prohujalo sa letom 1

Prohujalo sa letom

Nega u nedeljama kada se zlatni pokrivač vraća u grad

Za one koji se raduju šuštanju jesenjeg lišća, mirisu pečenih paprika, šarenim kišobranima i još ponekoj čaroliji koju sa sobom donosi jesen, u grad se sa zlatnim pokrivačem vratio i osmeh. Jesen, ta srednjovečna gospođa u gumenim čizmama i sa šeširom na glavi šunja se ulicama, zalazi u kuće, penje se na drveće i dan završava ranije nego njena koleginica Leto.

Kupaći kostimi se pakuju, a pripremaju se marame i kabanice, odlažu se slamnati šeširi, a deblje kape, otpornije na kišu pripremaju se da nam se nađu kada u žurbi krenemo na posao i kišobrana nema. Pa zaboga, ko bi očekivao kišu kada smo se do juče krili pod suncobranom?
Dok sklanjate letnja pomagala, ipak ostavite kremu za sunčanje pri ruci, ali ne da podseća na dane na plaži nego da Vas zaštiti i od ovog jesenjeg sunca, u narodu, ne bez razloga – poznatog kao „zubato“. Nepostojanje navike da se krema za sunčanje koristi tokom cele godine možda leži u njenom nazivu. Ali to ne treba da vas zavara! Dok šetate, pijete kafu u bašti, dok vas sunce miluje kroz staklo u prevozu – zapravo se izlažete uticaju UV zračenja koje probija kroz oblake, jednako kao kroz stakla. Jedini način da se koži pomogne u borbi sa njim, jeste ta ista krema za sunčanje.

Ne zaboravite balzam za usne!

Zastajući kraj omiljenog izloga i zamišljajući kako bi vam stajala haljina iz nove, jesenje kolekcije, neka Vam kroz glavu prođe da bi još više zablistala uz očuvanu i negovanu kožu. 
Krema različitih namena ima mnogo na tržištu – i mi žene smo sklonije njihovoj upotrebi nego što su muškaraci. Nekada možda i preteramo, ali u svakoj ženskoj torbi mora da se nađe mesta, za kremu za sunčanjekremu za ruke, kao i za balzam za usne. Sa septembrom i prvim kišama, doputuje obavezno i naporni, bezobzirni gost – vetar. On nas šamara, udara i ako ne vodimo računa pri neizbežnoj komunikaciji sa njim, sačeka nas i kazni. Obično u vidu ispucalih ruku, zanoktica kojih ne možemo da se rešimo, ali i raskrvarenih usana. A samo par minuta dnevno, posvećenih sebi u nekoj od svakodnevnih situacija – nakon tuširanja, dok čekamo prevoz ili u redu u banci, kada pijemo kafu – može da nas spasi kasnijih glavobolja. Novi karmin koji savršeno ide uz šešir u boji kajsije sigurno neće umanjiti bol ispucalih usana, a i narukvica koju ste dobili za godišnjicu će daleko lepše izgledati na negovanim rukama.

20190918 002756 1

Kada već koristite kremu – za jesen uvek birajte nešto masniju

Leto je rezervisano za laganije kreme, a sa hladnijim vremenom koži je potrebna dodatna hidratacija kako bi sačuvala svoju svežinu i elastičnost. Dok tražite novu kremu za sebe, nemojte se uhvatiti prvo za najlepše pakovanje. Ma koliko god vam se možda dopadalo ona bela kutijica sa zlatnim slovima, ipak pročitajte sastav. Ili još bolje – pitajte za savet. Najbolje bi bilo da krema koju kupite bude sa hijaluronskom kiselinom koja je u ovom periodu najverniji saveznik za očuvanje kože hidriranom.

 
Međutim, samo krema nije dovoljna!

Vreme je za pilinge

Znate kada dolaze jesen i zima – ishrana postaje bogatija. Više nam za ručak nije dovoljno samo lagano povrće, već bismo i meso, salatu, kaloričniji napitak, slatko od dunja – a možda i neki kolač… Na isti način i koža želi više hrane zimi.
Magneti za frižider i školjke nisu jedina uspomena koju ste poneli sa letovanja. Gomila mrtvih ćelija se nakupila na licu, višemesečno znojenje je ostavilo traga, zaostalo je tu i nešto od krema za sunčanje i šminke – pa sve to treba dobrim pilingom ukloniti pre zime. Osim mehaničkih pilinga koje možete raditi u kućnoj varijanti, kompleksnije rezultate nam daju hemijski pilinzi.
Hemijski pilinzi se u Anti Aging Studiju, sem na licu, vrše i na vratu, šakama, rukama i nogama. Oni spadaju u tretmane koji imaju širok spektar indikacija i brzo daju vidljive rezultate.

ezgif.com webp to jpg e1568756036347

Hemijski piling je prvi korak do hidratacije, a samim tim i svežijeg i prozračnijeg izgleda.
Sem toga, hemijski pilinzi su uvertira za tretmane podmlađivanja, u prvom redu za mezoterapiju, koja “vraća mladost” popravljajući ono što godine donesu, a protiv čega se žena sama ne može izboriti – te potraži pomoć stručnjaka.

Ne zaboravite na dlačice

Mi žene dobro znamo da jedva čekamo jesen i zimu, jer tada noge nisu izložene pogledima kao što su leti. Tokom hladnih dana, ne boli nas glava od svake vidljive dlačice na nogama, već se osećamo opušteno pa ih se ne rešavamo i koji dan duže. Ali nije vreme za opuštanje, već za borbu! Jesen i zima su idealni za epilaciju. Izloženost suncu ne pogoduje tretmanima epilacije. Razlog nije samo taj što se epilacija teže radi na potamneloj koži, već dve nedelje nakon tretmana nije preporučljivo sunčanje zbog moguće hiperpigmentacije.

5 Types of Herbal Tea to Enjoy This Autumn e1505924720538

Koliko god vam „Kišna Gospođa“ delovala naporno, prepuna naglih promena i kapricioznih prohteva vezanih za pripremu njenog dolaska – ona takođe signalizira kako je vreme da počnete s „renoviranjem“ za novu sezonu. Javlja da je momenat da se isprave svi gresi naneti koži tokom tropskih dana. Zato, zabranite sebi namćoraste, sive misli dok padaju kiše i duva vetar jer deca kada crtaju oblake nikada ih ne boje u sivo. Na isti način i vi svoje jesenje oblake možete obojiti novom knjigom koju ćete čitati uz omiljeni čaj. Obradujte duh posetom pozorištu. Prošetajte kroz park, počastite se čašicom razgovora sa prijateljicom koju dugo niste videli.

A posebno, ne zaboravite da se negujete! Koža je jedna, kao i duh – a sve u vama i na vama zaslužuje da bude sito i namireno. Znate i sami da će neko važan to sigurno primetiti – a da nekom mlađem možete da budete uzor za očuvan i svež izgled.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top