suvo ili dehidrirano lice razlike 1

Suvo ili dehridrirano lice? Postoje razlike

Zima je period kada nas redovno muče problemi sa suvom i dehidriranom kožom. Termini „suva“ i „dehidrirana“ se često poistovećuju, ali oni uopšte nisu sinonimi. Pre nego što potražite nove preparate za negu kože, hajde da razjasnimo šta ovi pojmovi stvarno znače.

Važna razlika između tipa kože i stanja kože

Kada govorimo o suvoći ili suvoj koži, mislimo na tip kože. Sem suve, svima su poznata i preostala 3 tipa kože: normalna, masna i mešovita.

Sa druge strane, dehidrirana koža se odnosi na stanje kože. Ovo je situacija u kojoj se može naći vaša koža, bez obzira na to koji je tip. Drugim rečima, koža ne mora da bude suva da bi bila dehidrirana. Svaki tip kože može da bude dehidriran – uključujući tu i masnu kožu!

Ovo je neophodno da zapamtite:

– Suvoj koži nedostaje masnoća

– Dehidriranoj koži nedostaje voda

Koža se sastoji od više slojeva, te postoje površinski i dublji slojevi. U slučaju dehidrirane kože i površinski i dublji slojevi preklinju da im date više vode.

Znaci dehidratacije

Sitne bore su najčešći znak dehidrirane kože. Tu ne govorimo o dubokim borama nego o onim finim linijama koje se smanjuju pri nanošenju hidratantne kreme. Neretko se u ordinaciji pojavljuju mladi zainteresovani za filere i botokss, ubeđeni da su se pojavili prvi znaci starenja.

Stručnjak će, tokom pregleda kože, odmah uočiti da je glavni problem dehidratacija. Za takvo stanje prioritetni tretmani ne bi bili hijaluronski fileri i botoks – već intenzivno hranjenje kože i pravilnija nega.

Postoje i alarmantni znaci dehidrirane kože, u koje spada crvenilo i upale. Ovakve simtome ne treba odmah poistovećivati sa aknama ili osetljivom kožom – ali definitivno zahtevaju vašu pažnju, pa i stručnu intervenciju.

Uzroci dehidrirane kože

Poučeni starom poslovicom: „Bolje sprečiti nego lečiti“, pozabavićemo se metodama kojima možemo preduhitriti dehidrirana stanja kože. Najbitnije je čime i na koji način tretirate svoju kožu.

Previše grubo i prečesto čišćenje lica su doslovce zabranjeni, ako ne želite da dovedete svoju kožu u stanje dehidriranosti. Neka sredstva mogu poremetiti PH vrednost – a očuvanje PH vrednosti je preduslov za optimalno hidriranu kožu.

Takođe, prekomerno korišćenje pilinga, posebno sa salicilnom kiselinom dovodi kožu do stanja dehidriranosti. Zato kožu posmatrajte kao osetljivog i delikatnog prijatelja, nežno postupajte sa njom, polako uvodeći proizvode i osluškujući kako ona na njih reaguje.

Kada govorimo o spoljnim faktorima, vreme može biti važan uzročnik neravnoteže. Zima je period kada nastaje najviše problema. Hladan vazduh ima nizak nivo vlage, što prouzrokuje osećaj zategnutosti – prvi znak dehidratacije. Grejna tela u stambenom prostoru isušuju vazduh, a to utiče i na kožu. Nikako ne treba zaboraviti ni šta unosite u sebe: sok, kafa i alkohol nisu prijatelji hidrirane kože. Voda jeste.

Rešenja problema – od unutra ka spolja

Dehidrirana koža se može tretirati, ali treba imati u vidu da hidratacija započinje iznutra. Ništa Vam neće pomoći ako ne unosite dovoljno vode u organizam. Ako vam je uz vodu potrebno i dodatno osveženje, dodajte malo limuna i voda će se lakše apsorbovati, ili birajte alkalnu vodu. Jedna od opcija je intenzivniji unos voća i povrća sa većim sadržajem vode.

Kada se dovoljno izhidrirate iznutra, vreme je da se fokusirate i na tretmane koji izuzetno pomažu. Nemojte da vas zbuni savet s početka o prekomernoj upotrebi pilinga! Pilinzi su odlična stvar, ali kao i za sve ostalo – s pilinzima je bitan pravi odabir i balans pri upotrebi. Blagi pilinzi, pogotovu oni sa mlečnom kiselinom poželjan su izbor. Mlečna kiselina sadrži veće molekule od AHA kiselina, pa je nežnija prema koži. Kiseline sa većim molekulima biramo jer ne prodiru u duboke slojeve kože i zato ne izazivaju iritacije.

Opomena za one s masnom kožom

Poseban oprez je potreban kod ljudi sa masnom kožom. Svaka grubost pri pokušaju da rešite probleme s masnim kožom ili da uklonite akne, približava vas dehidrataciji. Koristeći pogrešne proizvode i nasilno se ponašajući prema koži, oštećujete površinske slojeve.

Na tržištu je mnogo proizvoda i zaista je teško izabrati odgovarajući. Najvažniji proizvod je svakako hidratantna krema koja treba da nahrani vašu kožu, a ne da je guši. Određeni sastojci održavaju kožu hidriranom i njih treba da sadrži preparat koji koristite:

– hijaluronska kiselina

– peptidi

– glicerin

Specifičnost suve kože

Suvoj koži nedostaje masnoće, odnosno smanjena je aktivnost lojnih žlezda koje proizvode masti. Ako se vaša koža ljušti, iritira i osećate zategnutost – onda imate suv tip kože. Suvoj koži nedostaje lipida koji zadržavaju vlagu i samim tim koža nema jaku barijeru, zbog čega bude lako iziritirana. Česta su ljuštenja kože, koja su posebno izražena oko usana, nosa i obrva.

Suva koža se ne leči, jer je to tip kože, ali postoje načini da poboljšate izgled i da se osećate ugodnije. Najbitnije je, kao i kod dehidrirane kože, da izbegavate agresivna sredstva za čišćenje, posebno pene koje uglavnom sadrže grube sastojke.

Kad su u pitanju hidratantne kreme koristite one „teže“ – a nije suvišno da posegnete i za uljima. Preporučljivi su proizvodi koji u sebi imaju cermide kako biste koži vratili lipide i tako ojačali barijeru. Što je koža suvlja to više teških krema i ulja može da podnese.

Neznanje je čovekov najveći neprijatelj

Neinformisanost nas može dovesti u zabludu da su dehidrirana i suva koža jedno te isto, a kroz tekst ste već shvatili da se radi o potpuno različitim stvarima. I dehidrirana i suva koža imaju svoje specifičnosti i zahteve.

Potrudite se da slušate svoju kožu i da nađete način da joj udovoljite. Pažljivo birajte, isprobajte i testirajte proizvode dok ne nađete one koji vam odgovaraju. Izbegnite brzoplete kupovine i odabire kozmetike, učinjene samo zbog zvučnog imena brenda. Učite i istražujte koji sastojci su potrebni da biste adekvatno negovali svoju kožu, a samim tim bili zadovoljniji i blistaviji.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top