kako odabrati pravi hemijski piling 1

Mi radimo preko 20 vrsta hemijskih pilinga. Kako da odaberete pravi za vas?

Već dugo vremena, a poslednje vreme posebno intenzivno se u kontekstu estetkih tretmana bilo koje vrste pominju i hemijski pilinzi. Sve je više onih koji imaju neku vrstu iskustva vezanu za pilinge. Kako je pojam hemijski piling veoma širok a mi radimo preko dvadeset različitih vrsta hemijskih pilinga – spektar indikacija ogroman, a očekivanja nekada, možda i nisu realna.

Zato je vreme je da priču oko hemijskih pilinga malo pojasnimo.

Kao Internacionalni trener IPAR akademije i Skin Tech Pharma grupe uz decenijsko iskustvo u oblasti estetike potrudiću se da Vam razložim najbitnije.

Površinski

hemijski pilinzi su u upotrebi  od 1980. a najpoznatiji od njih su čuvene AHA kiseline. Cilj uvođenja ove vrste pilinga bio je dobijanje  što boljih estetskih rezultata uz minimalne negativne osobine pilinga ( vidljivo perutanje, neželjeni efekti…). Ovi pilinzi deluju na nivou površnog sloja kože – epiderma stimulišući procese u dermu kao sto su produkcija kolagena, sinteza mukopolisaharida… Takođe, odmah nakon nanošenja ove vrste pilinga dolazi do odvajanja ćelija najpovršnijeg sloja kože i ona odmah postaje glatka i mekana. Iako su blagi, kod neadekvatne primene koja se najčešće odnosi na  nepravovremenu neutralizaciju, mogu da imaju i neželjene efekte. Indikacije za ovu vrstu pilinga su: fotostarenje, akne, površinske hiperpigmentacije, proširene pore, suva i dehidrirana koža, koža pušača

Srednje duboki 

hemijski pilinzi deluju na nivou površnog derma. Najčešće korišćena kiselina za ovu vrstu pilinga je trihlorsirćetna kiselina (TCA). Koncentracija, način aplikacije i dubina zavise od indikacija. Vrlo često se kombinuje i sa drugim metodama (dema pen ili derma roler) za postizanje optimalnih efekata. Najčešće indikacije su: melazma, lentigo, akne i ožiljci od akni, proširene pore, strije, bore…

Duboki hemiski pilinzi

nadublji sloj kože, retikularni derm. Primenjuju se za uklanjanje dubokih bora i brazdi, ožiljaka, duboke pigmentne promene… Supstance koje se najčešće primenjuju za ovu vrstu pilinga su trihlorsirćetna kiselina ili fenol ili njihova kombinacija u različitim odnosima.

Fenolni piling

kao najintenzivniji piling,  dovodi do dramatičnog anti aging efekta koji traje godinama. Fenolom tretiramo kožu koja ima teške promene poput dubokih brazdi i bora, kao i promene pigmenta. Naravno, za ovu vrstu  pilinga je potrebna specifična edukacija lekara koji je izvodi.

Efekti koji se dobijaju korišćenjem hemijskih pilinga još uvek su zlatni standard u odnosu na sve druge metode podmlađivanja kože.

  • Ten postaje prozračniji, svetliji, ujednačeniji.
  • Koža u celini izgleda svežije, blistavije, zdravije.
  • Povećava se i penetracija preparata u kožu, a samim tim povećava se stepen njene hidratacije. To je dokaz da čak i najskuplje kreme ne moraju biti adekvatne, jer je nivo njihovog prodiranja onemogućen zadebljalim površnim slojem. Zato se odgovarajući hemijski piling preporučuje svim tipovima kože.
  • Poželjan je kao uvodna procedura u sve ostale procedure, naročito kada je reč o podmlađivanju.

I još nešto! Hemijski pilinzi se, osim na licu, mogu raditi na vratu, šakama, rukama i nogama.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top