zivotne navike koje izazivaju bore 1

Životne navike koje izazivaju bore

Svake godine trošimo ogromne količine novca na antiejdžing proizvode, a neki od najboljih načina da se spreče ili smanje bore ne koštaju ni dinara. I pritom, ne mislimo na očigledno – “nemojte pušiti i izlagati se suncu”, već na one manje očigledne stvari koje radimo svaki dan, a nisu dobre za našu kožu.

Ako zaista želite da izgledate mlađe, izbegavajte ove navike koje izazivaju bore:

Previše sedenja

Vežbanje samo 30 minuta dva puta nedeljno ne samo da pomaže da vam koža izgleda mlađe i svežije, već može preokrenuti neke efekte starenja kože, potvrđuju najnovije studije. Kanadska studija osoba starijih od 60 godina utvrdila je da vežbanje značajno poboljšava njihov sastav kože, dajući mu strukturu kože osobe nekoliko decenija mlađe.

Preterivanje u korišćenju mesa, mlečnih proizvoda, šećera i alkohola

Nedavna studija je pokazala da oni koji su jeli pre svega meso i mlečne proizvode imaju više oštećenja kože u poređenju sa onima koji su jeli više povrća, maslinovo ulje, mahunarke i ribe. Šećer je još jedan krivac, kažu u Američkoj akademiji za dermatologiju, dok preterana upotreba alkohola može dehidrirati i oštetiti kožu.

Koristite slamčice, zaboravljate da ponesete naočare za sunce?

“Svaki konstantno ponavljani pokret mišićima lica izaziva bore”, kažu dermatolozi sa Beverli Hilsa.
To znači da bi trebalo da preispitamo neke navike, kao što je ispijanje pića sa slamčicom (to stvara bore oko usta) ili žmirkanje i mrštenje, jer ste zaboravili naočare za sunce (to stvara bore na čelu i u uglovima očiju).

Spavanje na istoj strani

Da li uvek spavate na istoj strani? To je dobar način da se probudite sa nagužvanim licem i linijama, koje vremenom prerastu u bore. Umesto toga zadremajte na leđima! Zapamtite, stalni pritisak na jednu stranu lica svake noći može da izazove trajne bore.

Razvlačenje kože oko očiju

Radite to kako biste naneli šminku ili skinuli sočiva? Koža oko očiju je tanka i osetljiva, što je čini sklonijom borama. Izbegavajte da je povlačite, vučete ili istežete. Izaberite šminku koja se lako nanosi I skida. Ako nosite kontaktna sočiva budite oprezni da ne razvlačite kapke previše prilikom stavljanja sočiva.

Previše umivanja, premalo hidriranja

Negujte svoje lice. Nemojte ga preterano prati i ne zaboravite da redovno nanosite kremu. U suprotnom, koža može da se isuši, čineći da vam lice izgleda umorno i naborano. Takođe, izbegavajte korišćenje parfmisanih sapuna na licu.
A šta da radimo sa borama koje su već nastale, koje se prirodno stvaraju kako starimo?

Vožnja u automobilu

Ukoliko se svakodnevno vozite na posao, leva strana lica i vrata, kao i leva ruka mogu biti više izloženi suncu i oštećenju, jer prozori automobila ne blokiraju štetne ultraljubičaste zrake. Držite kremu za sunčanje u automobilu cele godine i namažite je pre nego što krenete.

Kako odabrati pravi tretman?

Moram da naglasim da nisu sve bore istog porekla.

Drugačiji je tretman za mimične bore, a drugačiji za one koje nastaju pod uticajem gravitacije. 

Zajednički ćemo odabrati tretman koji će dati najprirodniji izgled i najbolje rezultate. Budite opušteni, jer u sigurnim ste rukama lekara.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top