kolagen kljuc mladosti koji nedostaje starosti 1

Kolagen: ključ mladosti koji nedostaje starosti

Ako se pitate koja je razlika između lepih crta lica i neverovatne, sjajne kože, odgovor je: kolagen!

Kolagen u medicinskom rečniku

Kolagen je najvažnija belančevina u ljudskom organizmu i čini osnovni deo vezivnog tkiva. Sem što povezuje kožu sa strukturama ispod nje, kolagen povezuje kosti u zglobove, gradi ovojnice oko organa i obavija mišiće. Kolagen je zadužen za lepotu kože, kose i noktiju. Organizam sintetiše kolagen koji je potreban za zamenu potrošenih tkiva i regeneraciju ozleđenih. Elastičnost kože, punoću i gladak izgled dugujemo kolagenu.

Postoje dve vrste kolagena: endogeni i egzogeni.

Endogeni kolagen je prirodni kolagen koji organizam sintetiše, a egzogeni kolagen je sintetički, dolazi iz spoljnih izvora poput suplemenata.

Pravilne navike su pola lepote

Kolagen se neprekidno obnavlja, ali sa godinama se smanjuje njegova proizvodnja. Posle 20-e godine naš organizam proizvede oko 1% manje kolagena u koži svake godine. Кao rezultat toga, koža postaje tanja i osetljivija. Smanjena proizvodnja kolagena utiče na pojavu bora i celulita, koža postaje suvlja. Proizvodnja kolagena opada još više usled nepravilnih životnih navika. Kvalitetan san i dovoljan unos vode su preduslovi za proizvodnju kolagena.


Takođe, pušenje ne pogoduje stvaranju kolagena.

Poželjno je da minimizirate unos šećera jer šećeri ometaju sintezu kolagena.

Alkohol dehidrira kožu, pa ako ga konzumirate, potrudite se da unesete dovoljno vode.

Mislite o kolagenu kao o nosećem zidu koji podržava kožu!

Kolagen ne voli svetlo

Količina vremena koje provodite u zatvorenom prostoru može biti jednako štetna kao i vreme koje provodite na otvorenom. Verovali ili ne, čak 80% starenja je efekat fotostarenja – direktne izloženosti suncu i veštačkom svetlu u zatvorenim prostorima.

Kolagen i kreme za sunčanje

Nije tajna da se za kreme za sunčanje tvrdi da su oružje broj jedan u borbi protiv starenja kože. Nedavna studija na više od 900 učesnika, koja je trajala preko četiri godine, pokazala je sledeće: oni koji su koristili redovno kremu za sunčanje i nanosili je iznova posle kupanja ili velikog znojenja imali su čak 24% manje oštećenja/starenja kože od onih koji su kremu koristili proizvoljno. Manjak kolagena nas čini posebno osetljivim na sunčeve zrake, pa je adekvatna zaštita od krucijalne važnosti.

Kolagen i hrana

Pravilna ishrana je bitna za kompletan organizam. Suplementi, kao što su kapsule omega 3 kiselina, biotin i ostali imaju uticaja, ali hrana ima jači i dugotrajniji učinak na stanje celog organizma pa i kože. Veoma je korisno u organizam unositi antioksidanse kao što su acai bobice, zeleni čaj i vitamin C. Vitamin C ima glavnu ulogu u sintezi proteina. Valja znati i da retinoidi i retinoli (derivati vitamina A) takođe povećavaju proizvodnju kolagena, usporavaju gubitak elastina i ubrzavaju obnavljanje ćelija. Kolagena neće nedostajati ako u svoj jelovnik uvrstite piletinu, supe od mesa, ribu, belance, koštunjavo voće, susam, kakao, kupus, šparglu, pečurke.

Injekcije nisu jedina opcija. Utrazvučna terapija stimuliše proizvodnju novog kolagena.

Kolagen stimulišu masaže

Duge masaže lica stimulišu proizvodnju kolagena. Rezultati su obično sporije vidljivi od onih koje dobijate injekcijama i filerima, ali na duge staze masaže su bolje za vašu kožu. Adekvatne masaže mogu pomoći u smanjenju nadutosti, sprečiti bore, zategnuti opuštenu kožu, povećati apsorpciju krema i seruma i vratiti vašem tenu sjaj.

Nisu svi fileri stvoreni jednaki

Tip filera koji biste koristili zavisi od oblasti koje želite da tretirate kao i od rezultata koje želite da postignete. Botoks je svakako najpopularniji opuštač bora. On deluje tako što blokira nervne signale koji utiču na mišiće lica, izaziva relaksaciju mišića i smanjuje pojavu bora. Fileri hijaluronske kiseline kao što su Restilane i Juvederm su takođe popularne opcije. Ovi fileri se ubrizgavaju ispod površine kože kako bi se popunila i zategla koža, a istovremeno se smanjile sitne linije i bore.

Posle 20-e godine naš organizam proizvede oko 1 posto manje kolagena u koži svake godine.

Najbolje vreme da počnete brinuti o kolagenu je u mladosti ili dok još nisu vidljiva oštećenja na koži. Kada koža počne da se tanji i opušta, nastale posledice se teže popravljaju.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top