otoci na rukama nogama 1

Otoci na rukama i nogama: recite zbogom teškim nogama!

Osećaj težine i umora u nogama poznat je svima nama. Stručnjaci procenjuju da 60 do 70 odsto svetske populacije pati od nekog problema koji se manifestuje teškim i bolnim nogama. Savremeni način života, dugotrajno stajanje, kao što je slučaj kod stomatologa, hirurga, konobara, višesatno sedenje – kancelarijski posao, nošenje visokih potpetica negativno utiču na cirkulaciju. Problem dodatno pogoršavaju povećana telesna težina, različite deformacije svoda stopala, uzimanje oralnih kontraceptiva, starija dob. Kako i na koji način možemo noge učiniti lakšim, a otoke smanjiti, objašnjava doktorka Anica Jevremović:

Sadržaj

Leto i vrućina im pogoduju, ali nije toplota jedini razlog. Zašto nam otiču i šta možemo da učinimo da se tegobe smanje?

Sve je više žena koje dolaze kod nas i žale se na otoke. Sa skokom temperature njihov broj je još veći, kaže doktorka Anica. Kod njih je najizraženije oticanje nogu i stopala. Ako su, na primer tog jutra obukle uže pantalone, do kraja dana one više ne mogu da ih zakopčaju. Stopala im takođe oteknu u toku dana, pa im čak i broj cipela varira. Kaišići na sandalama im se useku I tako otežavaju normalnu cirkulaciju. Neke se probude otečene u licu… Zašto se to dešava? Medicinski gledano, uzroci za oticanje nogu i ruku mogu biti mnogobrojni. Ako govorimo o relatvno zdravim osobama koje nemaju ozbiljnijih zdravstvenih problema (srčana i bubrežna oboljenja, oboljenja štitaste žlezde, maligna oboljenja…) uzrok oticanja leži u lošoj cirkulaciji, a pre svega u lošem funkcionisanju limfnog sistema. Toplo vreme, fizička neaktivnost, smanjen unos tečnosti, prekomerna težina…samo su neki od uzroka koji dodatno pogoršavaju situaciju.

Otoci ili edemi su izazvani zadržavanjem vode u tkivu, a to je gotovo redovno u vezi sa otežanom cirkulacijom krvi. Ponekad je reč o prolaznom problemu. Da li su u normalnim uslovima sve tečnosti u organizmu, pre svega krv i limfa, međusobno uravnotežene?

Otok dela tela, najčešće ekstremiteta čiji je uzrok prekomerna akumulacija tečnosti (limfe) naziva se limfedem. Limfna tečnost je bogata proteinima, ali i drugim velikim molekulima, elektrolitima, bakterijama… Ona se stvara u međućelijskom prostoru unutar tkiva, a u venski sistem se vraća limfotokom i to oko 10% tečnosti iz tkiva. To na dnevnom nivou iznosi od 2-4 litra. Upravo disbalans u funkcionisanju limfnog sistema može dovesti do zadržavanja limfe u tkivu i pojave limfedema. Limfedem daje osećaj težine i nelagodnosti, u mnogim slučajevima predstavlja i estetski problem, a u retkim slučajevima može dovesti i do pojave maligniteta. Uzroci limfedema mogu biti različiti. Ukoliko se javljaju bez očiglednog uzroka, tada govorimo o primanom limfedemu. On može nastati u bilo kom životnom dobu i često je povezan sa slabijim funkcionisanjem krvotoka, proširenim venama, pojavom kapilara. Ovo stanje predstavlja jedan začarani krug u kome zadržana tečnost u međućelijskom prostoru dodatno pritiska limfne i krvne sudove što dovodi do još većeg limfedema (otoka).

Zašto su otoci gotovo uvek lokalizovani u nogama, u rukama, da li na tu pojavu deluje sila teže?


Prisustvo otoka smanjuje obim pokreta u zlobovima što se najviše primećuje na šakama i stopalima, ali svakako i zemljina teža ima negativan uticaj na ovu pojavu.

Obično se smatra da je toplota glavni uzrok tih otoka, jer od njenog uticaja na vene, a time i na cirkulaciju, niko nije pošteđen. Upravo zbog otoka leti bi trebalo izbegavati?

Toplota jeste jedan od uzroka pojačanog oticanja. U letnjem periodu bi bilo poželjno smanjiti boravak na visokim temperaturama, izbegavati tešku hranu i uzanu odeću, obezbediti adekvatan unos tečnosti (vode).

Kada je spoljašnja temperatura viša, vene se šire zato što su bliže površini tela. Da li se time povećava i propustnost njihovih zidova, pa voda lakše izlazi u okolna tkiva, pa tako nastaju otoci?

Spoljašnje temperature koje su više od naše telesne temperature dovode do širenja krvnih sudova, njihove pojačane propustljivosti i većeg nagomilavanja tečnosti u tkivima, što je posebno izraženo kod osoba sklonih oticanju. Takođe, oticanje je daleko prisutnije kod žena.

Mnogima su ujutru, posle buđenja natečeni prsti na rukama, tako da recimo ne mogu da skinu prsten, ako ga prethodne noći nisu skinuli. Kod pojedinih su noge i ujutru otečene iako su se odmarali najmanje osam sati. Zašto se to dešava?

Mišićnim kontrakcijama se pomaže „pumpanje“ limfe kroz limfni sistem. Tokom noćnog odmora, kada mirovanje traje 6-8 sati, kretanje limfe se usporava i dovodi do pojave otoka. U ovom slučaju do povlačenja otoka dolazi vrlo brzo nakon ustajanja i započinjanja uobičajenih dnevnih aktivnosti. Nekada se jutarnji otoci očnih kapaka znaju zadržati duže i kao prvu pomoć najbolje je primeniti hladne obloge. Kasni slani obroci i konzumiranje penušavih alkoholnih pića podstiču jutarnje oticanje i treba ih izbegavati.

Edemi mogu da budu i simptomi koji ukazuju na bolesti srca, bubrega ili štitne žlezde. Otoci koji nastaju kao posledica bolesti srca zahvataju najpre noge, ali u uznapredovalom stadijumu i ruke i stomak. Čime su ovi problemi najavljeni?

Pri svakoj pojavi otoka (bilo nekog dela tela ili generalizovanog edema) trebalo bi se obratiti svom lekaru kako bi se pre svega isključila eventualna boljenja čija posledica može biti nastajanje edema.

Korisni saveti da bi navedene tegobe, ako ne otklonili, onda bar ublažili?

Problem oticanja nogu je nešto sa čim se susreće veoma veliki broj broj ljudi, uglavnom žena. Nažalost, ne postoji način tretiranja kojim ovaj problem možemo trajno rešiti, ali se zato adekvatnim tretmanom može izuzetno dobro i dugo držati pod kontrolom.

Higijensko dijetetski način ishrane, adekvatan unos vode, umerena fizička aktivnost (najbolje plivanje), izbegavanje dugotrajnog stajanja i višečasovnog sedenja, 6-8 sati sna, smanjenje prekomerne težine, prestanak pušenja svakako će doprineti uspostavljanju ravnoteže u organizmu, a samim tim i smanjiti tendencija zadržavanja tečnosti.

Pored toga, kako u akutnom stanju oticanja, tako i kao redovan tretman održavanja, preporučuju se različite vrste drenažnih tretmana kao što su presoterapija,različiti kriobiološki tretmani, manuelna limfna drenaža kao najsavršeniji vid limfne drenaže, mezoterapija.

Tuširanje naizmenično hladnom i toplom vodom, vežba podizanja na prste ponovljena nekoliko puta, horizontalni položaj tela sa blago podignutim nogama, lagana samomasaža kriogelom – neke su od stvari koje možete primeniti u kućnim uslovima kako biste brzo smanjili otoke.

Teške noge

Kako sprečiti ili smanjiti otoke?

  • adekvatan unos vode
  • smanjen unos soli i jakih začina
  • izbegavanje alkoholnih I gaziranih pića, naročito pred spavanje
  • izbegavati uzanu odeću
  • izbegavanje dugotrajnog stajanja i višečasovnog sedenja
  • tuširanje naizmenično hladnom i toplom vodom
  • blago podignute noge
  • umerena fizička aktivnost

Tretmani protiv teških i otečenih nogu – Goodbye Teške Noge

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top