofein u čajevima, kakvi su zeleni i crni čaj – pa dajte prednost biljnim čajevima koji opuštaju. Pored valerijane, tu su matičnjak i kamilica.
 5. Umerena svakodnevna fizička aktivnost pomaže u borbi protiv stresa. Aktivnost poput lagane štenje ili brzog hodanja, trčanja i plesa pomažu u razvedravanju tela i duha. Svakako, izbegavajte ovakve aktivnosti nekoliko sati pre odlaska na spavanje, kako ne bi delovale previše stimulativno.
 6. Slobodni radikali koji kožu napadaju u zagaženoj gradskoj sredini ili zadimljenom kafiću, proizvode se i tokom stresnih epizoda. Zato se fokusirajte na ishranu punu antioksidanasa, pa na jelovnik uvrstite što više namirnica bogatih antioksidansima. One će neutralizovati delovanje slobodnih radikala i tako sprečiti oštećenja na koži, uništavanje kolagena i elastina – a pospešiti regeneraciju oštećene kože.
 7. I drugi vitamini i minerali su borci protiv oštećenja kože. Pored svima poznatih vitamina C i E – povećajte unos magnezijuma, cinka i B vitamina. Kad pričamo o B vitaminima, B7 i B9 su oni koje nazivamo „vitaminima lepote“, jer utiču na jačanje kose i zdravlje kože – ali je vitamin B6 onaj koji će doprineti osnaživanju nervnog sistema.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top