zbogom strijama 1

Recite zbogom strijama! Ali ovaj put – zaista!

Poput bora i celulita, strije spadaju u omražene izdajice ženske lepote. Priznajem, vrlo teško ih je pobediti, ali možemo sprečiti njihovo nastajanje ili smanjiti već učinjenu štetu. Ipak, strije ne dobija svako. Da li ćete da ih dobijete zavisi od tipa kože koji imate. Kolagen je protein u koži, koji čini kožu elastičnom i rastegljivom i veoma je važan preduslov za dobijanje ovih linija. Ako imate puno kolagena u koži, manje je verovatno da ćete ih dobiti.

Koji je razlog nastajanja strija na telu?

Strije nastaju zbog istanjivanja površinskog sloja kože i promena u strukturi vlakana elastina i kolagena u dubljim slojevima kože čija je funkcija da koži pomažu u zadržavanju oblika. Kada se srednji sloj kože naglo rastegne, bilo tokom trudnoće, naglog povećanja mišićne mase, nagle promene težine ili u pubertetu zbog hormonalnih poremećaja, dolazi do smanjenja elastičnosti kože i do cepanja elastičnih vlakana.

Koje su vrste i gde se pojavljuju?

Zavisno o prirodnom tonu vaše kože, strije se prvo pojavljuju kao ružičaste, crvenkasto smeđe ili tamnosmeđe linije koje tek posle dobijaju ljubičastu nijansu. S vremenom se te linije izravnaju sa površinom kože i poprime nekoliko nijansi svetliji ton od prirodnog tona vaše kože. Mogu se pojaviti bilo gde na telu gde se koža rastegla, a najčešće na delovima gde se skladišti salo – abdomenu, grudima, nadlakticama, bokovima i zadnjici.

Prevencija

Kada se strije pojave, teško ih je ukloniti u potpunosti. Bitno je naći način da ih učinite što manje vidljivim, pa zato što ranije počnite da tretirate strije raznim preparatima. Dok su još crvene ili crvenkasto smeđe nijanse, veća je šansa da ih neutralizujete. Iako postoji teorija da na pojavu strija utiče nasledni faktor elastičnosti kože, postoje i mere prevencije:

  1. Masirajte kožu rukavicom ili masažnom četkom kako biste pojačali cirkulaciju.
  2. Svakodnevno nanosite hranljive kreme ili losione na kritična područja kako biste održavali elastičnost kože.
  3. Jedite hranu koja pomaže zdravlju vaše kože, bogatu vitaminima E i C, cinkom.

Kako ih lečiti?

U ranoj fazi strije se mogu smanjiti hidratantnim kremama. One su efektne u hidrataciji spoljnog sloja kože, ali ne mogu uvek prodreti dublje u kožu gde strije i nastaju. Takođe, ne mogu promeniti već nastala oštećenja kože, ali mogu jako dobro delovati na strije u nastanku. U borbi protiv strija na raspolaganju su vam i razni aparati koji deluju na osnovu kolagena – raspodeljuju ga, vraćaju koži bolju teksturu, strije postaju manje izražene, a koža lepša.

Ukoliko ipak smatrate da je vaš problem sa ovim upornim linijama na telu ozbiljan i veoma ste zabrinuti zbog izgleda kože ili ako imate strije koje prekrivaju velike površine vašeg tela, posetite nas i zatražite tretmane za njihovo lečenje.

Postoje razni tretmani, koji su efikasni u zavisnosti od tipa kože i dubine strija:
  1. Mezoterapija je medicinska procedura kojom se odgovarajuće supstance (vitamini, minerali, antioksidansi, hijaluron) ubrizgavaju u srednji sloj kože (mezoderm). Efekat mezoterapije se postiže hemijskim delovanjem samih preparata i mehaničkom stimulacijom kože mikro iglama. U zavisnosti od problema koji se rešava za svakog klijenta se zasebno kombinuje mezoterapijski koktel. Koktel za strije deluje tako što poboljšava ćelijski metabolizam i stimuliše ćelije vezivnog tkiva kože na produkciju kolagena i elastina. Potrebno je uraditi seriju tretmana (1 tretman nedeljno) u kombinaciji sa drugim metodama za tretiranje strija.
  2. Hemijski piling – njima se mogu uspešno tretirati strije. Koriste se srednje duboki pilinzi koji poboljšavaju strukturu i kvalitet kože. Potrebno je uraditi seriju od 4-6 tretmana na 3-4 nedelje. Za najbolje rezultate takođe preporučujemo kombinaciju sa drugim metodama.
  3. PIXEL PEEL je kombinacija medicinskog hemijskog pilinga i derma rolera čime se postižu intezivniji rezultati i deluje se dublje nego kod standardnog pilinga. Upravo kombinacijom ova dva tretmana postiže se sinergijski učinak, zahvaljujući kome se koža još efikasnije regeneriše.
  4. Kolagen indukciona terapija – terapija kojom se podstiče stvaranje sopstvenog vezivnog tkiva u dubljim slojevima kože uz održavanje zaštitne barijere kože. Ovaj efekat se postiže penetracijom mikroigala (sa dermarolera) u kožu koje izazivaju mikrotraume u dubokim slojevima praćenih normalnim zarastanjem tkiva u sklopu kojeg je i formiranje kolagena. Koža postaje glatka i zategnutija, ima veći volumen, a pigmentacije vremenom izblede.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top