teske noge kako sami sebi pomoci 1

Teške noge? Naučite kako da sami sebi pomognete!

Sve je toplije, i sve je više žena koje dolaze kod nas i žale se na otoke nogu i stopala. Neke kažu da su tog jutra obukle uže pantalone i da do kraja dana ne mogu više da ih zakopčaju. Neke tvrde da im stopala oteknu u toku dana, pa im čak i broj cipela varira. Kaišići na sandalama im se useku i tako otežavaju normalnu cirkulaciju. Neke se probude otečene u licu…


Jeste li i vi među njima? Da li svaki dan iznova muku mučite sa napetim i natečenim nogama? Sedite ceo dan u kancelariji, ne krećete se dovoljno, povećana vam je telesna težina, imate deformaciju svoda stopala, nosite visoke potpetice, uzimate kontraceptive, u godinama ste? Zbog svega toga imate neprijatan osećaj težine u nogama i bolne napetosti u listovima.

Razlog oticanja: loša cirkulacija i loše funkcionisanje limfnog sistema. I još: spoljašnje temperature koje su više od naše telesne dovode do širenja krvnih sudova, njihove pojačane propustljivosti i većeg nagomilavanja tečnosti u tkivima, što je posebno izraženo kod osoba sklonih oticanju.


Evo predloga i jednostavnih saveta koji će vam pomoći da vaše noge postanu manje bolne i umorne.

Blaga masaža – manuelna limfna drenaža

Masaža je odličan način za poboljšanje cirkulacije u nogama. Kao najsavršeniji vid masaže izdvaja semanuelna limfna drenaža. Pokreti kod ove masaze su izuzetno blagi a prestavlja jedan od retkih tipova drenaže koji pored dreniranja limfnih puteva obuhvata i dreniranje tkiva. Naravno, jedina prava manuelna limfna drenaža je ona koju izvodi fizioterapeut koji je za to specijalno obučen.

Drugi vidovi drenaže

Presoterapija i druge apararaturne limfne drenaže, ali i gipsane bermude su takođe tretmani koji imaju značajno mesto u stimulisanju limfnog sistema i rešavanju problema otoka na nogama.
Kako limfni sistem, žargonski rečeno, predstavlja “kanalizacioni sistem ljudskog organizma” primenjivanje različitih vidova limfnih drenaža može se shvatiti kao viši nivo higijene tela.

Drugi vidovi drenaže

Kako u akutnom stanju oticanja, tako i kao redovan tretman održavanja, preporučuju se, pored različitih vrsta drenaža i tretmani kao što su različiti kriobiološki tretmani, mezoterapija

Ono što bi u širokom luku trebalo izbeći su agresivne masaže i tretmani koji kao rezultat mogu imati samo destrukciju tkiva i dalje produbljivanje problema, posebno na duže staze.

Hladno-topli tuš

Svakodnevno tuširanje iskoristite za masažu. Hladnom i toplom vodom naizmenično tuširajte noge od stopala prema bedrima.

Večernja kupka

U mlaku vodu stavite šaku kuhinjske soli i nekoliko listova ruzmarina, a ako su noge jako otečene, dodajte i dve šake listova matičnjaka. Nakon kupke, stopala obrišite peškirom, trljajući ih od prstiju prema peti.

Vežbe za bolju cirkulaciju

Čim se probudite podstaknite cirkulaciju 10-minutnom vežbom: ležeći na leđima ruke stavite ispod zadnjice i kružite nogama kao da vozite bicikl. Kada ste kod kuće, nekoliko puta dnevno lezite na pod i noge podignite na zid. Već nakon pet minuta osetićete kako težina iz nogu nestaje. Krećite se što više . Svakih sat vremena ustanite od stola i hodajte nekoliko minuta, idite stepenicama, a ne liftom, prilikom penjanja visoko podižite kolena. Kod kuće hodajte pet minuta u kadi do gležnja ispunjenoj hladnom vodom.

Šta još možemo uraditi kako bismo sprečili i smanjili otoke:

  • piti dosta vode
  • smanjiti unos soli i jakih začina
  • izbegavati tešku hranu
  • izbegavati alkoholna i gazirana pića, naročito pred spavanje
  • izbegavati uzanu odeću i obuću
  • izbegavati dugotrajno stajanje i višečasovno sedenje
  • tuširati se naizmenično hladnom i toplom vodom
  • biti fizički aktivan

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top