hemijski pilinzi razlozi za ostati kod kuce

Hemijski piling – 5 dobrih razloga zašto vredi ostati kod kuće!

Već treću godinu za redom radim hemijski piling. Prve godine je bio krajem januara, a ostala dva puta dan pred Novu Godinu. To je jedino doba u godini kada je zima, a imam vremena da ostanem kod kuće. Nema posla, niko me ne zove.

Nije neko odricanje jer ne volim novogodišnje žurke. Volim praznik, okićenu jelku i poklone ispod nje, dobru hranu, porodicu na okupu. Ali ne i organizovane proslave. Zato mi je lako da odlučim da slavim u krugu porodice – i da dan pre dočeka odem na TCA hemijski piling.

Evo zašto mi nije ni najmanje žao da zbog pilinga provedem 6-7 dana u (delimičnom) kućnom pritvoru:

REGENERACIJA

Ovo je piling srednje dubine i kad lice počne da se ljušti, sloj kože koji se skida je kao tanji papir. Čekala bih mesecima da se koža sama regeneriše u ovoj meri. Naravno, sama bi to radila kad i kako ona hoće, neravnomerno – pa efekat ne bi bio vidljiv. Nanošenje hemijskog pilinga na kožu izaziva blagu inflamaciju čime se poboljšava prokrvljenost kože i stimuliše regeneracija.

FLEKE

Fleke od sunca zaboravite, jer ih hemijski piling obriše kao gumicom. Prošle godine sam ih imala puno. Ove nisam uopšte jer sam poslušala doktorku Anicu i biciklu vozila s kačketom i zaštitnim faktorom 50 na licu. Ali to što nisam  imala fleke od sunca nije me sprečilo da odem na piling 🙂

PORE I BORE

Nije me sprečilo jer su sve (umereno) proširene porice i sve fine borice nestale kao gumicom obrisane. I to nakon tremana koji nije bolan. Neću ga nazvati ni prijatnim, ali nikako ne boli!

LIFTING EFEKTI

Posredno dobijamo i blagi lifting efekat. On je narocito izražen kod dubokih pilinga, poput fenolnog koji je za baš staru kožu. Ja njega nisam radila, pošto je TCA piling srednje dubine dovoljan za mene, a i on ima blagi lifting efekat.

SPECIJALNI TIPOVI KOŽE

Pilingovanje kože stimuliše njeno očvršćavanje i blago zadebljavanje što je posebno znacajno kod tanke i atrofične kože. Ovo nije moj slučaj, a kao neko ko već ima deblju kožu, mogu samo da primetim bolji tonus i zategnutost.

Posebno bih dodala da hemijski piling spada među tretmane koje je lakše priuštiti ako je budžet limitiran. Imam utisak da jedan TCA hemijski piling ispraćen kasnije Cryo Mezo Lift tretmanom – može potpuno da promeni izgled kože 🙂

I na kraju da vam kažem kako izgleda to ljuštenje kože nakon pilinga:

  • Prvi dan ste zategnuti kao da izgorite na suncu, samo što ništa ne boli. Sutra ste „preparirani“ i ne možete da „mrdate“ lice – ovaj dan je najdosadniji, ali brzo prođe.
  • Uveče drugog dana (bar meni) popuca koža oko usta i počinjem ponovo normalno da pričam i da se smejem. Onda treći dan proces luštenja počne i ne smete ništa da dirate.
  • Do kraja 5. dana, centralni deo lica je oljušten – normalno mrdate, pričate. Malo zateže i golica, ništa strašno.
  • Sedmog dana je sve gotovo, a koža je takva da vam je žao da se šminkate!

Da li se ljuštenje previše vidi? Pa i ne, jer ljudi na ulici uopšte i ne pilje jedni u druge. Ja najnormalnije odem do prodavnice, dolaze mi prijatelji i sl.

Kako baš volim da se šalim, kažem gostima pre nego što dođu da izgledam kao mešanac između Fredija Krugera i fantoma iz opere – ali to uopšte nije tačno 😀

Ne bih ovakva išla na nečiju svadbu, prvi sastanak ili par dana dana na posao, a sve ostalo je OK. Prodavnica, bioskop, odlazak u goste, šetnja psa – sve ono što inače radim bez šminke na licu, nastavljam da radim i kada se perutam nakon hemijskog pilinga.

U ostalom, ne moram svaki dan da budem cakum-pakum našminkana. Pravo doterivanje „fasade“ nije kraj stola za šminku, već na dobro odabranim tretmanima. Za mene ih već 2.5 godine bira Dr Anica Jevremović i s radošću tvrdim da sada, u svojoj 41. godini, imam bolji ten i tonus kože nego što sam imala u prethodnoj deceniji svog života.

Maja Petrović, blogerka
vitkigurman.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top